Belföld

Tizenhárom évet kapott Budaházy György

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélték Budaházy Györgyöt, akit terrorcselekménnyel vádolt az ügyészség. Az ügyben kedd délelőtt hozott döntést a Fővárosi Törvényszék.

Egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többiek pedig 5-7 év körüli letöltendő szabadságvesztést.

Az ítélet kihirdetésére teljesen megtelt a Fővárosi Törvényszék díszterme, a hallgatóság az ítélethirdetés során többször felmorajlott, Budaházy megérkezésekor pedig tapsolt és az elsőrendű vádlott nevét skandálta.

 

Robbantás, bántalmazás, gyújtogatás

A vád szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos eszközökkel próbált hatást gyakorolni a kormánypártok politikájára, és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. Az ügyészség szerint a vádlottak Molotov-koktéllal támadtak MSZP- és SZDSZ-pártirodákat, képviselők és miniszterek – Hiller István és Kóka János – otthonait, Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter vidéki ingatlanánál pedig robbantottak. Az eljárás adatai szerint Fidesz-irodák elleni támadás is felmerült, de ezt a csoport tagjai ellenezték, és Budaházy is arra jutott, hogy „most még ne”.

Az egyik vádpont szerint a szervezet álarcos tagjai vascsővel véresre verték Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, egykori szocialista politikust, majd elvették a pénztárcáját és távoztak. Egy másik vádpont szerint egy székesfehérvári bankautomata felrobbantásával próbáltak pénzt szerezni a szervezet működéséhez. Az ügyészség szerint a szervezet az egészségügyi törvény parlamenti elfogadását és Bajnai Gordon kormányalakítását is megpróbálta megakadályozni, és előrehozott választásokat kikényszeríteni. Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérlete is felmerül annak kapcsán, hogy felgyújtottak egy melegbárt, ahol vendégek tartózkodtak. A Vörös Csepel nevű szórakozóhely, a Broadway jegyiroda és egy másik melegbár elleni támadással is Budaházyékat vádolták meg.

A vádlottak túlnyomó többsége tagadta bűnösségét, de volt, aki magára és másokra is terhelő vallomást tett. Az ügyész tavasszal húsz évet megközelítő fegyházbüntetést indítványozott az első és másodrendű vádlottnak, és 10-15 év körülit tucatnyi további személynek.

“Katonai parancsnokság”

Az ügyészség szerint alapos szervezés és szigorú hierarchia jellemezte a csoportot, melynek vezetője, Budaházy György a „katonai parancsnokság” elnevezést használta. A tagok „katonák” voltak, akik Budaházynak jelentettek, és az ő irányításával gyakorlatoztak vidéken, felkészülve például a Molotov-koktélos támadásokra.

Budaházy György ügyvédje májusban a párizsi és brüsszeli merényletekre utalva azt mondta: „Boldog az az ország, amelynek ilyen terroristái vannak.” Szikinger István szerint a nyomozás során törvénytelenségek történtek, kényszerítettek és fenyegettek gyanúsítottakat, és jogellenesen folytattak titkos információgyűjtést. Ő úgy véli, a vádbeli esetek nem terrorcselekmények, csak véleménykifejezés volt a céljuk kisebb súlyú rongálások által.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik