Belföld

A kórházból is lehet vasárnap szavazni, de otthonmaradni is

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 06:51

Az október 2-ai népszavazáson azok is leadhatják szavazatukat, akik a lakcímük szerintitől eltérő szavazókör területén tartózkodnak, például fekvőbeteg-intézményben vagy bentlakásos ellátó intézményben vannak, ehhez azonban át kell jelentkezniük, illetve mozgóurnát kell igényelniük – közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az MTI-vel.

A közlemény szerint annak, aki nem a lakcíme szerinti szavazókörben kívánja leadni szavazatát, át kell jelentkeznie az ellátó intézmény helye szerinti szavazókörbe.

Az átjelentkezést a választást megelőző 2. napig, tehát szeptember 30-án 16 óráig lehet benyújtani a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodánál. Ezt be lehet nyújtani postai úton, személyesen vagy online formában is, a www.valasztas.hu oldalon.

Szükséges

Az átjelentkezéshez a természetes személyazonosítók (név, születési hely, idő, anyja neve) mellett a személyi azonosítót (korábbi személyi szám) is meg kell adni. A kérelemnek tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését is, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A helyi választási iroda a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt tartózkodási helye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. Felhívták a figyelmet arra, hogy kényelmi ok alapján nem lehet mozgóurnát kérni.

1Annak tehát, aki azért kér mozgóurnát, mert nem a lakcíme szerinti szavazókörben kíván szavazni, át is kell jelentkeznie az ellátó intézmény címe szerinti szavazóköri névjegyzékbe, míg aki a saját szavazókörében kíván mozgóurnával szavazni, annak csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania.

Mozgóurna

Az érintett választópolgár a kérelmezett szavazókör névjegyzékébe való felvételt követően kérheti a mozgóurnát az átjelentkezés helye szerinti választási irodától a kórház, ellátó intézmény címe vagy a lakás helye szerint (akkor is, ha a saját szavazókörzetében van).

A mozgóurna iránti kérelemnek ugyancsak legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon – szeptember 30-án 16 óráig – kell benyújtani ahhoz a helyi választási irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében a választópolgár szerepel. A szavazás napján már csak a szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni mozgóurnát, a kérelmet vasárnap 15 óráig kell eljuttatni a szavazatszámláló bizottsághoz.

A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.