Belföld

Bizarr zombifejekkel védi valaki a határkerítést

Cukorrépából kivájt, leginkább oszlásnak indult emberi fejekre emlékeztető figurákkal próbálják valakik elijeszteni a szerb-magyar határon, Tiszasziget közelében a migránsokat, hogy átvágják a kerítést és illegálisan lépjék át a határt. A bizarr műalkotásokról készült fotókat a Magyar Rendőrök és Katonák, vele-TEK vagyunk Facebook-csoport osztotta meg, a posztokat a hvg.hu szúrta ki.

A menedékkésők legálisan csak két helyen léphetnek be az úgynevezett tranzitzónákba, de csak naponta 15 embert engednek be. A többiek lényegében a senkiföldjén kénytelenek várakozni, ahol sem a szerb, sem a magyar hatóságoktól nem remélhetnek semmilyen ellátást. Ezért sokan megpróbálnak úgy Magyarországra jutni, hogy átvágják a kerítést. Ezt akarják megakadályozni a sajátos alkotások.

Akit elkapnak a rendfenntartó erők, visszatoloncolják Szerbiába, vagyis gyakorlatilag visszadobják szerb területekre. Tuzson Bence épp a múlt héten jelentette be, hogy 3-4 hónap múlva 3000 határvadásszal növelik a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendfenntartók számát. Igaz, azt egyelőre nem tudni, honnan lesz újabb háromezer rendőr.

Egyelőre nem tudni, hogy ki tette ki a fejeket. Elképzelhető, hogy olyan önjelölt határvédők, akik olykor lemennek a határra “migránsra vadászni”, vagyis illegálisan rendfenntartót játszani. Az ORFK a hvg.hu korábbi érdeklődésére azt közölte, hogy 2015-ben 18, 2016-ban 8 alkalommal indított eljárást ilyen, “közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés” ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik