Élő Belföld

Orbán miniszterelnök lesz, mert engedi a felesége

  • Áfacsökkentés
  • Orbán bejelentkezett 2018-ra
  • Lázár szerint jöjjenek a fiatalok
  • Orbán óva int ettől egyelőre
  • Zsebre vágott kézzel távozott a miniszterelnök

o3

 

Győrffy Balázs: be tudják folyásolni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs beszél, bevallom, nehezen tudom követni, de a “disznótoros időszakban kívánok jó kongresszust”, valamit a “be tudjuk folyásolni a folyamatokat” szavakat elég leírni és átérzik, miről van szó.

A magyar földet érdekek alapján osszák, az a cél, és nem eszik olyan kolbászt, amit nem ő töltött. “Jó úton járunk, de nem dőlhetünk hátra”, folytatni kell a vidékfejlesztést.

Föld, föld!

Az agrártárca vezetője következik, aki Kocsis Máté szerint „eljött megtekinteni a kongresszust”.

Tehát: Fazekas miniszter a búzában.

Aki örömmel jelenti be, hogy egyetlen külföldi sem szerzett még földet hazánkban. (Dehogynem.)

„A magyar föld a magyar gazdánál van a legjobb helyen” – fogalmaz magyarosan, s hozzáteszi: a magyar gazdák szorgalmasan dolgoznak. Valamint: ha jó egy év a magyar mezőgazdaságban, az jó, ha nem jó az év, az nem jó.

Bárhogy döcögnek is a mondatok, az agrárbékét egyetlen képző, jel, rag nem sem veszélyezteti (“agrárbéke van”), megvédve a GMO-mentesség, pedig az ellenzékiek Gyurcsánytól a Jobbikig összeborultak, ezt látja Fazekas.

És: „A családi gazdálkodók tudják, hogy csak a Fidesz-KDNP-re támaszkodhatnak.” (Mit szólna ehhez Ángyán tanár úr?)

„Bort, búzát, békességet!”

Balog miniszter, aki úgy fut, hogy nincs előtte labda

Selmeczi az emberminisztert szólítja, poénkodik a porondmester, hogy a kormányból ő az egyetlen, aki úgy fut, hogy nincs előtte labda. Értsd: nem focizik, fut.

A miniszter szerint értékek mellett kell kormányozni, olyan értelmiségiekre, írástudókra van szükség, akik üzenetté tudják formálni a kormányzati munkát a tábor számára.

Dokumentumot hozott, Az idők jelei, szerzői többek között a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Professzorok Batthyány köre. A cél a magyar nemzet felemelése, amire kötelez az előző 1000 év. A magyar miniszterelnökön kívül pedig elég kevés embernek van arról fogalma, hogy merre is kellene tartania Európának.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Szijjártó: Magyarországgal nem lehet szórakozni

A miniszter szerint Európa politikája olyan, mint a riutális öngyilkosság. Látványos és káros. Vége a szünetnek, Selmeczi a külügyminisztert szólította, úgy konferálta fel, hogy ő az, akitől egy ország tanulhatta meg, mi az a futsal.

A szürke pulóveres miniszter kijelenti, Európában válság van, Európa nem tudja megvédeni határait, bezzeg Magyarország.

“Magyarországgal nem lehet szórakozni, eddig is visszavertük, ezután is vissza fogjuk verni.”

“Amíg az a megtiszteltetés ér, hogy Magyarország külügyminisztere vagyok, senki nem fasisztázhatja le Magyarországot, akkor sem, ha történetesen az osztrák kancellárról van szó.”

“Az eddigieknél is keményebben fogunk fellépni.”

“Nem hagyjuk, hogy Magyarország úgy nézzek ki, mint a Keleti pályaudvar néhány hétig.”

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Jó, jó ez a politikai nyilatkozat, de

De ettől azért nem csökken a rezsi, ez az általános vélekedés a küldöttek között, miközben sorban állnak, hogy szavazhassanak. Egy XIV. kerületi küldött tovább megy, minek a menekültekkel foglalkozni, amikor Magyarországon már nincsenek is?, kérdi. Társai nyugtatgatják, az EU miatt kell, hogy “mi nem hagyjuk magunkat.”

Megtaláltuk az embert a Fidesz-kongresszuson, aki túlélt egy kommunista merényletet

Szünet van a Fidesz most zajló kongresszusán, hatvan percen át urnához járulnak a küldöttek. (Ki csak ezt a hírt olvassa, kattintson majd át élőzésünkre.)

