Belföld

Kérdéses, kell-e műteni a buszbaleset súlyos sérültjeit

A Honvédkórház igazgatója sem tudott megrendültség nélkül beszélni arról, amit a sérültek elmondtak.

Egyelőre nem kell műteni azt a férfit, akit hétfőn hoztak Budapestre Olaszországból, a szombatra virradó éjjel történt súlyos buszbaleset sérültjei közül – derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Tamás Róbert, a Honvédkórház orvos igazgatójának hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

Az igazgató a sajtótájékoztató elején elnézést kért a megrendültségért, mint mondta:

amit a sérültek elmondtak, nem lehet felfogni nekünk sem.

Az államtitkár azzal kezdte mondandóját, hogy az Országos Mentőszolgálat három mentőorvosa szombaton délelőtt indult repülővel a baleset helyszínére, hogy helyben tájékozódjanak arról, mire van szükség. Hozzátette: az ő dolguk itt nem az volt, hogy az elsődleges mentésben részt vegyenek, azt a helyi szervek elvégezték, hanem az, hogy a sérülteket mielőbb Magyarországra hozzák. Négy esetkocsi is elindul Magyarországról, úgy, hogy egyelőre nem volt világos a feladatuk.

Szombaton délután fél 3-ra vált világossá minden feladat – mondta Ónodi-Szűcs, hozzátéve: hétfőre zárult le az első fázis, minden sérültet elhoztak, akit volt lehetőség. Közülük az a négy ember, akinek kórházi ápolásra van szüksége, a Honvédkórházban kap ellátást.

Az államtitkár is megjegyezte, hogy nem volt egyszerű találkozni a sérültekkel.

Az érintetteknek részvétét nyilvánította.

Dr. Tamás Róbert elmondta: a negyedik sérült, akit hazahoztak, nemrég érkezett meg, egyelőre az állapotának felmérése zajlik. A vasárnap hazaérkezettek közül két égési sérültet folyamatosan vizsgálnak, sebeiket naponként kötik. A következő napokban dől el, kinek van műtétre szüksége. Egy sérültnél törés miatt terveznek sebészeti beavatkozást. Emellett az intézmény pszichológusai pszichiáter bevonásával foglalkoznak a sérültekkel.

Az igazgató elárulta azt is, hogy hétfőn egy könnyebb sérült járóbetegként érkezett kezelésre a Honvédkórházban, közülük is mindenkinek próbálnak segíteni, akinek szüksége van rá.

A hazahozott négy súlyos sérült közül mindenki felnőtt,

van közöttük 50-60 és 30-40 év közötti is. Az égési sérülések dominálnak, emellett töréseik, zúzódásaik, szalagsérülésük, illetve koponyasérülés is van.

Ónodi-Szűcs Zoltán arról számolt be, hogy beszélt a sérültekkel, de nem kérdezte őket a balesetről, amit maguktól elmondtak neki, abból nem tudja értékelni, mi történt. Mindenki másként emlékszik, azt pedig a sérültek is bevallják, hogy csak a történtek egy részére emlékeznek, kiestek az emlékeik.

A fizikai sérülésekből fel tudnak majd épülni valószínűleg – mondta az igazgató, igaz, hozzátette,

később derül ki, vannak-e maradandó sérülések.

Az Olaszországban ápoltak állapota válságos, a következő napokban derül majd ki, hogy mikor lehet őket hazaszállítani. Folyamatosan tartják a kapcsolatot az olaszországi kórházzal, óránként egyeztetnek, a mentők készenlétben állnak, hogy elhozzák őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik