Belföld

Nem csak fegyvereket és robbanóanyagot, bombalabort is talált a TEK

TEK (Array)
TEK (Array)

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kedd este elmondta: a TEK a hétvégén két csoportot fogott el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig “bombalaborra” is bukkantak.  Hajdu János, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a TEK délután közölte, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el terrorellenes akciósorozatukban a hétvégén, elmondta: két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken.

Hajdu közölte: az egyik esetben egy gépkocsiban két embert fogtak el, akiknél sorozatlövő fegyverek voltak. Mint mondta, a fegyverszakértő véleménye szerint ezek éles lőfegyverek, amelyekhez találtak lőszereket, tárakat és hangtompítókat is. A másik esetben – amelynek, mint mondta, nemzetközi szálai is vannak – négy embert vettek őrizetbe. Egy Budapest felé tartó gépkocsit állítottak meg a főváros határában, a gépkocsiban robbanóanyagot találtak.

Ennél is fontosabb azonban – tette hozzá -, hogy házkutatások során “bombalabort” találtak, házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek “emberélet kioltására maximálisan alkalmasak”. Hajdu János szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat “álcázott eszközként lehetett volna (…) indítani”. Kitért arra is, hogy történtek már őrizetbe vételek, letartóztatások, a letartóztatottak végső száma szerdán derül ki.

A TEK főigazgatója közölte: még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a két csoport között, valamint azt is, hogy vannak-e más elkövetők, helyszínek. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ. Hajdu János megerősítette: a TEK által kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik