Élő Belföld

Orbán miniszterelnök lesz, mert engedi a felesége

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

  • Áfacsökkentés
  • Orbán bejelentkezett 2018-ra
  • Lázár szerint jöjjenek a fiatalok
  • Orbán óva int ettől egyelőre
  • Zsebre vágott kézzel távozott a miniszterelnök

o3

 

Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
16:41

Heroizmus a vége

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Orbán büszke, hiszen pártja adja a miniszterelnököt, az államelnököt, a házelnököt, az új alkotmányt, a Fidesz adta Matolcsyt a nemzeti bank élére, a Fidesz adta Brüsszelnek Szájer Józsefet, s a Fidesz adott még számos mindenféle kulturális- és sportvezetőt. Ráadásul a Fidesz adja a huszonegyedik századi formára fazonírozott fideszes fiatalokat, kik szép lassan beoldalazhatnak a hatalomba.

Igaz, ahol eredmény van, ott akad irigység is, de hát „ingyen csak a szánalmat adják, az irigységért meg kell dolgozni”.

Azt mondja a kormányfő, hogy „a Fidesz alapításakor harmincheten voltunk, MSZMP-tagból volt nyolcszázezer, mégis mi vagyunk itt”. (A halmazok mai unióját nem érinti.)

Fölteszi a kérdést, mi a Fidesz-közösség sikerének oka. Hát az összetartozás, ami – neveket sorol – egyetlen csapatban tart Deutschot, Pokornit (ő vajon hányadik sorban ül ma?), Kubatovot, Farkas Flóriánt (és ő?; ülni fog?).

A beszéd vége transzcendens magasságba emelkedik, így illik.

„Különbözőségünk ellenére van valami, amiben mindannyian hiszünk… Mindannyian azt gondoljuk, az életünk akkor értelmes, ha azzal a saját életünknél fontosabb dolgot szolgálunk, családot, hazát, isten országát, esetleg mindhármat egyszerre.”

A nem ilyen élet olyan élet, ami súlytalan, „tizenkettő egytucat, egy a hétmilliárdból… nem olyan élet, melyen fontos dolgok sorsa fordulhat meg”.

Ám a Fideszben, ha valakinek még nem lenne világos, „életünk súlyát a nálunk fontosabb dolgok szolgálata adja… Nem fogyunk ki küldetéseinkből… Kiemelkednek új és újabb meghódítandó csúcsok, sikeresek leszünk, s ha nem, feltámadunk porainkból.”

16:24

Itt a Fidesz miniszterelnök-jelöltje

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

“A pártelnöki jelölés örömmel elfogadtam”, örül a megválasztásának, a legfőbb feladata, hogy felkészítsen és felkészüljön a választásra.

Felkészül 2018-ra, két év múlva, ha lejár a mandátuma a Fidesz elnökeként, és újraválasztják, kész elindulni a miniszterelnökségért, ha ott is nyer, vállalja a 2018-2022-es ciklust is. “Nem levezetni jöttem.”

Látja, hogy vannak tehetséges emberek, akik hasonló eredménnyel el tudnák végezni a feladatot. Akkor miért ő áll itt? “Először is azért, mert a feleségem nem tiltotta meg.” A járt utat ma még nem hagyná el a járatlanért. “Nehéz időket élünk, és amik jönnek, azok sem lesznek könnyebbek.”

Ő azért dolgozik, hogy a Fideszben mindenki a saját hangszerén játszon, a végén pedig “egy káprázatos” valami jön össze.

“Nem vagyok egy korbácsos ember”, többre tartja a parancsnál a vitát, de kell egy belső rend. Szép dolog a tehetség és a vagányság, a fiatalos fickándozás, de senki sem léphet át egy bizonyos határt. Ennek a szabálynak az elnök, vagyis Orbán szerez érvényt.


Fotó: Berecz Valter
16:23

Orbán célkeresztjében Európa

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Nagy baj lesz az Európai Egyesült Államok tervéből – ezt prognosztizálja Orbán Viktor, szerinte nemzetek Európájára van szükség. „Ezért támadta meg Magyarország az Európai Bíróságon a kötelező betelepítési kvótát.”

Orbán tagadja/cáfolja, hogy szerepzavarban lenne a magyar kormány: nem törünk nagyhatalmi státuszra. Annak, aki felelősséget érez a jövőért, gyerekeiért, kultúránkért (mondhatni: életformánkért), javasolja, írja alá a Brüsszel-ellenes ívet.

A gondolat- és sajtószabadság, véli ő, nálunk ma színesebb, mint tőlünk nyugatra, ahol a média a politika béklyójába került – mindez azt igazolja, hogy volt értelme a sokat támadott magyar médiatörvénynek.

„Európa ma megújításért kiált. Készen állunk, ha a nagyok elszánják magukat, mi nem fogunk a sor végén kullogni… Le kell zárnunk ez korszakot, s meg próbálni kinyitni egy újat.”

Azt mondja, a liberális politikának kifújt, mert nem tud mit kezdeni a gazdasági, a népesedési bajokkal, a bűnözéssel és a terrorizmussal. „A liberalizmus szembefordult a szabadsággal, az emberekkel, a demokráciával… kifejlesztette a politikailag korrekt beszédet. Ezt a papír elbírja, de az emberek nem.”

Íme a program. „Mi azt javasoljuk vissza a demokratikus Európához… Az EU-nak új szabályokra van szüksége. Eljárt az idő, huszonnyolc ország nem tud ugyanazon szabályok szerint működni, mint hat ország tudott.”

Orbán azt akarja, hogy a következő éveket magyarként élhessük egy keresztény Európában.

16:10

Áfacsökkentést jelentett be a miniszterelnök

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A cél a teljes foglalkoztatottság. “Kevesebb adó, több válallkozás, nemzeti ipar”, ebből születnek meg a következő munkahelyek.

De fontos a család is, velük állítható meg a népességfogyás. “Minden magyar családnak lehessen saját otthona, ami a saját tulajdona.”

A lakásépítés áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentik, ezt hétfőn be is terjesztik a ház elé.

Cél tovább az is, hogy a magyarok ne éljenek félelemben, megvédik az embereket a bűnözőktől, ehhez kell a rendőrség, a TEK.

Lerohantak bennünket

Orbán szerint Európa úgy néz ki, mint egy csatatér. “Lerohantak bennünket”, szerinte még milliók, tízmilliók érkezhetnek, Európa meg tehetetlen. “Konferencia konferenciát ér”, de mindig azt határozzák el, hogy nincs semmi tennivaló.

“A népvándorlás fenyegeti az erópai emberek biztonságérzetét”, terroristák jönnek velük, “terroristából pedig egy is sok.” A népvándorlás ráadásul a bűnözést is növeli, “tetszik, nem tetszik, barátaim, ezek a tények.”

Ha csendes is a felszín, Orbán szerint a mélyben épül a párhuzamos társadalom. “Ha így megy tovább, el fogjuk veszíteni Európát.”

Hogyan jutottunk idáig?

Miért lett Európa védtelen? Az európai gazdaság elmeszesedett, az európai társadalom öregszik. A bajok okozója azonban az, hogy Európa nem vállalja saját magát. A származékos, másodlagos dolgokban hisz, de “nem hisz a kereszténységben, a józan észben, a katonai erényekben és a józan észben, nem hoz érte áldozatot.”

Orbán szerint napnál világosabb, hogy Európa kereszténység és nem kalifátus. “Vállalni az európai civilizációt nem azt jelenti, hogy be kell zárkózni.”

Európa egy öreg, de termékeny kontinens, mondja. Ma zárójelbe akarják tenni az európai nemzeteket és Európai Egyesült Államokat terveznek, “ebből baj lesz”, a baloldal dolgozik ennek a “lopakodó megvalósításán.”


Fotó: Berecz Valter

 

16:01

A rezsicsökkentés melege

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Rezsizik a miniszterelnök. És cinkel: „Ma már a szocialisták is odasündörögnek a rezsicsökkentés melege mellé.”

A siker receptje: „Kimondtuk, pártprogrammá emeltük, kormányprogram, aztán nemzeti ügy lett belőle.” Épp úgy, mint a devizahitelekkel, a rendőrség megerősítésével, s mindazzal, amit soroltak ma már néhányan.

Még idézünk: „A mi politikai közösségünk másképpen fogta meg a munka végét… Mi meghallgatjuk az embereket… Nem a pártközpontból nézzük a magyar életet, hanem konzultálunk, meghallgatjuk a magyar emberek hangját.”

Az anatómiában is jártas kormányfő azt mondja, „ismerjük a többiek és a saját bicepszünk méreteit is… ám, ha kell, ütközünk, ha kell, megállapodunk, de a célunk mindig ugyanaz: a mindennapi patriotozmus”.

Orbán, állítja, véli, a valóságból indul ki, s nem ideológiából, egyetlen világítótornya, hogy döntései szolgálják-e a magyar emberek érdekét.

Bátorság a döntéshez, erő a cselekvéshez – erre van szükség.

15:48

Orbán: önfejű emberek vagyunk

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

“Választást nyerni jó dolog, de az csak belépő, a tetteknek kell beszélniük.” Úgy gondolja, talán az a siker kulcsa, hogy ők azt teszik, amit mondanank. Szerinte meg az, hogy ismerik a magyar embereket, tudják, hogy mire képesek.

“Büszke, öntudatos, önfejű emberek vagyunk”, mondja, akik mindent a saját erejükből akarnak megoldani. Sem ura, sem eltartója, sem eltartottja nem vagyunk senkinek, mondja.

2010-ben majdnem mentünk a lecsóba, hamarabb, mint a görögök, de “nekünk megtanították otthon a gödör első törvényét. Ha benne vagy, hagyd abba az ásást.” Elég nagy gödör volt az, amit a Gyurcsány-, meg a Bajnai-kormány ásott, “nem hiányzott még egy markoló is a nyakunkra, ezért hazaküldtük az IMF-et.”

Mára van szilárd talaj a talpunk alatt, van honnan elrugaszkodnunk. “Harminc éve itt vagyunk, a következő harmincban is itt leszünk”, ami rossz hír az ellenfeleknek, jó hír a híveknek, mondja.

A hitük abban áll, hogy kitűztek olyan célokat, amiket más megvalósíthatatlannak gondol.

15:47

Orbán: Gúnyolódnak rajtunk, aztán csak lesnek, mint ponty a szatyorban

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Orbán nyakkendője se nem lila, se nem zöld: narancs. Szava arany.

Így kezdi: „Amikor Kövér László barátom megkérdezte tegnap, miről fogok beszélni, mondtam, mindenről. Mindenről is.” A Fidesztől Európáig.

Először is körülnéz, s örül a régi harcostársaknak, s az új arcoknak is (ez kicsit tán válasz a pártnyitás követelő Navracsicsnak).

Utalva arra, hogy eredetileg november tizenötödikén lett volna a kongresszus, ám az utolsó pillanatban közbeszólt a párizsi merényletsorozat, megjegyzi, ünneplésnek nincs helye, amikor mások élete veszélyben forog.

Felidézi a pártalapítást, az indulást az első választásokon, amikor is „legyintettek ránk”. De: „Tudjátok, a Titanicot szakértők építették, Noé bárkáját egy laikus.” Valamint: „Gúnyolódnak rajtunk, aztán csak lesnek, mint ponty a szatyorban.” Továbbá: „Mondják, a Fidesznek nem igaza van, hanem igaza lesz.”

És most? „A Fidesz a legrégebbi, legöregebb, legsikeresebb párt Közép-Európában.”

 

15:38

Az elnök újra megnyerte

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

1221 küldött regisztrált, 1177 fő szavazott, 1177 érvényesen, 1174-en pedig Orbánra. Kapott három ellenszavazatot.

Felállva üdvözli őt a tömeg, taps, taps és taps. Ő beszél most.

Előtte sztárvendég is volt, az eddig jobbikos zenekarként ismert Ismerős Arcok. De akkor ők már inkább fideszes zenekar, számukat is posztolta már Orbán a Facebookon, beérett a gyümölcs.

 

15:36

Gázárcsonkító a színen – a lafatyról

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

„Következzen Magyarország gázárcsonkítója, aki tőből tépte le a rezsiszámlák alsó negyedét” – igen, Kocsis Máté szól, igen, Németh Szilárdot konferálja fel.

Németh köszöni alelnökké választását, szolgálatot ígér, tudja, azzal bízták meg, hogy „mindent tegyünk meg Orbán Viktor sikeréért”.

Németh egykori birkózó, aktuálisan aktív szakszövetségi elnök, most naná, hogy szabadfogású párhuzamot von a sport és a politika között, például hogy „nevén nevezzük a dolgokat”.

Németh szerint a bevándorló az európai szociális ellátás tönkre tétele miatt érkezik, befogadásuk „öngyilkos merénylet az európai lét ellen”. Batsányit idéz: „Vigyázó szemeteket Párizsra vessétek!” Úgy véli, a balliberálisok „összekacsintva az embercsempészekkel” transzportálják ide a migránsokat.

„Nem gondoltuk Rogán Tónival, amikor egy fagyos csepeli reggelen elindultak az első rezsicsökkentés bejelentésére, micsoda nagyszerű nemzetépítő folyamat indul el medrében” – emlékezik a csonkítás és saját karrierje kezdetére.

Eztán a bevándorláspárti koalíciót veszi sorra, mely szerinte a Gyurcsány-Apró-klán felbruttósítása.

Nyalnak a magyar balosok, véli Németh, jókora nyelvcsapásokkal, csak most nem keletre nyalnak, hanem Brüsszelt kényeztetik.

Szerencsére van megoldás, de „erre csak a Fidesz, csak Orbán Viktor képes”.

Zárómondat: „Segítsük Orbán Viktort, védjük meg az országot.”

15:29

Számok

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Nézzük, az alelnökök közül ki hány szavazatot húzott be.

1221 küldöttből 1174-en szavaztak az új alelnökökre. Gulyás Gergely 1162 szavazat, Pelczné Gáll Ildikó 1146 szavazat, Kubatov Gábor 1139 szavazat, Németh Szilárd 1136 szavazat.


Fotó: Berecz Valter
15:21

Kubatov: a rend és a káosz választása

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Zöld nyakkendőben lép elénk, nem véletlen. Fradi. Köszöni a támogatást, ő a rend és a káosz közül mindig az előbbit választja.

Úgy látja, szédeleg a liberális politikai elit. De ellenfél az van itthon, jobbról is, balról is.

A titkuk pedig egyszerű (hisz 115 hónapja vezetik a közvélemény-kutatásokat, ők a legnépszerűbb párt), hisznek egymásban, bajtársias alapokon működnek, azt mondják, amit gondolnak, és azt gondolják, amit mondanak.

“Vagyunk úgy páran, akik úgy gondoljuk, nekünk elvették a fél életünket, most azért vagyunk itt, hogy megvalósítsuk édesapáink álmát.”

Elég baj az szerinte, hogy a rendszerváltás után kaptunk 3 olyan miniszterelnököt, akik 1) pufajkás, 2) D209-es és 3) böszme.

Félelmetes, hogy a szocialisták, a jelenleg az önmagát felszámoló törpepárt még mindig olyan hivatkozási alap a Fidesznél, akikre fújni lehet.

15:15

Gulyás alenök a plafonon

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Gulyás Gergely hatéves volt, amikor született a Fidesz – itt volt hát az ideje, hogy egyik alelnöke legyen a narancsformációnak.

Azt mondja szűzbeszédében (nála is lila a nyakkendő!), hogy „a haza üdve a cél”, s ezzel sokat nem kockáztat.

Navracsicsot kopírozva kormány-képtelennek minősíti a balos ellenzéket, cukiságkampányolónak a Jobbikot, ahol „a háttér egy sintértelep, melynek külföldi kapcsolatai csak büntető-jogilag értékelhető”.

Tiszteletkört ír le a Hungexpo G épületének csöves mennyezetén: verbálisan fejet hajt azok előtt, „akik az elmúlt negyed században naggyá tették a Fideszt”.

Példaképe a CSU, mely testvérpárt a negyvenes évek közepe óta kormányozza Bajorországot. Amiből gulyási matekolással az jön ki, hogy a Fidesz minimum 2078-ig viszi Magyarországot.


Fotó: Berecz Valter
15:06

Alelnökök: négyből négy!

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Vannak alelnökök, négyből négy, hiszen négyen indultak a négy helyre: Gulyás Gergely, Pelczéné Gáll Ildkó, Kubatov Gábor és Németh Szilárd.

Ezt hozta a szavazatok összeszámlálása.

És van nagy többséggel megválasztott ügyrendi bizottság, s van számvizsgáló bizottság.

15:02

Elvettek, emeltek

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Egy egészen káprázatos kisfilm megy épp. Összefoglaljuk.

2010 előtt a szocik elvettek, elvettek, elvettek, emeltek, emeltek, emeltek, 2010 után a Fidesz visszaadott és csökkentett.

Bónusz: megvédték az országot. Tapsorbkán.

14:58

Varga. Végre

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A miniszter megkérdezte a fiát, mi az év híre. Ő rávágta, a válogatott Eb-kijutása. Végre szó esik a magyar fociról.

De Varga szerint azért volt még 1-2 fontos hír. Például amikor a szabolcsi romák követelték, hogy felvegyék őket a közmunka-programba. “Véget ért a szocializmus”, amikor az emberek munka helyett segélyt követeltek. #siker

A másik jó hír. A Sziget fesztivál. Magyarország és a főváros divat lett külföldön. #siker

És a harmadik. Nettó bor-exportőr lesz hosszú idő után Magyarország. Újra. A kormány elérte, hogy a magyar termék újra érték lett. #siker

Növekedés, jövedelem, adósság, hiány, beruházás, tőkebeáramlás, minden tekintetben verik a mostani számok a 2010-es számokat. “A gazdaság nő, nincs infláció.”

“Mélyről indultunk, csődben évő országot vettünk át”, de a “célok jók, az irányt tartani kell.”


Fotó: Berecz Valter
14:50

"Egy férfit nem megszerezni nehéz, hanem megtartani"

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Novák Katalin államtitkár. Meglepődött azon, hogy felkérték, beszéljen, de úgy gondolja, nem a személyének, sokkal inkább a témának, a családoknak szól a felkérés. “Ma Magyarországon egyre többen tudják kimondani, hogy vállaltak még egy gyermeket.”

Majd jönnek szépen, sorban az elért eredmények.

“Egy férfit nem megszerezni nehéz, hanem megtartani”, Nováknak ezt mondta a nagymamája régen, úgy látja, így van ez a politikában is.

A 12 kormánytagnak összesen 36 gyermeke van, kiszámolta.

Kinek való a politika? Nőknek? Férfiaknak? Nem könnyű neki, de nőként vállalja a nemtelen támadásokat.

“Támogassuk tovább a magyar családokat és bízzunk a magyar nőkben.”

14:48

Navracsics azzal mond valamit, hogy nem mond semmit

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

“Kérlek titeket, fogadjátok szeretettel egy igazi biztos úr szavait” – igen, Selmeczi Gabriella konferálja föl így Navracsics Tibort. (Lila nyakkendőben érkezik Navracsics – nem ússzuk meg a derbi-utalást.)

Navracsics nincs könnyű helyzetben, tudni, nem éppen elkötelezett híve a Fidesz konfliktusos Európa-politikájának.

Azzal indít, hogy húsz éve senki nem gondolta volna, hogy a biztonság kérdésével egyhamar szembe kell néznie Európának. Ma bezzeg, „ha nagykabátban száll fel valaki a buszra, akár öngyilkos merénylőre” gyanakodhatunk.

Az oktatás fontosságáról szól eztán a biztos, úgy véli, az EU nem áll jól e téren. Címezhetné itthonra is a kritikát – és címzi is, csöndesen, csomagolva, csak ki kellett várjuk. „Ha az iskolák jól teljesítenek, nincs veszély a jövő Magyarországát illetően.”

Sport, kultúra, oktatás – e területeket felügyeli a közösségben Navracsics, szerinte csupa olyat (fogalmazzunk úgy: nagyobb részt olyat), s erről meg is emlékezik, melyben elég jók vagyunk.

„Éljünk a jövővel, merjünk élni nagyhatalmi helyzetünkkel.”

Ennyi. Ha jót nem tudsz mondani, ne mondj semmit. Nagyjából összejött.

 

14:35

Gál Kinga és a válság: "szerencsések vagyunk, hogy ilyen miniszterelnökünk van"

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Az Európai Néppárt alelnöke büszke arra és mindenkinek megköszönte, hogy megválasztották. Schengen nem működik, Európa pedig válságban van, ezért óvnunk kell és küzdenünk érte.

A fideszes politikusoknak ki kell állniuk a hagyományos értékek mellett, hogy az embereknek újra legyen kapaszkodója. “Nincs olyan, hogy értéksemlegesség.”

Európában Gál Kinga szerint egyre jobban elismerik Orbánt, sokak szerint “szerencsések vagyunk, hogy ilyen miniszterelnökünk van.”

“Tartanak tőlünk, ezért ütnek.” Mármint Európában. És minket.

“Kulcsidőben élünk”, ehhez kér erőt mindenkinek.

14:27

Lázár valakinek nekiment, nagyon. De kinek?

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Szóval nincs ellenfél. Mégis: „Ne higgye senki, hogy az ellenzék hiánya lottóötös”, ugyanis „az alternatíva-nélküliség a legnagyobb veszély, ami egy politikai pártra leselkedhet, homályosítja az éleslátást, és nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem”.

Szippantás.

Sorolja eztán a kormányzati eredményeket, s oda parafrazálja a klasszikus „nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned” mondatot, hogy „nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!”

„Minőségi és hatékony kormányzati munkát szorgalmaz, és hozza a tőle szokott „képzett és keményen dolgozó emberekre van szükség” a kormányzásban panelt. Profikat akar, „a szaktudást és a teljesítményt ugyanis semmilyen kapcsolat nem pótolhatja”.

Új bibósokat hiányol.

„Újra meg kell nyitni a fiatalok előtt a pártot!” – így Lázár.

Na, ez most mit jelent?

„De nem a törtető, hanem a törekvő, nemcsak a tehetős, hanem a tehetséges fiatalok előtt. Nemcsak a haverok és barátok, hanem a ma még ismeretlen fiatalok: a tehetséges és jól képzett párt-, illetve szakpolitikus-jelöltek előtt is… Különben néhány ciklus után az önző és rövidlátó politika bosszúja, amitől a magyar baloldal szenved, minket is utolérhet.”

Most akkor mi van? Vajon kinek szorul a gyomra? Kommentben kérjük a válaszokat.

Ez nem pont olyan beszéd volt, mintha most készülne visszavonulni a rétor.

14:19

Itt a valódi, itt a fű! – Lázár a színpadon

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

„Jánosról tudjuk, hogy egy-két keresetlen szóért nem megy a szomszédba” – ezzel konferálja föl Selmeczi Gabriella a főminisztert. (Nem teljesen őszinte a mosolya.)

Lázár János sorra veszi a Fidesz kormányzóképes alternatíváit. „Nem fogom a dolgot azzal elviccelni, hogy ezen a ponton a világ legrövidebb politikai beszéde következik”.

A lényeg: „A Fideszen kívül ma nincs más kormányzóképes erő Magyarországon!”

Ami Lázár szerint sem azt jelenti, hogy „mindenki szeret minket, még csak azt sem, hogy a választópolgárok elsöprő többsége elégedett velünk”. Hanem: „Mindez nem jelent többet, mint, hogy e pillanatban nem látni rajtunk kívül más erőt, amelyre a magyarok többsége rá merné bízni a hazája vezetését.” Lézeres, önkritikus kitétel: „Gyakran még az autójáét sem.”

Üti a balt, ilyen helyen biztos ezzel a siker. „A baloldal úgy tesz, mintha nem is Magyarországon élne, hanem egy Magyarországon belüli képzelt országban, ahol folyamatos utódlási harc zajlik… a bal
állandóan önmagával foglalkozik, a kormánnyal néha, az emberekkel pedig gyakorlatilag soha… osztódással szaporodó pártjai már jó ideje nem látják a fától az erdőt, egymástól Magyarországot.”

Van egyéb kihívó is: „A szélsőjobb nálunk is jelen van, mint mindenütt, ahol voltak válságok és ahol e válságoknak voltak, vannak vesztesei. Két nagy hibát lehet elkövetni. Az egyik, ha komolyan veszi őket az ember, mint kormányzati lehetőséget és mint szóba jöhető politikai szövetségest. A másik, ha lebecsüli őket, mint politikai kockázatot.”

Lázár szerint a szélsőjobb a politika sárkányfű-árusa: „Gyógyírt ígér a bajokra, de valójában csak nyerészkedik, hol az elégedetlenségen, hol a félelmeken. És hogy minél nagyobb legyen a profit, még gerjeszti is azokat… a szélsőjobb az erőszakos pótcselekvést testesíti meg, akkor is, ha szügyig cukiságkampányba csomagolják magukat… Erőszakosságukon csak hátterük maszatossága tesz túl, nem tudni, milyen érdeket szolgálnak, kinek dolgoznak.”

És kihívónak ott vannak még a civilek, kiknek Lázár előszeretettel megy neki. Úgy véli, „a civil ma olyan gyűjtőfogalom, ami több mindent fed el, mint amennyit megvilágít”. Szerencsére vannak jó civilek, például azok, akik a szegénység, a környezetszennyező üzemek ellen, vagy éppen a brókerbotrányok veszteseiért küzdenek. Feléjük hiba lenne „pártpolitikai reflexekkel közelíteni”.

