Menekült gyerekek rajzolnak (Array)
Belföld

Tárki: idén rekordot döntött az idegengyűlölet Magyarországon

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 31. 13:52

Angol nyelvű kiadványt adott közre a Tárki társadalomtudományi kutatóintézete, amelyben a tavalyi menekültválság témáját dolgozza fel az idegenggyűlölet, a menekültsegítő civilek, valamint a médiaszereplés szempontjából – írja a hvg.hu. A portál végignézte a 155 oldalas kutatás lesújtó eredményeit.

A Tárki 2015 októberében és 2016 januárjában is mérte az idegenellenességet. Eszerint Magyarország azon EU-s országok között van, ahol az emberek nagyobb része gondolja azt, hogy az illegális migráció megfékezésére speciális eszközök és intézkedések szükségesek, mint az EU-átlag.

A bűnbakképzők csökkentenék a segítséget

A kutatás szerint a jóléti sovinizmus – amely migránsoknak adott pénzbeli és egyéb segítségek csökkentését jelenti – összefüggésben áll az idegengyűlölettel és a bűnbakképzéssel. A Tárki 1992 óta méri az idegengyűlölet mértékét, idén januárra ez rekordot döntött. A vizsgálat méltatja a menekülteket segítő civil szervezeteket, az önkéntesek motivációja három forrásból táplálkozott: volt, aki emberbaráti megfontolásból, más politikai felháborodásból segített vagy maguk is korábbi menekültek vagy azok leszármazottjai voltak.

Bár a média gyakran foglalkozott a menekültkérdéssel, önkéntes szervezeteket csak 276 alkalommal említettek név szerint a sajtótermékek. A nyilvánosságban leginkább a Migration Aid és a Magyar Helsinki Bizottság kapott megjelenési lehetőséget – derül ki a cikkből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 15.
Az olasz Giuseppe Gesso (b2) és Domenico Arganese (b), valamint az ausztrál Tess Gouldsmith italt rendel a Szimpla romkocsmában, Budapesten 2016. augusztus 14-én. Az összesen hatfős baráti társaság tagjai Ausztráliából, Angliából és Olaszországból érkezett a fesztiválra. A fiatalok idén fejezték be egyetemi tanulmányaikat és a nyarat európai utazással töltik. A fesztivál zenei programján kívül kíváncsiak Budapest látnivalóira és a magyar ételkülönlegességekre is.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.