Belföld

BBC: a magyar kormány migránsellenes kórusát Orbán Viktor vezényli

A brit közmédia beszámolója szerint négyszemközt több vezető fideszes is elborzadt a kormányzati kampány hangnemén.

A magyar kormány élesen elutasította azt a kritikát, amit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az Európai Tanács és az EBESZ fogalmazott meg vele szemben. A nemzetközi szervezetek szerint a migránsellenes reklámkampány félelmet, intoleranciát és idegenellenességet gerjeszt.

Az ügyről a BBC is beszámol. Azt írják: egész oldalas fizetett hirdetések jelentek meg a nyomtatott és online sajtóban, valamint szpotok a rádiókban és televíziókban, melyek azt hirdetik, hogy „minden 12. másodpercben érkezik egy illegális bevándorló Európába”, valamint „a migránsok fenyegetik a kultúránkat”.

Igaz, azóta, hogy a horvát határt is kerítéssel zárták le, szinte egyetlen menedékkérő sem érkezik, de a propaganda töretlenül folytatódik – írják. A kormány „migránsellenes kórusát” Orbán Viktor vezényli, és ez a politika a kormánypárt népszerűségének növekedését eredményezte – állapítják meg. A BBC tudósítója szerint miniszterelnök beszédírói kínosan ügyelnek arra, hogy az „illegális bevándorlók” kifejezést használják a „menekültek” helyett, és attól is óvakodnak, hogy bármiféle párhuzamot vonjanak a Magyarországról 1956-ban elmenekülőkkel.

Nick Thorpe azt írja: magánbeszélgetésekben több vezető fideszes is aggodalmát és elborzadását fejezte ki a kampány hangneme miatt, több konzervatív személyiség pedig nyíltan is kiállt a humánus viselkedés mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik