Belföld

Offshore cégekből, vagy zsebből is fizethették Vizoviczki óvadékát

A vállalkozó vagyonát elvileg zárolta az ügyészség, ezért kérdés, honnan sikerült előteremteni a 250 millió forintot.

Vizoviczki László vagyonát elvileg zárolta az ügyészség, ezért is kérdés, hogyan sikerült kifizetni a 250 millió forintos óvadékot. Ez gyakorlatilag csak a magyar hatóságokat nem érdekli. A vesztegetéssel és költségvetési csalással vádolt vállalkozó 2013-ban még arról panaszkodott az ügyészségnek címzett alkuajánlatában, hogy tönkrementek a cégei és majdnem félmilliárdos adósságot halmozott fel, noha ekkora adósságnak egyelőre nincs hivatalos nyoma.

Vizoviczki élettársa, F. Noémi irányítása alatt mostanra csak két belvárosi éjszakai klub, a Dolce Vita és a Carpe Diem, valamint egy XI. kerületi diszkó, az UP! The Club maradt. A társaság központi cége a Flyerz programajánló magazin kiadója lett. 250 millió forint viszont egyik cégben sincs.

A 444 ugyanakkor azt írja, hogy Vizoviczkinek és családjának több olyan céges érdekeltsége is van, amelyekre nem terjed ki az ügyészségi zár. A Vizoviczki-birodalom V. kerületi központi irodájában ugyanis több offshore cég iratait is lefoglalták a hatóságok.

F. Noémi anyja vallomásában azt mondta: két cégnek papíron ő a tulajdonosa, az egyik talán a Seychelle-szigetekre, a másik Ciprusra van bejegyezve, de azt nem tudta, mit csinálnak a cégek. N. Erika úgy tudja, volt egy offshore cég F. Noémi apjának nevén is.

Vizoviczkinek befolyása van több, hivatalosan külföldi tulajdonú cég működésére is. Ilyen a Germa-Lux, amelynek korábbi anyavállalatai Luxemburgba vannak bejegyezve, és bár nincs nyoma annak, hogy Vizoviczki vagy valamelyik embere tulajdonos lenne, a vallomások szerin mégis ő jelölt ki vezetőt a cég élére.

A házkutatások adataiból, a vallomásokból és a telefonlehallgatásokból az is kiderült, hogy Vizoviczki hatalmas mennyiségű készpénz felett rendelkezett, csak a II. kerületi házában 420 millió forintot találtak. Épp hogy az utalásoktól tartott, mert tudta, hogy azokat figyelik a pénzmosás ellen fellépő hatóságok. Így az is elképzelhető, hogy készpénzben rendelkezésre állt az óvadék összege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik