Belföld

Kevesebb kórház is elég lenne a szakértők szerint

Van, aki úgy látja, a hálapénz az egyik fő akadálya a rendszer átalakításának.

Gazdaságosabb lenne, de még a betegek is jobban járnának azzal, ha a jelenlegi formájukban megszüntetnék a kisebb kórházakat, a pácienseket pedig egynapos sebészet keretei között, illetve szakrendelőkben látnák el – mondták a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők.

Hazánkban jelenleg 160 kórház van, miközben elég lenne 10-35 bonyolultabb ellátást nyújtó, 2-3 ezer ágyas kórház – erről nemrég Lantos Gabriella, a Róbert Magánkórház operatív igazgatója írt az Indexen. Szakmai körökben az a vélemény, hogy a felesleges kórházak megszüntetésével, egynapos sebészet létrehozásával és a szakrendelők megerősítésével nem lenne olyan nagy probléma az orvos- és nővérhiány sem.

Kincses Gyula egészségügyi szakértő úgy látja: Budán kettő, Pesten az agglomeráció miatt öt állandó felvételes kórházra lenne szükség, ezen kívül az lenne ideális, ha minden megyében egy ilyen intézmény működne. Emellett üzemelnének onkológiai és más aktív, de nem 24 órás ellátást nyújtó intézmények is, összesen 60-80 – fejtette ki. Egyre több olyan eljárás jelenik meg a szakmában, amely lehetővé teszi, hogy kórházon kívül is ellássák a betegeket, az egynapos sebészet kevesebb komplikációval és megterheléssel jár, és gyorsabb a regenerálódás is – mondta Kincses.

A szakértő szerint az átalakítás egyik gátja a hálapénz rendszere, amely státuszhoz is kötött. Sokkal többet rakhat zsebre egy főorvos akkor, ha egy kisebb, kevésbé felszerelt intézményben dolgozik, mintha egy nagyobb intézményben csupán második ember lenne – vélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik