Belföld

Tizenhárom évet kaptak a szigetszentmiklósi gyerekkínzók

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)

Ítéletet hirdetett szerdán a Fővárosi Törvényszék szerdán a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében. Mindkét szülő tizenhárom év fegyházbüntetést kapott, illetve megszüntették szülői felügyeleti jogukat is. Legkorábban akkor szabadulhatnak, ha letöltötték a büntetésük kétharmadát, vagyis több mint 8 évig biztosan rácsok mögött maradnak.

A Fővárosi Törvényszék közölte: a párost háromrendbeli társtettesként, folytatólagosan, erőszakkal, tizenkettedik életévét be nem töltött, az elkövető hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találták bűnösnek.

A bíróság az ítélethirdetés után mindkét vádlottat előzetes letartóztatásba helyezte. Sem az ítélet, sem a kényszerintézkedés elrendeléséről szóló végzés nem jogerős.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védőik felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Az Index azt írja, a bíróság szerint megállt a vádirat, az is igaz volt a bíró szerint például, hogy patkánnyal etették a gyerekeiket. Az asszony megtántorodott és zokogásban tört ki, amikor meghallotta az ítéletet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, újságírók lepték el 2015. február 24-én a Budapest Környéki Törvényszéket, hogy megtudják, milyen sors vár a “szigetszentmiklósi horrorszülőkként” elhíresült párra. A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott, ám szinte mindenki arra számított, a vádlottak hosszú évekre rács mögé kerülnek. De meglepő fordulat történt: a szülőket szabadlábra helyezték, csak kiskorú veszélyeztetésben találták bűnösnek őket, pedig a vádpontok között szerepelt a szexuális erőszak is. Két évet kaptak, ám ezt már leülték az előzetesben, így szabadon távozhattak.

A vádiratban az állt, hogy a házaspár nem gondoskodott gyermekeiről: nem adtak nekik rendszeresen enni, nem öltöztették őket, a kicsik óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül jártak. Felmerült, hogy a gyerekeket kicsi koruktól – egészen első emlékeiktől kezdve – napi rendszerességgel szexuálisan bántalmazták, és verték is mindannyiukat, illetve, hogy szüleik fekáliát és patkányt is etettek velük.  Az ügy kapcsán számos hatósági eljárás indult, többen figyelmeztetést kaptak, egy – lényegében bűnbaknak kikiáltott – családgondozó munkaviszonyát pedig megszüntették.

Végül a felállított szakértői csoport arra a megállapításra jutott, hogy bár fizikai trauma érte a gyerekeket, a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. Az iskolából egyáltalán nem hiányoztak sokat. A bíróság végül azt sem állapította meg, hogy fekáliát, bogarakat vagy egyéb borzalmakat ettek volna. A bírónő órákon át indokolta döntését, és erősen bírálta az ügyészség munkáját. Utóbbit jól mutatja a “patkányevés kérdésének” kezelése. Ez ugye benne volt a vádiratban, ám a vádbeszédben már nem – gyakorlatilag eltűnt. Erre az ügyészség magyarázata az volt, hogy egyes keleti kultúrákban elfogadott a bogarak és rágcsálók fogyasztása, ezért ezek megetetése nem bűncselekmény. A bírónő szerint valójában az történt, hogy a vádhatóságban is kételyek merültek fel, csak azért vonták ezt vissza a vádpontok közül.

Végül a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és közölte: új eljárást kell lefolytatni. Az ítélőtábla szerint hibáztak az első fokon a szexuális bűncselekmények vádpontjánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik