Belföld

Ismeretlen Budapest: Roskadozó szecesszió néhány lépésnyire az Andrássy úttól

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 06. 29. 15:36

Sorozatunk immáron 42. epizódjában továbbra is maradunk Terézvárosban, de ezúttal az Andrássy úttal párhuzamos utcák egyikébe pillantunk be.

Untatják az Andrássy út palotái és villái? Legfőbb ideje feltérképezni a környező utcákat, de a fás Benczúr, vagy Délibáb utca, esetleg a Városligeti fasor helyett megéri a kevésbé zöld, az Andrássy úttól északra fekvő utcák felé haladni, hiszen rejtett értékek egész sorát fedezhetjük itt fel.

Ezek egyike a kutyasétáltatás nyomaival sűrűn megrakott, árnyas fákat hírből sem ismerő Aradi utcában, a Kodály köröndtől néhány perc sétányira fogadja a járókelőt. Az 57. számú, Piatschek-házként ismert épület immár száznyolc éve dacol az elemekkel.

Építtetője, Platschek Vilmos ruhakereskedő (1869-1944) 1907-ben a néhány kivételtől eltekintve mindig testvérével, Löffler Bélával közösen alkotó Löffler Samu Sándort (legismertebb művük a Kazinczy utcai zsinagóga) kérte fel egy háromemeletes, fényűző bérház megtervezésére.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az építész örömmel vállalta a feladatot, és pályafutása egyik legrendkívülibb művét hozta létre: a szecessziós ház szintenként két négy-, illetve ötszobás lakást foglalt magába, melyek konyháját a melléklépcsőn át közvetlenül is meg lehetett közelíteni.

A ma néhol elkeserítő állapotban lévő homlokzat záró párkányának sarkaiban a középkori építészetből ismert apró szörnyek figyelnek, az első emeleti zárterkélyt pedig gyönyörű, antik hatást mutató, görnyedő férfiakat ábrázoló domborműveket találhatunk.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Kapujával is kiemelkedik a környék épületei közül, hiszen a Migray József (1860 k.-1927) műhelyében készült domborműves alkotáson két gyönyörű pávát találhatunk, apró díszei pedig igazi mestermunkává teszik a bejáratot.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Felső sarkaiban az építés évszáma, illetve a házszám is látszik:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az udvarra nyíló kapu savmaratott üvegén ismétlődnek a páva motívumok, (sajnos az üvegtáblák egy darabja hiányzik) a falakon pedig játékos hermelineket találunk.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az ÓVÁS! Egyesület épületleírása Tolnay-Pálóczy Enikő művészettörténészre hivatkozva jelzi, hogy a páva és hermelinek előképei az 1897-ben megjelent Verneuil-féle ornamentikakötetben (L’animal dans la décoration) érhetők tetten.

A szabadba kilépve újabb meglepetéssel találkozhatunk, hiszen a földszint magasságába emelt alagsorba istállót rejtettek, sőt, az U alakú udvar közepére mediterrán várakat idéző melléképület került – itt kapott helyet a kocsiszín.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A főlépcsőház terébe belépve a korlátokon újra pávák tucatjaival és ifj. Walla József cementlapgyárának legdíszesebb darabjaival találkozhatunk, sőt, felpillantva egy fura freskót is megpillanthatunk, melyet a városbarátok számára homlokzati díszként már bizonyára jól ismert fejek vesznek körbe.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A félemeleti üvegablakok néhány túlélő darabján rózsákkal tűzdelt fenyőfák láthatók.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épület utcai homlokzatának állapota ugyan kisebb aggodalomra adhat okot, de a lépcsőházak, illetve a belső udvar állapota még éppen kielégítő. Sajnos – a város legtöbb lakóházához hasonlóan – ezt a házat is szigorúan zárják, így nem bejárható.

Fotók: Magyar Építőművészet, 1908. október, valamint a szerző mai munkái.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.