Belföld

Lázár-közeli jogász épít hatalmas vadászkastélyt Hódmezővásárhelyen

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 10:11

A helyi közgyűlés építési szabályzatot is módosított a beruházás érdekében.

Húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén az a vadásztársaság, amelyet idén alapítottak, de Lázár János is a tagjai között van – írja az Átlátszó. A Návay Kornél vadásztársaság összesen 18 729 hektáron folytathat vadgazdálkodást a következő húsz évben. Megjegyzik: a társaság mélyen zsebébe nyúl a jogért, a szokásos haszonbérleti díj dupláját fizetik a földtulajdonosoknak.

A vadászati jog odaítéléséről szóló döntést egyhangúlag és ellenszavazat nélkül hozták meg a terület tulajdonosai, akik közül legjelentősebb a magyar állam – a terület 70 százalékát birtokolja különböző szervezetein keresztül. Földtulajdonosként Lázár Jánosnak is volt köze a döntéshez, igaz, ő személyesen nem jelent meg a szavazáson.

Óriásdaruval építik a vadászkastélyt

Eközben Hódmezővásárhely külterületén egy hatalmas vadászkastély is épül, akkora, hogy a munkákhoz óriásdarut is használnak. A telek tulajdonosa egy magánszemély, Kulik Jenő, aki több szálon is kapcsolódik Lázár Jánoshoz. 1994-től tagja volt a helyi Fidesznek, de szembeszállt Rapcsák András néhai polgármesterrel, akinek halála után szövetséget kötött Lázárral, és a Fideszt támogató civil szervezet jelöltjeként helyi képviselő lett. 2014-ben és 2015-ben is több milliós értékben számlázott a Lázár vezette Miniszterelnökségnek jogi tanácsadásért – írja az Átlátszó.

A portál megjegyzi, hogy Kuliknak erős lobbija lehet a városházán, mert néhány hónappal azután, hogy birtokába került a telek, a hódmezővásárhelyi közgyűlés helyi építési szabályzatot módosított, és kiemelt intézményi besorolást kapott a vadászház, amellyel számos korlátozás, így a legnagyobb építési magasság alól is felmentést kapott a beruházó.

Az építkezést az Átlátszó is meglátogatta, ott azonban egy biztonsági őrrel találták szembe magukat, aki kerek-perec megmondta: azért állnak őrt az építkezésnél, hogy ne kíváncsiskodjanak ott újságírók.

Vegyes viszony

Az Átlátszó megkeresésére Lázár János közölte: legjobb tudomása szerint sem neki, sem rokonának, de az általa tulajdonolt gazdasági társaságoknak és a Návay Kornél vadásztársaságnak sincs köze a vadászkastélyhoz. A miniszter a szomszédos, mintegy 45 hektáros területen folytat erdőgazdálkodást, a szomszéd jogán van tudomása a beruházásról – arról tájékoztatták, hogy ott panzió, vendégház és lovas tanya lesz.

Lázár azt is elárulta, hogy bár 2002-ben Kulik ellene indult az önkormányzati választáson, és részben Lázár miatt zárták ki őt a Fideszből, korrekt szakmai kapcsolatban állnak, rendszeresen kér tőle jogi tanácsot az örökségvédelem területén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.