Belföld

Az USA korlátozta a magyarok vízummentes beutazását is

Szabadság szobor New York (Szabadság szobor New York)
Szabadság szobor New York (Szabadság szobor New York)
Az amerikai képviselőház a terrorveszélyre adott válaszként fogadta el a vízummentes beutazási rend szigorításáról szóló törvényt.

A jogszabály vonatkozik az amerikai vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország polgáraira, így a magyarokra is. A 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek és a 14 emberéletet követelő San Bernardino-i vérengzés hatására megalkotott törvényt elsöprő többséggel fogadták el a képviselők, és biztosra vehető, hogy a szenátus is jóváhagyja, Obama elnök pedig aláírja.

A törvény szerint ezentúl a vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország polgárai közül azoknak is vízumot kell kérniük, akik az elmúlt öt évben Szíriában, Irakban, Iránban, Szudánban jártak. A törvény megköveteli a kedvezményezett országoktól, hogy osszák meg információikat az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyekről.

A jogszabály szerint kizárhatók a programból azok az országok, amelyek nem működnek együtt kellőképpen az amerikai kormányzattal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Irak és Szíria nagy kockázatúnak számít az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet térnyerése miatt, Iránt és Szudánt pedig a terrort államilag támogató országok közé sorolták Washingtonban.

Kevin McCarthy, a szövetségi alsóház republikánus többségének azt mondta, tudomásuk szerint ötezren vannak olyanok, akik alanyai a vízummentes programnak, és jártak az elmúlt öt évben az említett országokban. Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke arra számít, hogy könnyebben tudják majd megakadályozni a veszélyes emberek belépését az országba.

McCaul felfedte a Nemzeti Terrorelhárítási Központ neki címzett, titkosnak minősített levelét. Szerinte az amerikai hírszerzés arra számít, hogy iszlamista szélsőségeseket próbálnak a menekültprogramot felhasználva bejuttatni az Egyesült Államokba. Mint mondta, az Iszlám Állam súlyosabb fenyegetést jelent, mint az al-Kaida valaha jelentett, beleértve azt is, amikor még Oszama bin Laden irányította.

A vízummentességi programmal évente mintegy 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat, ahol 90 napig tartózkodhatnak. Az 1986-ben megkezdett program az idegenforgalom fellendítését, a szövetséges államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra tételét szolgálta. Az amerikai törvényhozás republikánus párti többségének hangadói – de demokrata párti honatyák is – többször megfogalmazták aggodalmukat amiatt, hogy az amerikai kormány ebben a pénzügyi évben 10 ezer szíriai menekült befogadását tervezi.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik