Farkas Sándor (Array)
Belföld

Ménesbirtokot felügyel Farkas

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 21. 10:27

A mezőgazdasági bizottság fideszes tagját nevezte ki kormánybiztosnak Orbán Viktor.

Farkas Sándor lett a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos. Mostantól az ő feladata lesz biztosítani, hogy a Ménesbirtoknak legyenek megfelelő földterületei, az állatállománynak takarmánya, a majorságoknak vize. A kormánybiztos elősegíti a térség mezőgazdasági foglalkoztatásának szinten tartását, koncepciót dolgoz ki a Ménesbirtok újjászervezésével kapcsolatos működőképes gazdasági modellre.

Farkas Sándor látja el

a Ménesbirtok hagyományainak ápolásával és megőrzésével, szellemi tőkéjének megóvásával kapcsolatos feladatokat.

Ő kezdeményezi a Ménesbirtok újraalapításához szükséges lépéseket. Lázár János irányítja a munkáját. A kormánybiztost hatfős titkárság segíti. Farkas Sándornak gyakorlatilag újra kell alapítani a mintagazdaságot.

Korábban Lázár János azt mondta, hogy a mezőhegyesi ménes 1000 hektár állami területet használ, amelyet további 3000 hektár olyan állami földdel egészítenének ki, amit nem írtak ki árverésekre, így az új mintagazdaság 3000-4000 hektárral számolhat. A jelenlegi dolgozók munkájára az állam garanciát vállal.

Jöjjön végre a kormánybiztos, tegyenek végre érdemi lépéseket a Mezőhegyes ügyében!

Ezt néhány napja az Együtt elnöke követelte, jelezve, hogy a kormányfő ne késlekedjen Farkas Sándor kinevezésével, mert a Földművelésügyi Minisztérium alkalmatlan a feladata ellátására, és a földtulajdonosi problémák és viták miatt minden egyes nap felelőtlen késlekedés. Szigetvári Viktor most üdvözölte Farkas Sándor kinevezését, akitől azonnali cselekvést vár.

A pártelnök fontos, bár megkésett lépésnek nevezte a kétszáz éves mezőhegyesi ménes, a világszínvonalú vetőmagtermesztés és a helyi vízgazdálkodás megmentése szempontjából. A pártelnök elvárja, hogy a biztos azonnal egyeztessen Mezőhegyes polgármesterével, a helyi munkaadókkal, munkavállalókkal, gazdálkodókkal, hogy az elmúlt évek földlopásai ne folytatódjanak, a fenyegető munkaügyi és szociális katasztrófa elkerülhető legyen. Felajánlotta, hogy pártja helyben szerzett tapasztalataival a kormánybiztos rendelkezésére áll.

Korábban a Fővárosi Törvényszék a jogvédelem biztosításért állította le a mezőhegyesi állami földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. pert indított az állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.