Közélet

Balhé Budaházy ítélethirdetésén, mindenkit kizavartak – Videó

Morvai Krisztinával és a Székely himnusszal kezdődött.

Mindenkit kivezettek a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterméből kedd délután, ahol órákig tartott a Budaházy György és társai ügyében hozott ítélet indoklása. Azután terelték ki az embereket a rendőrök, miután kiderült, az ügyész kevesli a tizenhárom év fegyházbüntetést és súlyosbítást kér, pontosabban, hogy Morvai Krisztina ennek hallatán felállt és kiabálni kezdett, nehezményezve, hogy

az ötvenes években nem volt példa ehhez hasonló perre.

Szerinte a mostani ügyészségnek nem Budaházyékat, hanem Gyurcsányt kellene elítélnie, valamint furcsállja, hogy az ügyészség ilyen hirtelen és gyorsan reagált az ítéletre, ami csak úgy történhetett – véleménye szerint -, hogy már jó előre megkapták a bírói döntést. Mindezek után rázendített először a magyar, majd azt követően a Székely himnuszra, ekkor léptek közbe a rendőrök – jelentette a helyszínen lévő tudósítónk.

Tehát az eddig bent ülők most kint várakoznak, kivéve Morvait, aki maradhatott, miután  EP-képviselői igazolványára hivatkozva nem volt hajlandó távozni a teremből.

Mint ismert, a vád szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos eszközökkel próbált hatást gyakorolni a kormánypártok politikájára, és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.

Kedden a Fővárosi Törvényszék meghozta elsőfokú döntését, amely szerint Budaházy tizenhárom év fegyházbüntetést kapott.  Egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet. Két vádlottat két év körüli felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak, a többiek pedig 5-7 év körüli letöltendő szabadságvesztést kaptak.

A bíró szóbeli indoklása szerint csupán 10 személynél indokolt kényszerintézkedés. Budaházy Györgyöt és hat másik vádlottat, aki 10 év körüli fegyházat kapott, házi őrizetbe helyezte a törvényszék, további három – hét év körüli fegyházra ítélt – vádlottat pedig, lakhelyelhagyási tilalom alá. A többi vádlott szabadlábon távozhatott az ítélethirdetésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik