Belföld

Egy iskolában 18 éves sebeket szakított fel az olaszországi buszbaleset

A kőszegi Jurisich Gimnáziumban régi sebeket szakított fel a szombati olaszországi buszbaleset – írja a vaol.hu. Ugyan a jelenleg ott tanulók többsége még nem is élt 1999-ben, de az iskolában már hallott a deutschlandsbergi buszbalesetről.

Ebben a balesetben kilenc az iskola hat akkori és három öregdiákja vesztette életét. Az akkori igazgatóhelyettes azt mondja,

a veronai baleset híre visszahozta a régi érzéseket, felszakította a mai napig fájó sebeket.

Szerinte a legfontosabb akkor az volt, hogy hagyták beszélni a gyerekeket. A falakra kikerültek a meghalt diákok fotói, és a temetésre is elvitték a gyerekeket, hogy elbúcsúzhassanak társaiktól. Mivel elsős tanulók is voltak az áldozatok között, öt évig a ballagási zászlóra is felkerült a fekete szalag.

A tragédia első évfordulójára készítettek egy emlékművet a gimnázium parkjába, ahol azóta minden évben január 24-án délután négykor összegyűlnek a túlélők, az áldozatok hozzátartozói, a diákok, helyiek, sőt, sokáig a mentésben résztvevő tűzoltók is lerótták tiszteletüket.

Az egyik tanárnő hét tanítványát vesztette el a ’99-es buszbalesetben. Az akkori tragédiával szinte napra pontosan következett be egy újabb buszbaleset, az osztályteremben pedig hétfőn néma csönd volt, a padokban a gyerekek szinte kivétel nélkül feketében ültek.

Ők is hallottak a veronai tragédiáról, kiderült, hogy még Budapesttől 200 kilométerre is van olyan, akit közelebbről érintett a baleset híre. Az egyik fiú barátjának unokatestvére is a balesetet szenvedett buszon ült,

és éppen a barátjával volt, amikor megtudta, hogy az ő rokona is a tragédia egyik áldozata.

Egy kislány ismerőse is elveszítette egyik barátját a veronai balesetben.

Azt mondják, az élet megy tovább, és nem tölthetik félelemben a napjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik