Nagyvilág

Valamiben nagyon szembe megyünk Moszkvával

A magyar honvédelmi és az orosz külügyminiszter is szereti az USA-t, de a NATO szerepét nagyon másképp látják.

Az Egyesült Államok új kormányának törekvései visszaigazolják a magyar biztonságpolitikai gondolkodás helyességét, ez mutatkozott meg az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) – emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton nyilatkozatában. Mike Pence amerikai alelnök előadása és James Mattis védelmi miniszter beszéde megerősítés volt abban, hogy

helyesen látjuk a világot, helyesen értelmezzük a veszélyeket, és pontosan látjuk a megoldásokat.

A NATO megerősítése és a radikális iszlamizmus elleni küzdelem ügyében is nagyon hasonló az amerikai és a magyar megközelítés – mondta Simicskó, kiemelve, hogy már a közeli jövőben hatékonyabb fellépés várható az Iszlám Állammal szemben.

Lavrov az USA-t fényezte, a NATO-t támadta

Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). Így fogalmazott:

Oroszország senkivel sem keresi a konfliktust, de megvédi az érdekeit.

Az orosz diplomácia vezetője ismét “hidegháborús intézménynek” nevezte a NATO-t, aminek a terjeszkedése szerinte korábban nem látott feszültségekhez vezetett Európában az elmúlt három évtizedben. Egyúttal sajnálta, hogy az észak-atlanti szövetség továbbra sem kész felújítani az együttműködést Oroszországgal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik