Belföld

Sarokba szorítja a szexmunkásokat egy törvény, az Alkotmánybírósághoz fordulnak

Egy ’99-es törvény ugyan legalizálta a prostitúciót, de a jogszabályok miatt a szexmunkások így is csak illegális, veszélyes körülmények – főleg a munka helyszíne – között tudnak dolgozni. A prostituáltak ezért az ombudsmanhoz fordultak – írja a hvg.hu.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete azt szeretné elérni, hogy az Alkotmánybíróság kezdeményezze a Btk. egyik pontjának megsemmisítését. Levelükben azt írták, hogy a Btk. egyik 2012-ben elfogadott pontja tiltja, hogy a prostituáltaknak lakást adjanak ki vagy bármilyen helyet adjanak a szolgáltatásuknak. A törvény megszegéséért pedig 3 évig terjedő letöltendő börtön jár. A klienseket csak saját otthonaikban fogadhatják a prostituáltak.

A szexmunkások szervezete ezt veszélyesnek tartja, mivel sokan nehéz anyagi helyzetük miatt végzik ezt a munkát, így ingatlan vásárlására nincs lehetőségük. Így a szexmunkások zöme továbbra is csak illegális körülmények között dolgozhat.

Azoknak, akik gyereket nevelnek otthon pedig rögtön két külön ingatlanra lenne szükségük, hiszen még ha van is saját lakásuk, abban gyereket nevelni nem tudnának, hiszen egyrészt, felelős szülőként ez nem megengedhető, másrészt, ha így is döntenek, a gyámhatóság rögtön intézkedne a gyerekek védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik