Belföld

Ködösíthet a TEK, valószínűleg nem dzsihadistákat fogtak el

terrorelharito(2)(960x640).jpg (Array)
terrorelharito(2)(960x640).jpg (Array)

Nem iszlamisták lehetnek a Hajdu Jánosék által elfogott állítólagos szélsőségesek, akiknél a keddi bejelentés szerint fegyvereket, bombákat találtak. Az egyik akció négy gyanúsítottjából ugyanis csak egy esetében merült fel az előzetes letartóztatás. Ez azt is jelentheti, hogy még csak bűnszervezetről sincs szó. A másik TEK-es akcióban elfogottakkal szemben pedig még csak nem is merült fel terrorgyanú – írja az index.hu.

A TEK kedd este jelentette be, hogy két akcióban “szélsőséges nézeteket valló” figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek, de nem konkretizálták, miféle szélsőséges nézetekről van szó, és ezt nem is akarták kommentálni. Hajdu János kedden az ATV-ben azt mondta, az egyik akcióban négy embert fogtak el: két magyart és két külföldit, illetve, hogy az autóban, amiben a gyanúsítottak ültek, robbanóanyag volt, és további robbanószer került elő házkutatások közben is. A szombati elfogásban – szintén egy autóban – sorozatlövő fegyvereket és házilag készített hangtompítókat találtak. Hajdú azt mondta, vizsgálják a két csoport közötti összefüggést, indíttatásukat illetve, hogy vannak-e további elkövetők.

A 24.hu megkeresésére egyébként annyit küldtek, „hogy mindkét elfogás egy terrorellenes akció része volt”.

A lap biztonsági forrásokból értesült úgy, hogy a két elfogás egyikében sem foghatott a TEK dzsihadista terroristát, hiába ködösítettek. A szombati ügyben például nem is a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el, amelynek egy esetleges terrorgyanú esetén kellene, hanem a BRFK Kiemelt Ügyek Osztálya. Az akkor elfogott két magyar állampolgár előzetesbe került.

Időközben az ügyészség is közölte: Szabadlábon védekezik az a négy ember, akit a hétvégén fogott el a Terrorelhárítási Központ. Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a XI. és XXII. kerületi ügyészség a négy gyanúsított közül egynél tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését bizonyítékok eltüntetésének és bűnismétlésnek a veszélye miatt, ám ezt a bíróság nem tartotta megalapozottnak. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen. A négy gyanúsított ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást “robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés” és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik