Belföld

Ónos eső – jégpáncél és összetört autók az utakon

24.hu
24.hu

2017. 02. 01. 13:10

A szerda reggel, illetve délelőtt sem telt eseménytelenül az utakon, sőt. A tűzoltók több megyében gőzerővel dolgoznak, mutatjuk, hogy hol, pontosan mi történt:

Az időjárással kapcsolatos káresetek felszámolásában:

  • a hivatásos katasztrófavédelem 20 helyszínen 33 technikai eszközzel, 134 fővel
  • az önkéntes tűzoltóerők 2 helyszínen avatkoztak be 4 technikai eszközzel és 14 fővel
  • az önkormányzati tűzoltók 7 helyszínen dolgoztak 10 technikai eszközzel és 25 fővel
  • az önkéntes mentőcsoportok 2 helyszínen 3 technikai eszközzel és 8 fővel

vettek részt az események kezelésében. Országosan egyébként 226 munkagép dolgozik az országos közúthálózaton, 751 fő van szolgálatban, sózási, érdesített szórási munkákat végeznek – a mai napon eddig.

Budapest

A szerda reggeli óráktól összesen négy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra Budapesten az ónos eső okozta károk miatt. A XII. kerületi Irhás ároknál egy három méteres fa dőlt vezetékekre és veszélyeztette a forgalmat. A fát a fővárosi hivatásos tűzoltók kézi erővel eltávolították. Nem sokkal később a XXII. kerületi Móricz Zsigmond úton távvezeték szakadt le, míg a IV. kerületi Fóti úton három kocsi csúszott meg és ütközött össze. Nem sérült meg senki, a forgalmi akadályt a fővárosi rajok szüntették meg.

Pest megye

Pest megyében a tartós ónos eső miatt egyes útszakaszon jégpáncél alakult ki az utak felületén. A folyamatos sózás ellenére kisebb balesetek történtek a megye útjain. Személyautók, kisteherautók és kamionok csúsztak meg, fordultak keresztbe az úttesten.  A kora reggeli órákban az M5-ös autópálya 41-es kilométerénél, Kakucs közelében szalagkorlátnak ütközött egy autó. A dabasi hivatásos tűzoltók levontatták a roncsot az úttestről, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt. Cegléden, a Déli úton kenyeret szállító kisteherautó fordult keresztbe a jeges úton. A ceglédi hivatásos tűzoltók számolták fel a forgalmi akadályt.

Érden, a Kárpitos utcában kisteherautó csúszott villanyoszlopra, okozott ezzel forgalmi akadályt. Az érdi hivatásos tűzoltók vontatták vissza a járművet az úttestre. Pár perccel később szintén Érden, a Kerülő utcában csúszott meg, majd fordult keresztbe egy személyautó, az érdi hivatásos tűzoltók végezték el a műszaki mentést. Szentendrén, a Pomázi úton a megállást követően egy autóbusz a síkos úton nem tudott elindulni, utasokat nem szállított. A szentendrei hivatásos tűzoltók felsóztak az utat, majd kéziszerszámok segítségével megtisztították az út felületét, így el tudott indulni az autóbusz.

Fejér megye

Fejér megyében reggel 6 óra óta összesen öt olyan esethez riasztották az egységeket, amely összefüggésben volt a rendkívüli időjárással. A Soponya és Kisláng közötti úton elakadt egy kocsi, ami elzárta az utat. Az M7-es autópálya 42-es kilométerszelvényében kisbusz ütközött szalagkorlátnak, kereke kitörött, forgalmi akadályt képezett. Nem sokkal  7 óra után történt Székesfehérváron, a Fürdősoron az a baleset: egy kocsi megcsúszott és az árok szélén állt meg. Enyingen, a Dr. Belák Sándor utcában egy teherautó árokba csúszott a kereszteződésben és elállta az utat.

Somogy megye

A mentők kérték a tűzoltók segítségét Somogy megyében a katasztrófavédelemtől: egy sürgősen orvosi segítségre szoruló beteg házát nem tudták megközelíteni Kaposváron, a város hivatásos tűzoltói egy terepjáró képességű járművel szállították őt a mentőautóhoz. Megcsúszott az úton és elakadt egy menetrend szerint közlekedő autóbusz Gadányban, a Temető utcában. A böhönyei önkormányzati tűzoltók és a Somogy mentőcsoport önkéntesei dolgoztak a helyszínen, munkájukat egy erőgép is segítette. A tűzoltók kéziszerszámokkal feltörték a mentést ellehetetlenítő jégréteget a baleset helyszínén. A munkagép ezután tudta biztonságos útszakaszra vontatni az autóbuszt, amely folytatni tudta útját. Enyingen keresztbe fordult egy kamion, amely egy oszlopot is kidöntött. A jármű mentéséhez a siófoki hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység munkáját két homlokrakodó gép is segítette, a járművet végül a székesfehérvári tűzoltódaru emelte vissza az útra.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Több esetnél is be kellett avatkozniuk a Jász-Nagykun-Szolnok megyei egységeknek. Kora reggel árokba csúszott egy busz Alattyánban, a Kossuth Lajos utcában. A jeges úton csúszott meg a busz, keresztbe fordult az úton, első kerekei az árokba futottak, a hátsó rész az úttestre lógott. Műszaki mentésében a jászberényi hivatásos tűzoltók működtek közre. A buszt végül erőgép vontatta ki az árokból, az utasok egy másik járművel folytathatták útjukat. Reggel 8 óra körül Túrkevén, a Setét Mihály utcában csúszott árokba orral egy kisteherautó, akadályozva a forgalmat. A jármű élelmiszert szállított, sem vezetőjének, sem a rakománynak nem esett baja. A teherautót a túrkevei önkéntes tűzoltók vontatták ki az árokból, a jármű üzemképes maradt, folytathatta útját.

Örményesen, a Dózsa György utcában egy pótkocsis tehergépjármű fordult keresztbe az úton, nem tudta folytatni útját. Sérülés nem történt, mentéséhez kamionmentőt hívtak. A karcagi körforgalom előtt Karcag irányában két kamion ütközött össze, amikor egyik utolérte a másikat. A járművek el tudták hagyni a helyszínt, sérülés nem történt.

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megyében kora délelőtt történt baleset az időjárási viszonyok miatt: Oroszlány és Bokod között egy mellékúton okozott problémát a jeges út, két autó ütközött össze. A sofőrök nem tudták elhagyni az ütközés helyszínét a az útra fagyott jégpáncél miatt. Az oroszlányi önkormányzati tűzoltók vontatták el a járműveket.

Zala megye

A szerdai napon öt esetben kellett beavatkozni a Zala megyei tűzoltóknak az ónos esővel összefüggő balesetnél. Kivétel nélkül árokba csúszott járműveket kellett menteniük a tűzoltók, mindegyik jármű folytatni tudta az útját.

Győr-Moson-Sopron megye

A kora reggeli két baleset óta egy esetben riasztották Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit. Az 1401-es számú útra, Zsejkepuszta közelébe a lébényi hivatásos és az ásványrárói önkéntes tűzoltók vonultak, egy kamion fordult keresztbe a csúszós úton és elfoglalta a teljes útpályát. A tűzoltók a nyerges vontató mögötti fát eltávolították, így a jármű a saját erejéből vissza

Tolna megye

Tolna megyében reggel óta két beavatkozás volt. Szekszárdon, az Ybl Miklós utca parkolójában több kocsi csúszott egymásba szerda délelőtt. A járművek műszaki mentését a szekszárdi hivatásos tűzoltók végezték el kötelek és kerékékek segítségével. Pakson a Györkönyi utcában két autó ütközött frontálisan szerda délelőtt, egyik az ütközés következtében az árokba csapódott. Mindkét autóban csak a vezetőjük utazott, egyikük ki tudott szállni, a másik sofőrt a mentők emelték ki és kórházba szállították. A járműveket a paksi hivatásos tűzoltók áramtalanították, akik az útakadály megszüntetéséről is gondoskodtak.

Korlátozás

Az intenzív havazásból adódó útviszonyok miatt háromnegyed kilenctől bevezették a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési tilalmát a 2-es főúton az M2-es autóúttól Parassapusztáig, a személyautók forgalma viszont folyamatos. Szlovákia irányából háromnegyed tizenegytől a szlovák hatóságok nem engedik belépni Magyarország területére a 7,5 tonna feletti járműveket, emellett a Somoskőújfalunál található határ külföldi oldalán baleset történt, emiatt ott szintén szünetel jelenleg az átkelés.

Narancs riasztás

A katasztrófavédelem emlékeztet: visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt korábban kiadott legmagasabb fokú, piros riasztást. Négy megyében a másodfokú (narancs) riasztás van érvényben jelenleg. Az időjárási viszonyok miatt az ország számos pontján kellett a katasztrófavédelem erőinek beavatkozniuk, sok helyen önkormányzati és önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásosok munkáját.

Kedden is rengeteg helyszínen volt szükség a tűzoltók segítségére. Erről itt olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Gombás Péter tű.őrm., Győr HTP) 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.