Belföld

Büntetlen előéletű, magyar fiatal a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

Megalapozott gyanút közöltünk egy fiatalemberrel szemben a Teréz körúti robbantás kapcsán – hangzott el a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján. Keresztes Imre a gyanúsítottról annyit mondott, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű.  Nem Budapesten él, Keszthelyen fogták el 4 óra után. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül. Hogy beszámítható-e, a későbbiekben vizsgálni fogják.

„A nyomozás folyamatos, ezzel nem fejeződött be”

– mondta a főügyész, hozzátéve: a fiatalember panasszal élt a gyanúsítás ellen, ahogy az őrizetbe vétel ellen is, vallomást nem tett. Előzetes letartóztatását kezdeményezték.

„Minden verziót vizsgáltunk kezdettől fogva és azt kell mondanom, ez még mindig tart, számos olyan kérdés van, amit bizonyítani kell, illetve fel kell deríteni.”

Elkészítette és működött

Keresztes Imre újságírói kérdésre még annyit árult el, hogy rengeteg bizonyítékot foglaltak le és foglalhatnak le a jövőben, illetve lehetséges, hogy lesznek további házkutatások. Arra a kérdésre, hogy volt-e bármilyen képzettsége, hogy egy ilyen szerkezetet el tudjon készíteni, a főügyész annyit felelt: elkészítette és működött. A szerkezetről annyit árultak csak el, hogy a támadó valóban szögeket használt, ami igen brutális elkövetési mód.

A tájékoztatón Papp Károly, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a munka “dandárját” a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberei végezték, de szorosan együttműködve az ügyészség munkatársaival. A teljes állomány dolgozott az ügyön. A tízmilliós nyomravezetői díj kapcsán közölte, nem fizetik ki senkinek, mert a nyomozók munkája vezetett eredményre.

Papp Károly; Hajdu János; Keresztes ImreFotó: MTI

A kocsijánál fogták el

Az elfogás kapcsán Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ vezetője az elfogásról beszélt. Eszerint a gyanúsítottra a keszthelyi Csik Ferenc utcában csapott le a műveleti egység, miközben a kocsinál várakozott. Tűzszerészek vizsgálták át az autóját, majd a házat is, amelyben az akció után házkutatást tartottak. Ahogy Hajdú fogalmazott, más “célszemélyt” nem találtak.

A gyanúsított sajtóhírek szerint egy zalai település, Karmacs volt polgármesterének a fia, elvált szülők gyermeke, és már rég elköltözött a településről. A Blikk szerda délután arról írt, hogy a TEK Taksonyban is járt, ott a gyanúsított nagyszülei laktak, a robbantás után is abba a házba mehetett. Sok kíváncsiskodó jelent meg az utcán, azonban a kommandósok mindenkit visszaküldtek az épületekbe. Az Index tudósítójának Karmacson az egyik szomszéd azt mondta, hogy szeptemberben robbanást hallott a környéken, amelynek erejétől még a cserepek is elmozdultak.

Két rendőrt juttatott kórházba

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit szerda délután fogta el a TEK. Úgy tudjuk, az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn. A hatóságok felhívása, miszerint keresik a robbantót, a képek és videók egyébként még délelőtt is elérhetők voltak a rendőrség oldalán.

Ahogy arról beszámoltunk, a Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

Videók, képek, felhívások és tízmilliós nyomravezetői díj

A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

A rendőrség és az ügyészség a robbantás óta eltelt csaknem egy hónap alatt több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keresnek és várják azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor. Kamera rögzítette a támadót a helyszínen, egy körúti boltban, illetve lencsevégre kapta egy dohányboltnál felszerelt eszköz is, ekkor a gyanúsított már másik ruhában volt. Hogy pontosan miket viselt a bűncselekmény elkövetésekor, illetve utána, szintén pontosan megadták a felhívásukban

Olvasói sztorik