Budapest, 2016. április 1.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról tartott ötpárti egyeztetés utáni sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2016. április 1-jén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Kontrát: Indokolatlan a határellenőrzés beszüntetése

24.hu
24.hu

2016. 07. 07. 21:28

Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája veszélyezteti Európa biztonságát és egységét" - jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, az európai uniós tagállamok belügyminisztereinek Pozsonyban tartott találkozója után.
Korábban a témában:

Elmondta: megbeszéléseik központi témája a migráció volt, azon belül a határvédelemről, valamint az európai parti és határőrségről volt szó.

Kontrát Károly felidézte: a megbeszélésen az októberre kitűzött kvótanépszavazással kapcsolatban is intéztek kérdést a magyar küldöttséghez, arra voltak kíváncsiak, “segít-e a kormány az embereknek álláspontjuk kialakításában”.

Erre egyértelmű választ tudtam adni: mi a kényszerbetelepítést elfogadhatatlannak tartjuk

– mondta az államtitkár.

Beszámolója szerint a megbeszélésen Dimitrisz Avramopulosz, az EU migrációért és belügyekért felelős biztosa azt mondta, hogy a migránsok mozgása a 23. századig meghatározó lesz a világban, egy svéd küldött pedig arra hivatkozott, hogy jelenleg 60 millió menekült és 240 millió migráns van úton a világon.

Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy határozott lépésekre van szükség az illegális bevándorlással szemben, (…) ezért is helyes az a magyar politika, amely a schengeni külső határok megvédésére irányul

– jelentette ki. Rámutatott: jelenleg is közel tízezer rendőr és honvéd védi Magyarország és a schengeni övezet külső határait.

Kontrát Károly az 1500 fős, gyorsreagálású európai parti és határőrség létrehozását célzó európai parlamenti döntést közös sikernek nevezte, hangsúlyozva, hogy Magyarország az egység létrehozását a kezdetektől fogva támogatta, és a jövőben is minden támogatást meg kíván adni céljainak megvalósításához.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy találkozót kezdeményezett Wolfgang Sobotka osztrák szövetségi belügyminiszterrel, akivel az osztrák-magyar határon végzett határellenőrzés beszüntetéséről akarnak tárgyalni.

Ez sok tízezer uniós polgárnak okoz kellemetlenséget, s indokolatlannak tartjuk, mivel az illegális migráció ellen a külső határok védelmével lehet legjobban fellépni

– fejtette ki Kontrát Károly.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón az ott született közös álláspontokról szólva azt mondta: a külső határok védelme alapvető az illegális bevándorlás megakadályozásának szempontjából, ezenfelül a legközelebbi hónapokban szorosabbra kell fűzni az együttműködést a migránsok származási országai, a tranzitállamok és a befogadó államok között, s ennek keretében meg kell teremteni a biztonságos visszatérítések lehetőségét.

Dimitrisz Avramopulosz a sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság a jövő héten nyújtja be a menekültpolitika teljes reformját célzó második javaslatcsomagját. Ennek célja egy megfelelően működő rendszer kialakítása, annak a gondolatnak a mentén, hogy segíteni kell azoknak, akik rászorulnak, és meg kell büntetni azokat, akik vissza akarnak élni a rendszerrel. Az EU migrációért és belügyekért felelős biztosa ugyanakkor fontosnak nevezte az uniós tagországok együttműködésének szorosabbra fűzését a migránskérdés kezelésében. Úgy vélekedett: Európának a közös felelősség és szolidaritás mentén kell cselekednie.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.