Belföld

Lakás- és temetőtüzekre figyelmeztetnek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 31. 07:00

Mindenszentek és Halottak napján gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek velünk.

Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthon is gyertyagyújtással emlékeznek szeretteikre, és egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítése. Nem telik el év, hogy a tűzoltókat ne riasztanák temetőtüzekhez, vagy olyan lakástűzhöz, amit kegyeleti gyertya okozott.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy ezekben a napokban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, gyertyák okoznak tüzet. Az esetek többségében csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti célból meggyújtott gyertya miatt semmisül meg egy épület.

A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A katasztrófavédelem ezért arra figyelmeztet, hogy a temetőben csak tartóban lévő mécsest tanácsos meggyújtani, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat fontos olyan biztonságos helyre rakni, ahol nincsenek a közelben gyúlékony anyagok.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.