Belföld

Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Haji Mulia úr

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2015. 12. 14. 15:45

Ő a malajziai képviselőház elnöke, ő látogatott ma a mi Parlamentünkbe. Ez az idei utolsó előtti országgyűlési nap egyik ütős híre. A másik meg az, hogy Kövér László házelnök gyakorlatilag lekocsmatöltelékezte a jobbikos Novák Elődöt.
Korábban a témában:

Nem lesz hosszú a mai nap a Házban, mármint a medvepuszis rész, ugyanis az interpellációk holnapra csúsztak, Orbán is holnap jön be, az aranyozott falak között interpretálni vasárnapi kongresszusi beszédét. Cserébe kedden, ha minden igaz, erre az évre zár is a törvényhozás.

Az egyetlen izgalom a napirend előttiek etapja. Meg az, hogy maláj küldöttség érkezik az Országházba, s míg odabent a patkóban Kövér László köszönti távol-keleti kollégáját, Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Haji Mulia urat, kint fejkendős maláj lányok, asszonyok fotózkodnak a piros folyosó herendije előtt.

24.hu / Neményi Márton

A napirend előttiek sorát a tegnapi kongresszuson igazán ütős beszédet produkáló, a Fidesz morális állapotát kritizáló, az orbáni szónoklatot meg sem hallgató Lázár János nyitja. Itt most békésebb a téma: a 2007 és 2013 közötti uniós források, kilencezer-negyvenegymilliárd forintnyi összeg felhasználása. A főminiszter jelent a Háznak: közel a teljes összeget lehívta/lehívja hazánk.

Érintve a megéri/nem éri meg kérdést Lázár elárulja, a jelzett időszakban 2500 milliárdot fizettünk a közös kasszába, plusz ugye a csatlakozással lemondtunk vámokról. A summát nem nevezi meg. Inkább a nyereségoldalt lajstromozza: lett itt vasútfejlesztés, kerékpárút, lettek új utak, felújítódtak régiek, lettek új munkahelyek, huszonhétezer kisvállalkozás kapott támogatást, megújult ötszázhuszonegy iskola és húsz egyetem, megújultak kórházak, kezelve szennyvíz, árvíz. S mindez egész jó morálarányban: a hetvenháromezer nyertes pályázat mindössze két százalékban talált hibát az uniós adminisztráció.

Az összes frakció reagálhat Lázárra. A jobbikos Z. Kárpát Dániel szójátékot célozva eutanáziát emleget az uniós források kapcsán, azt emelve ki, hogy Magyarország elveszítette önállóságát. „Nemhogy felzárkózni nem tudtunk a Nyugathoz, hanem ott tartunk, hogy a szakadék mélyül.”

A szoci Gőgös Zoltán szerint „nem illik idegen tollakkal ékeskedni”, értsd, igazából a ciklus első három évének, a balos kormányoknak köszönhető a siker, Orbánék „még azt sem hajtották végre, amit mi elterveztünk”. A kereszténydemokrata szónok szerint megváltoztatták volna a keretrendszert is, de arra sajnos nem volt lehetőség. A zöld Schmuck Erzsébet azon pörög, hogy „ezek a pénzek nem jól lettek felhasználva, a lopás folytatódott, csak a zseb változott, előre megbundázott közbeszerzésen lopják a pénzt”. A fideszes Manninger Jenő szerint pedig „igenis nagy sikerről beszélhetünk”.

Gőgös Zoltán: Semmi probléma

A második napirend előtti Gőgös Zoltáné, amin ő maga lepődik meg leginkább. „Jó napot kívánok, hölgyeim és uraim… – nevét hallva ezzel emelkedik székéről. – Nem tudtam, hogy második leszek, de ez semmi problémát nem okoz.” „Ennek örülök” – így a pikírt Kövér László.

24.hu / Neményi Márton

Az eszmélő Gőgös a tegnap bejelentett lakásáfa-mérséklés kapcsán az élelmiszeráfa csökkentését is követeli, ami tőle necces vágy, tudva, hogy a rég elholt Gyurcsány-kormány, ami ugye még MSZP-s formáció volt, a 2006-os választás előtt csökkentette az általános forgalmi adót, aztán, hogy győzött, visszaemelte. A Gőgösnek válaszoló Rogán el is nyomja a csikket Gőgös arcán, legalábbis képletesen.

Szél: Így leszünk unokák nélküli ország

Megszokott napirend előtti a lehetmásos Szél Bernadett témája: „Nem ünnepeltetheti magát a kormány, amely képtelen itthon tartani a fiatalokat.” Szél szerint a Fidesz politikája – mely „dolgozói szegénységet” hoz, s azt, hogy „a munkaadónak mindenhez van joga, a munkavállalónak semmihez” – odavezet, hogy „unokák nélküli ország leszünk”. A válaszoló Cseresnyés Péter államtitkár szerint „statisztikai adatok bizonyítják a magyar kormány gazdaságpolitikai és foglakoztatás-politikai hatékonyságát”.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Hollik: Nem kell a polkorrekt

A kerdem Hollik István Brüsszel és az európai balliberális elit egész pályás letámadásán lamentál, melynek alanya a kvótavétózó Magyarország. Hollik felmondja testvérpártja tegnapi kongresszusának vezérgondolatát: nemzetek Európája kontra Európai Egyesült Államok, őrültség a polkorrekt beszéd, satöbbi. Hollik keresztény Európát, keresztény Magyarországot akar. Rogán nyugtatja koalíciós társát, látható sikerrel: Magyarország eltökélt a kötelező betelepítési kvóta ellen.

24.hu / Neményi Márton

Dúró, Habony és a paraj

A jobbikos Dúró Dóra arra büszke, hogy a harmincöt alatti magyarok körében pártja übereli a Fideszt. Mindezt annak tudja be, hogy Orbánék csupán „habonyi életpályamodellt” kínálna a fiataloknak, amiből kizárólag masszív elvándorlás lehet. Igaz közhelyet hangoztatva Dúró azt nyomja, hogy versenyképes oktatás, több állami felsőoktatási hely kell, s legyen ingyenes az első nyelvvizsga.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az már annyira gagyi, ahogy a Dúrónak válaszoló Rétvári államtitkár (nyilván központ kommunikációs utasítást követve) kágébélázva reagál.

A képviselők óbégatnak, Kövér nem bírja a hangzavart. Javasolja a teremben amúgy bent nem tartózkodó LMP-s és jobbikos frakcióvezetőnek, Schiffer Andrásnak s Vona Gábornak, nyújtsanak be házszabály-módosítást arról, hadd kiabáljon, aki csak akar, ehhez “csupán négyötödös többséget” kell szervezni a törvényhozásban az ideához.

Az irónia olaj a parajra, különösen Novák képviselő rikolt nagyokat, mire Kövér fölveti a jobbikosoknak, „győzzék meg Novák Elődöt, hogy nem a kocsmában van a jobbikos haverjai között”.

Kósa: A német is külföldön dolgozik, na

A Fidesz frakcióvezetőjének is  jut napirend előtti. Kósa a tegnap elfogadott kongresszusi nyilatkozatot hozva fel odáig jut, hogy az ellenzékiek képtelenek megkülönböztetni az unióban munkát vállaló magyarokat a migránsoktól. Kósa szerint nyilvánvaló, hogy nem az itthoni kilátástalanság miatt dezertálnak fiataljaink. Állítását azzal igyekszik billegősen igazolni, hogy az unióban egymillió német dolgozik hazáján kívül, s hát belátható, hogy ők nem az éhezés elől oldalaznak ki germánföldről.

24.hu / Neményi Márton

Kósának Rogán válaszol, nem is lesz belőle tüzes vita. A miniszter brit adatra hivatkozva közli: míg a magyar ellenzék háromszázezer Londonban dolgozó magyarról beszél, valójában csupán bő nyolcvanezer honfitársunk él a komplett királyságban. De még ennek is súlyos ára van, „Magyarország sokat szenvedett ezért”, hiszen a rendszerváltással ide beengedett európai cégek piacot, munkahelyeket zabáltak fel.

Hát ennyi a napirend előttiek sora, eztán olyan körömrágós témák következtek/következnek, mint „A tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről való döntés házszabályi rendelkezésektől való eltérésről”.

Ugye, hogy kezdik várni a holnapi Orbánt?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.