urnafal (Array)
Belföld

Nem lehet hamvakat szétszórni a fővárosi közparkokban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 27. 08:54

Nem kapott engedélyt egy férfi arra, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórhassák szét. Kedden döntött az illetékes fővárosi bizottság, arra jutottak, hogy ez “precedens értékű lenne, és nehezen kezelhető folyamatot indítana el a Margitszigeten” – írta meg az Index.

Egy állampolgár áprilisban azzal a kéréssel kereste meg a fővárost: adjanak engedélyt arra, hogy édesanyja hamvait, annak végakarata szerint a Margitszigeten szórhassák szét. A fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága május 24-i ülésén – bár törvényi akadálya nem lett volna a kérés teljesítésének – úgy döntött: nem adja meg az engedélyt. Nemcsak a Margitszigeten, de más közparkban sem engedik meg hamvak szétszórását.

Nem célszerű keverni

A döntést azzal indokolták, hogy nem célszerű keverni a funkciókat, a kegyeleti ügyek befogadására a temetők vannak kijelölve. A bizottság szerint bár a hamvak szétszórásakor a hozzátartozók vállalják a névtelenséget, később azonban gyakran mégis szeretnének valamilyen jelet állítani a nyughelynél, esetleg “önhatalmúlag” állítanak emléket, amelyet aztán kegyeleti okokból már nem bontanak le, így viszont kegyeleti hellyé válik az adott hely. Tekintettel kell lenni a parkhasználók igényeire is, őket a park zavartalan használatában korlátozhatja az a tény, hogy a parkban hamvakat szórtak szét, “olyan területen, ahol egyébként kisgyerekekkel is sétálnak, napoznak, labdáznak”. A döntéssel nem akartak precedenst teremteni, mivel ezzel nehezen kezelhető folyamatot indítottak volna el Magyarországon.

A bizottság ülésén általánosan is kinyilvánította, hogy

a közparkok funkciójának megőrzése és a zavartalan parkhasználat biztosítása érdekében nem támogatja a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába, kezelésébe tartozó közcélú zöldterületeken temetési hely létesítését és hamvak szétszórásának engedélyezését.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.