szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
Belföld

Tizenhárom évet kaptak a szigetszentmiklósi gyerekkínzók

24.hu
24.hu

2017. 02. 01. 15:29

Ítéletet hirdetett szerdán a Fővárosi Törvényszék szerdán a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében. Mindkét szülő tizenhárom év fegyházbüntetést kapott, illetve megszüntették szülői felügyeleti jogukat is. Legkorábban akkor szabadulhatnak, ha letöltötték a büntetésük kétharmadát, vagyis több mint 8 évig biztosan rácsok mögött maradnak.

A Fővárosi Törvényszék közölte: a párost háromrendbeli társtettesként, folytatólagosan, erőszakkal, tizenkettedik életévét be nem töltött, az elkövető hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találták bűnösnek.

A bíróság az ítélethirdetés után mindkét vádlottat előzetes letartóztatásba helyezte. Sem az ítélet, sem a kényszerintézkedés elrendeléséről szóló végzés nem jogerős.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védőik felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Az Index azt írja, a bíróság szerint megállt a vádirat, az is igaz volt a bíró szerint például, hogy patkánnyal etették a gyerekeiket. Az asszony megtántorodott és zokogásban tört ki, amikor meghallotta az ítéletet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, újságírók lepték el 2015. február 24-én a Budapest Környéki Törvényszéket, hogy megtudják, milyen sors vár a “szigetszentmiklósi horrorszülőkként” elhíresült párra. A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott, ám szinte mindenki arra számított, a vádlottak hosszú évekre rács mögé kerülnek. De meglepő fordulat történt: a szülőket szabadlábra helyezték, csak kiskorú veszélyeztetésben találták bűnösnek őket, pedig a vádpontok között szerepelt a szexuális erőszak is. Két évet kaptak, ám ezt már leülték az előzetesben, így szabadon távozhattak.

A vádiratban az állt, hogy a házaspár nem gondoskodott gyermekeiről: nem adtak nekik rendszeresen enni, nem öltöztették őket, a kicsik óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül jártak. Felmerült, hogy a gyerekeket kicsi koruktól – egészen első emlékeiktől kezdve – napi rendszerességgel szexuálisan bántalmazták, és verték is mindannyiukat, illetve, hogy szüleik fekáliát és patkányt is etettek velük.  Az ügy kapcsán számos hatósági eljárás indult, többen figyelmeztetést kaptak, egy – lényegében bűnbaknak kikiáltott – családgondozó munkaviszonyát pedig megszüntették.

Végül a felállított szakértői csoport arra a megállapításra jutott, hogy bár fizikai trauma érte a gyerekeket, a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. Az iskolából egyáltalán nem hiányoztak sokat. A bíróság végül azt sem állapította meg, hogy fekáliát, bogarakat vagy egyéb borzalmakat ettek volna. A bírónő órákon át indokolta döntését, és erősen bírálta az ügyészség munkáját. Utóbbit jól mutatja a “patkányevés kérdésének” kezelése. Ez ugye benne volt a vádiratban, ám a vádbeszédben már nem – gyakorlatilag eltűnt. Erre az ügyészség magyarázata az volt, hogy egyes keleti kultúrákban elfogadott a bogarak és rágcsálók fogyasztása, ezért ezek megetetése nem bűncselekmény. A bírónő szerint valójában az történt, hogy a vádhatóságban is kételyek merültek fel, csak azért vonták ezt vissza a vádpontok közül.

Végül a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és közölte: új eljárást kell lefolytatni. Az ítélőtábla szerint hibáztak az első fokon a szexuális bűncselekmények vádpontjánál.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.