És bizony vannak rossz civilek is, „mondójukkal csínján kell bánni”, mert „nem biztos, hogy azok, akiknek mutatják magukat… megbízóik mondják meg, hogy mi a soros ügy, amit épp képviselni kell”.

Soros. Ééérted?

14:16

Schmitt és most! Reaktiválva a volt köztársasági elnök

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Kissé törődött. Sportról szól Schmitt Pál.

Jaj, csak a tegnapi Fradi-Újpestet elő ne vegye. Nagyon fáj… Mázlink lesz, úgy tetszik, mert arra indul, hogy Orbán stratégiai ágazatnak minősítette a sportot, immár van mindennapos testnevelés. (Csak nincsenek hozzá tornatermek. Igaz, előbb-utóbb lesznek.)

„A sport abszolút tisztességre nevel” – szól az exelnök. Elgondolkodunk mondatán.

Kanadai kutatást idéz: minden sportba fektetett (kanadai) dollár tíz éven belül három (kanadai) dollár megtakarítást eredményez.

Korpulens kijelentés: „A hetedik legelhízottabb ország vagyunk a világon.”

Üdvözli, hogy pályázunk a 2024-es olimpiára, felhozza, hogy a MOB már háromszor kandidált, s egyszer kis híján befutók lettünk Róma mögött, de aztán mégsem. Kéri a küldötteket, dolgozzák meg a közvéleményt, állítsák az embereket az idea mellé.

„Győzelem esetén ugyanis az emberiség történetének legnagyobb kulturális eseményét rendezhetjük meg.” És lesz itt soha nem látott fejlődés, lesz nemzeti összefogás, erősödik a nemzeti öntudat, a hazaszeretet.

 

14:04

Győrffy Balázs: be tudják folyásolni

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs beszél, bevallom, nehezen tudom követni, de a “disznótoros időszakban kívánok jó kongresszust”, valamit a “be tudjuk folyásolni a folyamatokat” szavakat elég leírni és átérzik, miről van szó.

A magyar földet érdekek alapján osszák, az a cél, és nem eszik olyan kolbászt, amit nem ő töltött. “Jó úton járunk, de nem dőlhetünk hátra”, folytatni kell a vidékfejlesztést.

14:02

Föld, föld!

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Az agrártárca vezetője következik, aki Kocsis Máté szerint „eljött megtekinteni a kongresszust”.

Tehát: Fazekas miniszter a búzában.

Aki örömmel jelenti be, hogy egyetlen külföldi sem szerzett még földet hazánkban. (Dehogynem.)

„A magyar föld a magyar gazdánál van a legjobb helyen” – fogalmaz magyarosan, s hozzáteszi: a magyar gazdák szorgalmasan dolgoznak. Valamint: ha jó egy év a magyar mezőgazdaságban, az jó, ha nem jó az év, az nem jó.

Bárhogy döcögnek is a mondatok, az agrárbékét egyetlen képző, jel, rag nem sem veszélyezteti (“agrárbéke van”), megvédve a GMO-mentesség, pedig az ellenzékiek Gyurcsánytól a Jobbikig összeborultak, ezt látja Fazekas.

És: „A családi gazdálkodók tudják, hogy csak a Fidesz-KDNP-re támaszkodhatnak.” (Mit szólna ehhez Ángyán tanár úr?)

„Bort, búzát, békességet!”

13:54

Balog miniszter, aki úgy fut, hogy nincs előtte labda

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Selmeczi az emberminisztert szólítja, poénkodik a porondmester, hogy a kormányból ő az egyetlen, aki úgy fut, hogy nincs előtte labda. Értsd: nem focizik, fut.

A miniszter szerint értékek mellett kell kormányozni, olyan értelmiségiekre, írástudókra van szükség, akik üzenetté tudják formálni a kormányzati munkát a tábor számára.

Dokumentumot hozott, Az idők jelei, szerzői többek között a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Professzorok Batthyány köre. A cél a magyar nemzet felemelése, amire kötelez az előző 1000 év. A magyar miniszterelnökön kívül pedig elég kevés embernek van arról fogalma, hogy merre is kellene tartania Európának.


Fotó: Berecz Valter
13:46

Szijjártó: Magyarországgal nem lehet szórakozni

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A miniszter szerint Európa politikája olyan, mint a riutális öngyilkosság. Látványos és káros. Vége a szünetnek, Selmeczi a külügyminisztert szólította, úgy konferálta fel, hogy ő az, akitől egy ország tanulhatta meg, mi az a futsal.

A szürke pulóveres miniszter kijelenti, Európában válság van, Európa nem tudja megvédeni határait, bezzeg Magyarország.

“Magyarországgal nem lehet szórakozni, eddig is visszavertük, ezután is vissza fogjuk verni.”

“Amíg az a megtiszteltetés ér, hogy Magyarország külügyminisztere vagyok, senki nem fasisztázhatja le Magyarországot, akkor sem, ha történetesen az osztrák kancellárról van szó.”

“Az eddigieknél is keményebben fogunk fellépni.”

“Nem hagyjuk, hogy Magyarország úgy nézzek ki, mint a Keleti pályaudvar néhány hétig.”


Fotó: Berecz Valter
13:04

Jó, jó ez a politikai nyilatkozat, de

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

De ettől azért nem csökken a rezsi, ez az általános vélekedés a küldöttek között, miközben sorban állnak, hogy szavazhassanak. Egy XIV. kerületi küldött tovább megy, minek a menekültekkel foglalkozni, amikor Magyarországon már nincsenek is?, kérdi. Társai nyugtatgatják, az EU miatt kell, hogy “mi nem hagyjuk magunkat.”

12:49

Megtaláltuk az embert a Fidesz-kongresszuson, aki túlélt egy kommunista merényletet

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Szünet van a Fidesz most zajló kongresszusán, hatvan percen át urnához járulnak a küldöttek. (Ki csak ezt a hírt olvassa, kattintson majd át élőzésünkre.)

Sajátos ruházatú emberrel találkozunk: ez itt Zoltai László, a borsodi Fulókércs egykori polgármestere, rengeteg kitüntetéssel; az ungvári egyetem díszdoktori kitűzőjétől a Magyar Érdemkeresztig számos csodálatos medalion ékesíti mellkasát.

Sosem találják ki, hogyan lett fideszes. 1999. augusztus elsején, egy televíziós interjú után (melyen a cigánybűnözésről beszélt, összevetve a problematikát azzal, hogy amíg az ország első embere, Gyurcsány Ferenc be is vallja, hogy lop, csal hazudik, mit várhatunk a romáktól) elütötte egy autó. Zoltai úr kommunista összeesküvést sejt a baleset mögött.

Szerencsére felépült, „két és fél hónap alatt raktak össze a Honvéd kórházban”, és amikor négy családtagja, „mindegyik esperes” meglátogatta őt betegágyán, s mind arról beszélt neki, hogy „ez a második születésnapod, itt az ideje belépni a Fideszbe”, hát belépett.

Szóval: újjászületés egyenlő belépés.

Nem teljesen értjük az összefüggést, viszont felhőtlenül örülünk, hogy jó egészségnek örvend. Isten éltesse Zoltai urat, reméljük, nem lesz gond kifelé sem a fémdetektoros kapun.

12:33

A Fidesz kongresszusa elfogadta a politikai nyilatkozatot

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Meglepő? Aligha.

Kontrát államtitkár ismerteti a szavazás menetét.

A Fidesz elnökének Orbán Viktort jelölték.

Gulyás Gergely, Kubatov Gábor, Németh Szilárd, illetve Pelczné Gáll Ildikó, őket pedig alelnöknek.

Senki nem szólal fel a jelöltek közül, kortesbeszédre sem kerül sor. Óra indul, innentől 60 percig lehet szavazni.

12:29

Íme Pelczné iránytűje - nyilatkozat közeleg

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

„Mára a Fidesz vált Európa iránytűjévé… ma már nemcsak a magyarok többsége, hanem az európai polgárok többsége is mögöttünk áll. A feladatunk az, hogy munkát adjunk a magyar családoknak. A keményen dolgozó férfiaknak, fiataloknak. Magyarország meg fogja védeni hattárait. Most és mindenkor.” Ilyeneket beszél Pelczné Gáll Ildikó.

“Hajrá Magyarország, hajrá Európa, hajrá józan ész!” felkiáltás torkollik abba, hogy PGI felolvassa a kongresszus megszavazandó nyilatkozatát bevándorlásügyben. Nem két sor, kifejezetten hosszú szöveg, ezért majd később idézzük teljes valójában, ha egyáltalán – a türelmetlenek keressék fel a Fidesz honlapját.

12:18

PGI: Sajnos az Európai Unióban vannak alkalmatlan vezetők

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Jó érzés megérkezni – így kezdi Pelczné Gáll Ildikó. Aki szerint „áthatolhatatlan a távolság” Brüsszel és Budapest között.

Alacsony nóvumtartalmú mondatokat rögzítünk az EP-képviselő asszonytól, ilyeneket: „ha hazánk érdeke úgy kívánja, ki kell állni érte, ha úgy kívánja, harcolni kell érte”, „nem vagyunk egyformák”, „a mi ösztöneink mindig is jól működtek”, „nemzetünk cselekvőképes és tettre kész”, „éberségünk egy pillanatra sem lankadhat”, „mi eddig sem voltunk tétlenek, most azonban még fokozottabban kell megvédeni jövőnket”.

És egy vitathatatlan gondolat: „Sajnos az Európai Unióban vannak alkalmatlan vezetők.”


Fotó: Berecz Valter
12:06

Szájer: azért próbálkozni fogok

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Amikor felkérték Szájert, azt mondták neki, beszéljen 10 percben Európáról és lehetőleg legyen pozitív. “Ez oximoron”, önmagának mond ellent a szöveg. “Azért próbálkozni fogok.”

Szájer szerint Európában ők csak néznek, hogy egyesek hogyan állnak egy-egy kérdéshez hozzá, alig titkolt felsőbbrendűséggel. Európa szerinte ott folytatja a párizsi terrortámadás után, ahol előtte abbahagyták, egyből arra hívták fel a figyelmet, nehogy összefüggést keressünk a bevándorlás és a terrorizmus között.

Ma az európai döntéshozók kezét leköti a tagadás ideológiája, amelyik tagadja, hogy a muzulmán vallás a terrorizmus között kapcsolat van.

A magyarok azonban harcolnak a butaság ellen, az egydimenziós szemlélet ellen.

Amire mi törekszünk, az nem az illiberális, hanem a jelző nélküli demokrácia, itt egy kicsit azért ellene megy Orbánnak.

Orbán harcol, Szájer meg csodálja érte, taps.

“Büszke vagyok a magyarokra, amiért megmutatták Európának a helyes irányt.”

“Tiszteletet a magyaroknak Brüsszelben”, majd azzal zár, hogy “Orbán Viktornak igaza van, a magyaroknak igaza van.”

12:00

Szájer durván megszőrösödött

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Hát ez meg micsoda? Mit mondana rá Rogán gyereke, ha összefutnának a londoni metrón? Mit szól ehhez a szakállas bácsihoz Semjén Zsolt?

Szájer titkos muszlim? Megrabbisodott, hallva Kósa vudialenes poénját? Kossuthra hajaz (szakállaz)?

Jesszusom! Ájvé!

Jallah!

11:53

Rogán: Olyan Európát akarunk, ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat újítanak fel.

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A másfél millió aláírásról az jut eszébe Rogánnak, hogy pár hónapja a Keletinél magányosnak érezte magát, de tudta, jó úton jár. Most köszöni a fideszeseknek az akciózást. „A mi közösségünk erős, és mindig az is marad, ha soha nem tévesztjük szem elől, hogy nem az számít, mit akar egyikünk vagy másikunk, hanem az, hogy mit akarunk együtt.”

Azért ezen volna fogás.

A végére marad a tételmondat: „Olyan Európát akarunk, ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat újítanak fel.” Olyan Európát akar továbbadni a gyerekének, amilyet ő kapott a szüleitől.

11:47

Rogán: apa, hol vannak itt az angolok?

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Selmeczi levezető elnök szerint a friss miniszter energikus. Ebbe nem mennénk bele. Furcsa EU-s szabályokról beszél, tudjuk jól, nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik, ezért ezt nem közvetítjük.

Rááll az EU ekézésére. “Brüsszel veszélyes Európára”, egyetért Kósával, a brüsszeli vezetők személyesen felelősek azért, amiért terroristák érkeznek Európába a menekültekke.

“Alig hétéves kisfiammal Londonban jártam, a metrón utaztunk, amikor megkérdezte, apa, hol vannak itt az angolok.” A harangszó mellé nem kérnek müezzint, a sarló mellett csak a baloldal szokta meg a kalapácsot, ők nem kérnek félholdat.

“Minket sokszor vádolnak Európa-ellenességgel”, de nekünk fontos Európa, csak a brüsszeliek rontották el. Készek vagyunk részt venni Európa megújításában, de nem brüsszeli alapokon.


Fotó: Berecz Valter
11:44

Kósa: Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek, már csak anyagi szempontból is

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Ajándékot hozott Kósa Lajos a kongresszusnak, másfél millió magyar aláírást, mellyel az unió vezetőit próbálják jobb belátásra írni menekültügyben.

„Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek, már csak anyagi szempontból is” – a minap nyolcvanéves Woody Allent idézi az alelnök, ara fűzve fel az okosságot, hogy szeretné, anyagilag is boldoguljanak a magyarok. Mert az jó – politikának és embernek is.

Munkát akar Kósa, teljes foglalkoztatottságot, az a varázsszer gyermekéhezésre, szegénységre, mindenre, speciel ebben van valami.

És van még valami, ami mindennek az alapja: ez a szövetség az emberekkel. Azt mondja, kell egy szövetség, melynek első embere azt tudja kiáltani Európa vezetői felé tekintve, hogy: a király meztelen.

Advent harmadik vasárnapjára hivatkozva emígyen köszön el: „Békesség legyen a Földön minden embereknek, és jó akarat mindenféle nemzeteknek.”


Fotó: Berecz Valter
11:28

Selmeczi Kósáról: ahol ő megjelenik, garantált a humor

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

És tényleg vicces, mert “ráhozza a szívbajt a kongresszusra”, ugyanis azt mondja, elmeséli, miről szoktak a négy fal között beszélni. De inkább a menekültválságról beszél. “A halnak is a fejétől vannak problémái”, az EU-vezető politikusai ezt a problémát nem_akarják_megoldani.

Mert ha akarták volna, már megoldották volna, állítja. Tényleg nagy mókamester Kósa Lajos.

A magyarok azonban “megvédték az országot, megvédték Európát.” Ezért – itt a párhuzam – az EU is simán meg tudta volna oldani a menekültválságot. A miértre is van válasza. Hosszú ideig, nyilvánosan nem lehet erkölcstelenül politizálni, “szolidaritásról itt nem lehet beszélni”, a bulgárokkal is kitoltak Kósa szerint.

“Baszkföldtől Erdélyig” nem vették figyelembe a nyelvhasználathoz való jogot, a menekülteknek meg biztosítanak. Hogy van ez? Hogy van ez?, üvölti Kósa.

Csuklóztatnak minket, demokrácia-próbáknak vagyunk folyamatosan kitéve.

“Ezzel a mentalitással Szamosangyaloson három óráig tudna polgármester lenni valaki”, üzen a frakcióvezető az uniónak. “Ez kifejezetten kínos.” Kósa folyamatosan Juncker elnök vélt alkoholproblémáiról beszél.

11:26

Kövér nem viccel. Kövér viccel. Kétszer is

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Kövér nem akarja az európai polkorrektséget. „Levegőt, akarunk, szabad levegőt, a nemzetek Európáját.”

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”, így idézi Kövér az unió atyját, s tapsot arat a küldöttek között.

Azt mondja, aki Magyarországot egy Európai Egyesült Államok részévé akarja tenni, az nem ismeri a történelmet, az föl akarja számolni az országot, annak fogalma sincsen az elmúlt hatszáz évről, s arról sem, hogy ezzel megtagadnánk mindazt, amit őseink tettek.

Nehéz küzdelmet lát és vár Kövér László. Amihez két viccel küldi hadba hallgatóságát.

Először is.

„Miért nem háborúznak a székelyek a kínaiakkal? Hát mert nem tudnák hová tenni azt a rengeteg hadifoglyot.”

Másodszor.

„Székely felderítők visszatérnek, és tájékoztatják a kapitány, hogy minden oldalról körül vannak véve. Hála Istennek, szól a kapitány, így legalább tudunk minden irányba támadni.

(Hallottuk már ezt a viccet Fidesz-kongresszuson. Emlékszik valaki, melyiken? Fejüket Fidesz-lexikonként működtető olvasóink segítségét kérjük.)

11:17

Kövér: ha nem akarunk az MSZP sorsára jutni

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Soha nem kértünk több bizalmat a választoktól, mint amit a táboron belül mi is mutatunk. 2014 után a házelnök szerint sokan kiábrándultak, elfáradtak, miután szétnéztek a győztes csatatéren.

Óva int. Ha nem akarnak az MSZP sorsára jutni, hogy egy nyugdíjas klubbá aszalódjon a párt, akkor fiatalítani kell. Mindenki hozzon még egy embert, vagyis annyit, amennyi gyermeke, unokája van, akik még nem Fidesz-tagok.

“Minden Fidesz-tag felelős minden Fidesz-tagért.” Belátja, nagy párt lettek, ezért egyértelműek a belső viták, de nincsenek erős ellenfeleik. “Csak gyenge ellenfelek vannak.”

A világpolitikára is kitekint, szerinte a hidegháború utáni időket idéző hatalmi átrendeződés zajlik. A tét az, hogy az EU vazallusai lesznek-e, vagy megtartják az ország nemzeti szuveneritását.

“Nem akarjuk a Soros-félék úgynevezett nyitott társadalmát”, nem akarják a marihuána legalizálást sem, a férfi pedig maradjon férfi, a nő pedig nő. Ők tartsák magukat az önmegvalósítás legmagasabb fokához, “unokákat szüljenek nekünk.”

11:17

Kövér László büszke

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A párt fundamentuma a színen, s a választmányi beszámolót vezeti elő, vagyis summáza, mi történt az előző, két évvel ezelőtti kongresszus óta.

Sőt: 2011-ben az volt az összegzés, hogy „embert próbáló két esztendő van mögöttünk”, 2013-ban „sorsdöntő választásra készültünk”, remélve, lezárják a posztkommunizmust.

Nagyvonalú, indoklásmentes, vitaalapot képező felsorolás következik eztán: a Fidesz stabilizálta a gazdaságot, kiszabadította az embereket és az önkormányzatokat az adósságcsapdából, csökkentette a munkanélküliséget, növelte a foglalkoztatottságot és a fogyasztást, nő a nyugdíjak vásárlóértéke, újjászervezte az államszervezetet, erősítette a rendőrséget, belenyúlt az egészségügybe, az oktatásba. Próbálkozik a nemzet határok fölötti egyesítésével, erősíti a családokat, lett pragmatikus külpolitika, vagyis diplomatáink nem a külföldi érdekeket közvetítik hazafelé, hanem a magyart képviselik.

Kövér úgy érzékeli, nem lazult euroatlanti elkötelezettségünk, beágyazottságunk. Mindezt támadások kereszttűzben tettük, kaptunk tüzet Amerikából és Európából is.

Mi több: száztizenöt hónapja a Fidesz vezeti a közvélemény-kutatásokat.

És mi történt közben a Fideszben?

2014 végén két elveszített időközi, vele bukott a kétharmad is, de ezzel nem ért véget a történelem. „Ment tovább az élet, csak másként lett nehéz.”

10:54

Amit a Fidesz kér, azt meg szoktam csinálni

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Brenzovics László beszél, Kárpátaljáról jött, hálás a Fidesznek azért, amiért se Kárpátalja, se a magyarság nem tűnt el. Kicsit feszengve érzezte magát Semjén miniszterelnök-helyettes mellett, meg azért, amiért felszólították a színpadra, de hát “amit a Fidesz kér, azt meg szoktam csinálni.”

Ezzel a teljes Fidesz-krédót összefoglalta. “Élni fog a nemzet, amelyik összetart.”

10:52

Melegszik a pite

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Nehéz tömegtámogatást szerezni az olyan keresztény értékeknek, mint az egyneműek házasságának ellenzése, meg az olyanoknak is, mint a család szentségéből (állítólag) következő vasárnapi zárva tartás – még mindig Semjén beszél.

Azt is ő mondja, hogy az MSZP már nem szocdem, hanem liberális, „a multi áruházláncok strómanja lett”, mégpedig azzal, hogy nem állt a kereskedelem vasárnapi zárva tartása mellé, pedig akár azt is követelhetné, hogy az iparban is szünnap legyen a hét utolsó napja.

Egyszer csak a kékcédulás választásnál tart, majd ott, hogy „büszke vagyok rá, hogy egyetlen történelmi pártként életben maradtunk” (KDNP).

A gondolatfüzér következő gyöngyszeme a brüsszeli bürokraták internacionalista segítségnyújtása, melynek alanya a kis Magyarországon regnáló balos ellenzék.

„Emlékezzünk, emlékeztessünk, és gyűjtsünk erőt” – Merlinnel, a varázslóval zár a miniszterelnök-helyettes, ha már vele kezdett.

10:45

Semjén: barátaim

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Embernek végzete, hogy felejt, idézi Semjén Merlint.

Nem lettünk görögök, lett új alkotmány, hatalmas a rezsicsökkentés, holott mindenki óva intette a magyarságot. Miért tudták ezt megtenni? Mert volt hozzá erejük.

Nem úgy, mint 1994-ben, mert akkor Horn hiába kapott kevesebb szavazatot, a Fidesz alulmaradt. Sorozatban hét választást nyertek, a bajtársi szövetségünk nemcsak érdek, hanem értékközösség.

10:45

Luca napja van, tudták?

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

“Ezzel a testet nem tudod beszennyezni, mert az csak úgy lesz tisztátalan, ha az akarat beleegyezik. Ezért még ha el is veszed erőszakkal testem tisztaságát, akaratomat erre nem tudod rávenni. Mire vársz? A testem kész a kínra!”

Ricsi kolléga írja Semjén Zsoltot, jut idő Lucára, itt írunk róla hosszabban. Széklábbal vigyázni.

10:41

Egészen fantasztikus beszéd, számok – SZAVAZÁS

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Dr. Nagy Gábor Tamásé a szó, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának az elnöke ő. Ismétel: eredetileg a párizsi terrortámadás után került volna sor a kongresszusra, de elmaradt.

A Fidesz küldötteinek száma 1505 fő, az összes küldötté 1590. Minden szabályos. A jelentéssel szemben senki nem élt kifogással.

Szavazólap, szavazókártya rendben. Mindenkinek a mandátuma oké. Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté a levezető elnök.

10:36

Csete, pata

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Csetepaték vannak a forráselosztás körül, ez a következő, kissé karcos tarlósi gondolat.

„Keresgéljük a helyes arányokat, ez azonban nem baj, a mai világban természetes”, a stratégiában szerencsére egyetértés van. Budapest, mondja Tarlós, egyre előrébb lép mindenféle protokoll-listákon, plusz príma a kerületi polgármesterek és a városháza közötti munkakapcsolat.

Na, nem is olyan karcos, végül is senki szemüvege nem lett leverve.

Reménykeltő eredményeket, bizakodó jó hangulatot remél a kongresszustól a főpolgármester, valamint minden barátnak, bírálónak áldott ünnepet.

10:32

Himnusz, kezdünk, jön Tarlós

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

A székely himnuszt nagyon vártuk, hiába. A főpolgámester a rövid bevezető, a rendszerváltás utáni sikerek ismertetése után már rá is kanyardott a menekültekre. Nem hiszi, hogy csak úgy, maguktól jönnének, de a magyar kormány volt az első, amely életszerű megoldásokat tett le az asztalra.

Ébredezik a nyugat-európai népek gondolkodása.

Veszélybe kerülhet Európa jövője, a kontinens nem tart lépést a való világgal.


Kép: Berecz Valter, 24.hu

És most rákanyarodik a Fidesz-Budapest ellentétre.

10:30

Mineln, közteln, házeln, főpolg - Tarlós nyit

Tóth Richi
Nagy József
Tóth Richi, Nagy József

Frissítve: 2015. 12. 14. 11:522015. 12. 13. 10:05

Tarlós nyitja a 26., tisztújító kongresszust, mint a dzsemborinak otthont adó város (Budapest, ugye) főpolgármestere.

Múltba néz, az alapításig tekint vissza, a Bibóig meg a harminchét értelmiségi fiatalig, ahol ő nem lehetett ott. Végigveszi a ciklusokat, kormányzati négyéveket és ellenzékieket, népszavazásokat, aztán a 2010-től zajló sikerszéria kerül sorra, új alkotmánytól rezsicsökkentésig.

Mindent a Fidesz ad, miniszterelnököt, államelnököt, házelnököt, főpolgármestert – büszke rá Tarlós, pláne, hogy e felsorolással önmagát is a legfőbb méltóságok közé emeli, ha csak egy kongresszusi nyitóbeszédig is.

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.