Sajátos ruházatú emberrel találkozunk: ez itt Zoltai László, a borsodi Fulókércs egykori polgármestere, rengeteg kitüntetéssel; az ungvári egyetem díszdoktori kitűzőjétől a Magyar Érdemkeresztig számos csodálatos medalion ékesíti mellkasát.

Sosem találják ki, hogyan lett fideszes. 1999. augusztus elsején, egy televíziós interjú után (melyen a cigánybűnözésről beszélt, összevetve a problematikát azzal, hogy amíg az ország első embere, Gyurcsány Ferenc be is vallja, hogy lop, csal hazudik, mit várhatunk a romáktól) elütötte egy autó. Zoltai úr kommunista összeesküvést sejt a baleset mögött.

Szerencsére felépült, „két és fél hónap alatt raktak össze a Honvéd kórházban”, és amikor négy családtagja, „mindegyik esperes” meglátogatta őt betegágyán, s mind arról beszélt neki, hogy „ez a második születésnapod, itt az ideje belépni a Fideszbe”, hát belépett.

Szóval: újjászületés egyenlő belépés.

Nem teljesen értjük az összefüggést, viszont felhőtlenül örülünk, hogy jó egészségnek örvend. Isten éltesse Zoltai urat, reméljük, nem lesz gond kifelé sem a fémdetektoros kapun.

Fidesz

A Fidesz kongresszusa elfogadta a politikai nyilatkozatot

Meglepő? Aligha.

Kontrát államtitkár ismerteti a szavazás menetét.

A Fidesz elnökének Orbán Viktort jelölték.

Gulyás Gergely, Kubatov Gábor, Németh Szilárd, illetve Pelczné Gáll Ildikó, őket pedig alelnöknek.

Senki nem szólal fel a jelöltek közül, kortesbeszédre sem kerül sor. Óra indul, innentől 60 percig lehet szavazni.

Íme Pelczné iránytűje - nyilatkozat közeleg

„Mára a Fidesz vált Európa iránytűjévé… ma már nemcsak a magyarok többsége, hanem az európai polgárok többsége is mögöttünk áll. A feladatunk az, hogy munkát adjunk a magyar családoknak. A keményen dolgozó férfiaknak, fiataloknak. Magyarország meg fogja védeni hattárait. Most és mindenkor.” Ilyeneket beszél Pelczné Gáll Ildikó.

“Hajrá Magyarország, hajrá Európa, hajrá józan ész!” felkiáltás torkollik abba, hogy PGI felolvassa a kongresszus megszavazandó nyilatkozatát bevándorlásügyben. Nem két sor, kifejezetten hosszú szöveg, ezért majd később idézzük teljes valójában, ha egyáltalán – a türelmetlenek keressék fel a Fidesz honlapját.

PGI: Sajnos az Európai Unióban vannak alkalmatlan vezetők

Jó érzés megérkezni – így kezdi Pelczné Gáll Ildikó. Aki szerint „áthatolhatatlan a távolság” Brüsszel és Budapest között.

Alacsony nóvumtartalmú mondatokat rögzítünk az EP-képviselő asszonytól, ilyeneket: „ha hazánk érdeke úgy kívánja, ki kell állni érte, ha úgy kívánja, harcolni kell érte”, „nem vagyunk egyformák”, „a mi ösztöneink mindig is jól működtek”, „nemzetünk cselekvőképes és tettre kész”, „éberségünk egy pillanatra sem lankadhat”, „mi eddig sem voltunk tétlenek, most azonban még fokozottabban kell megvédeni jövőnket”.

És egy vitathatatlan gondolat: „Sajnos az Európai Unióban vannak alkalmatlan vezetők.”

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Szájer: azért próbálkozni fogok

Amikor felkérték Szájert, azt mondták neki, beszéljen 10 percben Európáról és lehetőleg legyen pozitív. “Ez oximoron”, önmagának mond ellent a szöveg. “Azért próbálkozni fogok.”

Szájer szerint Európában ők csak néznek, hogy egyesek hogyan állnak egy-egy kérdéshez hozzá, alig titkolt felsőbbrendűséggel. Európa szerinte ott folytatja a párizsi terrortámadás után, ahol előtte abbahagyták, egyből arra hívták fel a figyelmet, nehogy összefüggést keressünk a bevándorlás és a terrorizmus között.

Ma az európai döntéshozók kezét leköti a tagadás ideológiája, amelyik tagadja, hogy a muzulmán vallás a terrorizmus között kapcsolat van.

A magyarok azonban harcolnak a butaság ellen, az egydimenziós szemlélet ellen.

Amire mi törekszünk, az nem az illiberális, hanem a jelző nélküli demokrácia, itt egy kicsit azért ellene megy Orbánnak.

Orbán harcol, Szájer meg csodálja érte, taps.

“Büszke vagyok a magyarokra, amiért megmutatták Európának a helyes irányt.”

“Tiszteletet a magyaroknak Brüsszelben”, majd azzal zár, hogy “Orbán Viktornak igaza van, a magyaroknak igaza van.”

Szájer durván megszőrösödött

Hát ez meg micsoda? Mit mondana rá Rogán gyereke, ha összefutnának a londoni metrón? Mit szól ehhez a szakállas bácsihoz Semjén Zsolt?

Szájer titkos muszlim? Megrabbisodott, hallva Kósa vudialenes poénját? Kossuthra hajaz (szakállaz)?

Jesszusom! Ájvé!

Jallah!

f16

Rogán: Olyan Európát akarunk, ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat újítanak fel.

A másfél millió aláírásról az jut eszébe Rogánnak, hogy pár hónapja a Keletinél magányosnak érezte magát, de tudta, jó úton jár. Most köszöni a fideszeseknek az akciózást. „A mi közösségünk erős, és mindig az is marad, ha soha nem tévesztjük szem elől, hogy nem az számít, mit akar egyikünk vagy másikunk, hanem az, hogy mit akarunk együtt.”

Azért ezen volna fogás.

A végére marad a tételmondat: „Olyan Európát akarunk, ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat újítanak fel.” Olyan Európát akar továbbadni a gyerekének, amilyet ő kapott a szüleitől.

Rogán: apa, hol vannak itt az angolok?

Selmeczi levezető elnök szerint a friss miniszter energikus. Ebbe nem mennénk bele. Furcsa EU-s szabályokról beszél, tudjuk jól, nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik, ezért ezt nem közvetítjük.

Rááll az EU ekézésére. “Brüsszel veszélyes Európára”, egyetért Kósával, a brüsszeli vezetők személyesen felelősek azért, amiért terroristák érkeznek Európába a menekültekke.

“Alig hétéves kisfiammal Londonban jártam, a metrón utaztunk, amikor megkérdezte, apa, hol vannak itt az angolok.” A harangszó mellé nem kérnek müezzint, a sarló mellett csak a baloldal szokta meg a kalapácsot, ők nem kérnek félholdat.

“Minket sokszor vádolnak Európa-ellenességgel”, de nekünk fontos Európa, csak a brüsszeliek rontották el. Készek vagyunk részt venni Európa megújításában, de nem brüsszeli alapokon.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Kósa: Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek, már csak anyagi szempontból is

Ajándékot hozott Kósa Lajos a kongresszusnak, másfél millió magyar aláírást, mellyel az unió vezetőit próbálják jobb belátásra írni menekültügyben.

„Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek, már csak anyagi szempontból is” – a minap nyolcvanéves Woody Allent idézi az alelnök, ara fűzve fel az okosságot, hogy szeretné, anyagilag is boldoguljanak a magyarok. Mert az jó – politikának és embernek is.

Munkát akar Kósa, teljes foglalkoztatottságot, az a varázsszer gyermekéhezésre, szegénységre, mindenre, speciel ebben van valami.

És van még valami, ami mindennek az alapja: ez a szövetség az emberekkel. Azt mondja, kell egy szövetség, melynek első embere azt tudja kiáltani Európa vezetői felé tekintve, hogy: a király meztelen.

Advent harmadik vasárnapjára hivatkozva emígyen köszön el: „Békesség legyen a Földön minden embereknek, és jó akarat mindenféle nemzeteknek.”

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Selmeczi Kósáról: ahol ő megjelenik, garantált a humor

És tényleg vicces, mert “ráhozza a szívbajt a kongresszusra”, ugyanis azt mondja, elmeséli, miről szoktak a négy fal között beszélni. De inkább a menekültválságról beszél. “A halnak is a fejétől vannak problémái”, az EU-vezető politikusai ezt a problémát nem_akarják_megoldani.

Mert ha akarták volna, már megoldották volna, állítja. Tényleg nagy mókamester Kósa Lajos.

A magyarok azonban “megvédték az országot, megvédték Európát.” Ezért – itt a párhuzam – az EU is simán meg tudta volna oldani a menekültválságot. A miértre is van válasza. Hosszú ideig, nyilvánosan nem lehet erkölcstelenül politizálni, “szolidaritásról itt nem lehet beszélni”, a bulgárokkal is kitoltak Kósa szerint.

f12

“Baszkföldtől Erdélyig” nem vették figyelembe a nyelvhasználathoz való jogot, a menekülteknek meg biztosítanak. Hogy van ez? Hogy van ez?, üvölti Kósa.

Csuklóztatnak minket, demokrácia-próbáknak vagyunk folyamatosan kitéve.

“Ezzel a mentalitással Szamosangyaloson három óráig tudna polgármester lenni valaki”, üzen a frakcióvezető az uniónak. “Ez kifejezetten kínos.” Kósa folyamatosan Juncker elnök vélt alkoholproblémáiról beszél.

Kövér nem viccel. Kövér viccel. Kétszer is

Kövér nem akarja az európai polkorrektséget. „Levegőt, akarunk, szabad levegőt, a nemzetek Európáját.”

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”, így idézi Kövér az unió atyját, s tapsot arat a küldöttek között.

Azt mondja, aki Magyarországot egy Európai Egyesült Államok részévé akarja tenni, az nem ismeri a történelmet, az föl akarja számolni az országot, annak fogalma sincsen az elmúlt hatszáz évről, s arról sem, hogy ezzel megtagadnánk mindazt, amit őseink tettek.

Nehéz küzdelmet lát és vár Kövér László. Amihez két viccel küldi hadba hallgatóságát.

Először is.

„Miért nem háborúznak a székelyek a kínaiakkal? Hát mert nem tudnák hová tenni azt a rengeteg hadifoglyot.”

Másodszor.

„Székely felderítők visszatérnek, és tájékoztatják a kapitány, hogy minden oldalról körül vannak véve. Hála Istennek, szól a kapitány, így legalább tudunk minden irányba támadni.

(Hallottuk már ezt a viccet Fidesz-kongresszuson. Emlékszik valaki, melyiken? Fejüket Fidesz-lexikonként működtető olvasóink segítségét kérjük.)

Kövér: ha nem akarunk az MSZP sorsára jutni

Soha nem kértünk több bizalmat a választoktól, mint amit a táboron belül mi is mutatunk. 2014 után a házelnök szerint sokan kiábrándultak, elfáradtak, miután szétnéztek a győztes csatatéren.

Óva int. Ha nem akarnak az MSZP sorsára jutni, hogy egy nyugdíjas klubbá aszalódjon a párt, akkor fiatalítani kell. Mindenki hozzon még egy embert, vagyis annyit, amennyi gyermeke, unokája van, akik még nem Fidesz-tagok.

“Minden Fidesz-tag felelős minden Fidesz-tagért.” Belátja, nagy párt lettek, ezért egyértelműek a belső viták, de nincsenek erős ellenfeleik. “Csak gyenge ellenfelek vannak.”

A világpolitikára is kitekint, szerinte a hidegháború utáni időket idéző hatalmi átrendeződés zajlik. A tét az, hogy az EU vazallusai lesznek-e, vagy megtartják az ország nemzeti szuveneritását.

f8

“Nem akarjuk a Soros-félék úgynevezett nyitott társadalmát”, nem akarják a marihuána legalizálást sem, a férfi pedig maradjon férfi, a nő pedig nő. Ők tartsák magukat az önmegvalósítás legmagasabb fokához, “unokákat szüljenek nekünk.”

Kövér László büszke

A párt fundamentuma a színen, s a választmányi beszámolót vezeti elő, vagyis summáza, mi történt az előző, két évvel ezelőtti kongresszus óta.

Sőt: 2011-ben az volt az összegzés, hogy „embert próbáló két esztendő van mögöttünk”, 2013-ban „sorsdöntő választásra készültünk”, remélve, lezárják a posztkommunizmust.

Nagyvonalú, indoklásmentes, vitaalapot képező felsorolás következik eztán: a Fidesz stabilizálta a gazdaságot, kiszabadította az embereket és az önkormányzatokat az adósságcsapdából, csökkentette a munkanélküliséget, növelte a foglalkoztatottságot és a fogyasztást, nő a nyugdíjak vásárlóértéke, újjászervezte az államszervezetet, erősítette a rendőrséget, belenyúlt az egészségügybe, az oktatásba. Próbálkozik a nemzet határok fölötti egyesítésével, erősíti a családokat, lett pragmatikus külpolitika, vagyis diplomatáink nem a külföldi érdekeket közvetítik hazafelé, hanem a magyart képviselik.

Kövér úgy érzékeli, nem lazult euroatlanti elkötelezettségünk, beágyazottságunk. Mindezt támadások kereszttűzben tettük, kaptunk tüzet Amerikából és Európából is.

Mi több: száztizenöt hónapja a Fidesz vezeti a közvélemény-kutatásokat.

És mi történt közben a Fideszben?

2014 végén két elveszített időközi, vele bukott a kétharmad is, de ezzel nem ért véget a történelem. „Ment tovább az élet, csak másként lett nehéz.”

Olvasói sztorik