Belföld

Lázár-közeli jogász épít hatalmas vadászkastélyt Hódmezővásárhelyen

A helyi közgyűlés építési szabályzatot is módosított a beruházás érdekében.

Húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén az a vadásztársaság, amelyet idén alapítottak, de Lázár János is a tagjai között van – írja az Átlátszó. A Návay Kornél vadásztársaság összesen 18 729 hektáron folytathat vadgazdálkodást a következő húsz évben. Megjegyzik: a társaság mélyen zsebébe nyúl a jogért, a szokásos haszonbérleti díj dupláját fizetik a földtulajdonosoknak.

A vadászati jog odaítéléséről szóló döntést egyhangúlag és ellenszavazat nélkül hozták meg a terület tulajdonosai, akik közül legjelentősebb a magyar állam – a terület 70 százalékát birtokolja különböző szervezetein keresztül. Földtulajdonosként Lázár Jánosnak is volt köze a döntéshez, igaz, ő személyesen nem jelent meg a szavazáson.

Óriásdaruval építik a vadászkastélyt

Eközben Hódmezővásárhely külterületén egy hatalmas vadászkastély is épül, akkora, hogy a munkákhoz óriásdarut is használnak. A telek tulajdonosa egy magánszemély, Kulik Jenő, aki több szálon is kapcsolódik Lázár Jánoshoz. 1994-től tagja volt a helyi Fidesznek, de szembeszállt Rapcsák András néhai polgármesterrel, akinek halála után szövetséget kötött Lázárral, és a Fideszt támogató civil szervezet jelöltjeként helyi képviselő lett. 2014-ben és 2015-ben is több milliós értékben számlázott a Lázár vezette Miniszterelnökségnek jogi tanácsadásért – írja az Átlátszó.

A portál megjegyzi, hogy Kuliknak erős lobbija lehet a városházán, mert néhány hónappal azután, hogy birtokába került a telek, a hódmezővásárhelyi közgyűlés helyi építési szabályzatot módosított, és kiemelt intézményi besorolást kapott a vadászház, amellyel számos korlátozás, így a legnagyobb építési magasság alól is felmentést kapott a beruházó.

Az építkezést az Átlátszó is meglátogatta, ott azonban egy biztonsági őrrel találták szembe magukat, aki kerek-perec megmondta: azért állnak őrt az építkezésnél, hogy ne kíváncsiskodjanak ott újságírók.

Vegyes viszony

Az Átlátszó megkeresésére Lázár János közölte: legjobb tudomása szerint sem neki, sem rokonának, de az általa tulajdonolt gazdasági társaságoknak és a Návay Kornél vadásztársaságnak sincs köze a vadászkastélyhoz. A miniszter a szomszédos, mintegy 45 hektáros területen folytat erdőgazdálkodást, a szomszéd jogán van tudomása a beruházásról – arról tájékoztatták, hogy ott panzió, vendégház és lovas tanya lesz.

Lázár azt is elárulta, hogy bár 2002-ben Kulik ellene indult az önkormányzati választáson, és részben Lázár miatt zárták ki őt a Fideszből, korrekt szakmai kapcsolatban állnak, rendszeresen kér tőle jogi tanácsot az örökségvédelem területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik