Belföld

Ménesbirtokot felügyel Farkas

Farkas Sándor (Array)
Farkas Sándor (Array)
A mezőgazdasági bizottság fideszes tagját nevezte ki kormánybiztosnak Orbán Viktor.

Farkas Sándor lett a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos. Mostantól az ő feladata lesz biztosítani, hogy a Ménesbirtoknak legyenek megfelelő földterületei, az állatállománynak takarmánya, a majorságoknak vize. A kormánybiztos elősegíti a térség mezőgazdasági foglalkoztatásának szinten tartását, koncepciót dolgoz ki a Ménesbirtok újjászervezésével kapcsolatos működőképes gazdasági modellre.

Farkas Sándor látja el

a Ménesbirtok hagyományainak ápolásával és megőrzésével, szellemi tőkéjének megóvásával kapcsolatos feladatokat.

Ő kezdeményezi a Ménesbirtok újraalapításához szükséges lépéseket. Lázár János irányítja a munkáját. A kormánybiztost hatfős titkárság segíti. Farkas Sándornak gyakorlatilag újra kell alapítani a mintagazdaságot.

Korábban Lázár János azt mondta, hogy a mezőhegyesi ménes 1000 hektár állami területet használ, amelyet további 3000 hektár olyan állami földdel egészítenének ki, amit nem írtak ki árverésekre, így az új mintagazdaság 3000-4000 hektárral számolhat. A jelenlegi dolgozók munkájára az állam garanciát vállal.

Jöjjön végre a kormánybiztos, tegyenek végre érdemi lépéseket a Mezőhegyes ügyében!

Ezt néhány napja az Együtt elnöke követelte, jelezve, hogy a kormányfő ne késlekedjen Farkas Sándor kinevezésével, mert a Földművelésügyi Minisztérium alkalmatlan a feladata ellátására, és a földtulajdonosi problémák és viták miatt minden egyes nap felelőtlen késlekedés. Szigetvári Viktor most üdvözölte Farkas Sándor kinevezését, akitől azonnali cselekvést vár.

A pártelnök fontos, bár megkésett lépésnek nevezte a kétszáz éves mezőhegyesi ménes, a világszínvonalú vetőmagtermesztés és a helyi vízgazdálkodás megmentése szempontjából. A pártelnök elvárja, hogy a biztos azonnal egyeztessen Mezőhegyes polgármesterével, a helyi munkaadókkal, munkavállalókkal, gazdálkodókkal, hogy az elmúlt évek földlopásai ne folytatódjanak, a fenyegető munkaügyi és szociális katasztrófa elkerülhető legyen. Felajánlotta, hogy pártja helyben szerzett tapasztalataival a kormánybiztos rendelkezésére áll.

Korábban a Fővárosi Törvényszék a jogvédelem biztosításért állította le a mezőhegyesi állami földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. pert indított az állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik