Belföld

Szép dolog a karácsony, de legyen résen

Találja ki, mikor van a legtöbb lakástűz?  Hát ez az.

Szép, meghitt, örömteli meg hasonlók, tudjuk. De tessék odafigyelni azokra a fránya gyertyákra. Ne szépítsük, ebben az időszakban a leggyakoribbak a lakástüzek, a hiba általában ugyanott csúszik be: nem figyelünk kellően oda. Még pontosabban: oda tesszük a gyertyát és a mécsest, ahová a legkevésbé kéne, valami gyúlékony anyag mellé.  A függöny pillanatok alatt lángra kap, a tűz pedig sebesen terjed.

A katasztrófavédelem ezzel kapcsolatosan már hetekkel az ünnepek előtt igyekezett elhinteni tanácsait, megelőzve a bajt. Szájbarágós kisokos következik:

Az éghető anyagú koszorút mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. Gyertyákat ne használjuk függöny vagy más éghető anyag közelében. Az égő gyertyát, mécsest ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra. Ügyeljünk arra, hogy a kanóc ne legyen túl hosszú. Soha ne engedjük teljesen leégni a gyertyát, mécsest és ne hagyjuk a kanócot eldőlni. Ezek eloltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt. Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságra. Ne engedjük, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg és ne is hagyjuk őket olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák. A gyufán, öngyújtót el kell szépen zárni előlük.

Ha azonban megtörtént a baj:

 Fontos, hogy ebben az esetben a lehető legrövidebb időn belül megtegyük a szükséges intézkedéseket: mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot és ha tudjuk, kezdjük meg az oltást. Ehhez használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket. Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele a tűzoltásba, meneküljünk az épületből. Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárjuk be, így kevesebb oxigénhez jutnak a lángok, lassabban terjednek. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot. Tűzjelzéskor válaszoljunk a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyítjük és meggyorsítjuk a tűzoltók munkáját.

„Fontos és szükségszerű az alapvető szabályok betartása, hogy a meghitt ünnep ne váljék tragédiává” – írta korábbi felhívásában a katasztrófavédelem.  Fogadjuk meg.

Hogy lássa, nem csak a levegőbe beszélünk, felidézzük, mi történt tavaly, mert sajnos a tavalyi karácsony sem maradt szirénaszó nélkül.  Szenteste komolyabb eset még nem történt, Szolnokon egy templom kriptája kapott lángra, illetve néhány koszorú. Utóbbi miatt ütött ki lakástűz a X. kerületben, de szerencsére nem sérült meg senki. December 25-én egy műanyag karácsonyfa gyulladt ki Zalaegerszegen még az éjjeli órákban, míg napközben egy betlehemi jászol égett le Gyermelyen.

Sajnos még ugyanezen a napon a tűzoltók mellett a mentőket is riasztani kellett:  egy budaörsi bunkerben szenvedett súlyos égési sérüléseket egy ember. Valószínűleg valamilyen éghető anyagot, illetve ruhafélét halmozhattak fel, amely lángra kapott.  December 26-án Vajszón már tragédia történt:  egy ház kigyulladt, az áldozat – egy idős férfi – pedig nagy valószínűséggel füstmérgezést szenvedett.

Azt se felejtsük el, hogy karácsony közeledtével szinte az egész ország útra kel. Ezt az időszakot sokan töltik utazással, vannak, akik távol élő szeretteiket látogatják meg az év végén, az autósoknak türelemre és fokozott körültekintésre lesz szükségük, és külön figyelmet érdemelnek a gyalogosok is.

Nem szeretnénk részletezni, de sajnos nem voltunk híján a halálos baleseteknek 2014 karácsonyán. Összeszámoltuk: tavaly december 24. és 28. között  összesen 126 személyi sérüléssel járó baleset történt a hazai utakon, négyen meghaltak, 34-en súlyos, 88-an pedig könnyű sérüléseket szenvedtek, így aki útra kel, figyeljed oda, amennyire csak lehet.

Olvasói sztorik