Belföld

Habony Árpád tiltakozik az ellen, hogy közszereplőnek tekintsék

Pedig többször maga állt a nyilvánosság elé, és épp annak ellenére lehet Orbán Viktor egyik kulcsembere, hogy nincs formális kormányzati kötődése.

Habony Árpád szerint téves megállapítás az, hogy „amiatt, hogy a sajtó valótlanságokat cikkezik róla, közszereplőnek minősül”. A miniszterelnök stratégiai tanácsadója tavaly júliusban az Index ellen indított pert, mert nem tetszett neki, hogy a portál közölt egy videót, amelyen az azóta bezárt Il Bacio di Stile luxusáruház előtt sétált.

Szeptemberben az elsőfokú ítélet kimondta, hogy Habony közszereplő, ezért nem volt szükség a beleegyezésére a felvétel közzétételéhez. A tanácsadó viszont fellebbezett, mert szerinte tévesen állapította meg az elsőfokú bíróság, hogy akár ő, akár a kormány elismerte volna, hogy részt vesz a kormányzati kommunikáció kialakításában. Ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla formai okokra hivatkozva megszüntette a pert, mert szerintük Habony a kereset beadásakor kicsúszott a határidőből.

Az Index érdekesnek nevezte, hogy a kirívóan költekező tanácsadó szerint az alapján kellene megítélni közéleti szerepét, hogy mit ismer el arról ő vagy a kormány. A sajtó ugyanis épp azért foglalkozik vele, mert annak ellenére lehet Orbán Viktor egyik legfontosabb embere, hogy nincs formális kormányzati kötődése. Kormányfői tanácsadó szerepéről épp eleget elmond, hogy azt már Lázár János és Rogán Antal is elismerte.

Habony a perben arra hivatkozott, hogy „soha nem volt közszereplése, így eddig egyetlen élethelyzetben sem volt közszereplőnek tekinthető”, de a Fővárosi Ítélőtábla azzal, hogy formai okok miatt megszüntette a pert, megkímélte magát attól, hogy állást foglaljon ez ügyben. Ugyanakkor a portál emlékeztet arra, hogy a kitiltási botrány idején Habony maga lépett a nyilvánosság elé – volt felesége tette közzé azt a washingtoni Lincoln-emlékmű előtt készített fotót, melyen kezében egy aznapi újsággal látható, látványosan cáfolva ezzel a kitiltásával kapcsolatos állításokat. Sőt, a Blikk volt főszerkesztője arról beszélt, hogy Habony Árpád 2012-ben maga szivárogtatott információkat a lapnak szakításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik