autopalya(960x640).jpg (Array)
Belföld

Kormányunk hidat ver, sínt fektet, utat épít

24.hu
24.hu

2015. 11. 03. 21:25

Újjáépíti a köztársaságot pártunk és kormányunk: bővítik a sztrádákat, szélesítik a főutakat, jön a ferihegyi vasút és a szegedi tram-train. Közbeszerzések armadáját írták ki.
Korábban a témában:

Közbeszerzések armadáját írta ki kedden a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., a tenderek a keddi Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg.

Új Duna-híd

A Kalocsa és Paks közé tervezett új Duna-hídra kiírt megvalósítási tenderben el kell készíteni a Natura 2000 hatásbecslési dokumentációt, a környezetvédelmi hatástanulmányt, valamint az engedélyezési- és a tendertervet is. A hídszerkezet hossza 1060 méter.

Meghosszabbított M60-as

Az M60-as gyorsforgalmi út Pécs-Barcs (országhatár) közötti szakaszának a megvalósíthatósági tanulmánya kiegészül a környezeti hatástanulmány kidolgozásával, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzésével. A 2×2 sávos út hossza mintegy 70 kilométer, a tervezési sebessége pedig óránként 130 kilométer.

Esztergom-Herceghalom sztráda

Az Esztergom és az M1-es közötti közúti kapcsolat fejlesztése miatt műszaki tanulmánytervet, megvalósíthatósági tanulmányt és környezeti hatástanulmányt kell készíteni. Az új út az 1-es főút és a 1101. jelű út herceghalmi csomópontjának körforgalmú csomóponttá történő átépítésével indul. A kezdő csomópont és az M1-es herceghalmi csomópontja között 2×1 sávos utat felújítják.

Az M1-es autópálya alcsomópontjait átépítik, ezek között és Zsámbékig az 1101-es utat 2×2 sávos gyorsúttá építik át. Innen teljesen új nyomvonalon, 2×2 sávos gyorsforgalmi út készül a 10-es főútig, amit – valamint a Budapest-Esztergom vasútvonalat – egy külön szintű csomóponttal keresztezi az új út. Itt csatlakozik a 117-es főútra a nyomvonal, ami 2×2 sávosra bővül, az Esztergom-kertvárosban található 1117-es jelű – Esztergom ipari parki – út csomópontjáig. Az út teljes hossza 39,7 kilométer lesz.

Új autópályák

Most kerül sor az M8-as és M5-ös autópálya csomópontjának megtervezésére. A következő pályázat az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti szakaszának megtervezésére, a harmadik pedig az M30-as Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakaszának tervezésére vonatkozik.

Főutak négysávosítása

A négysávúsítás két főutat érint. Megkezdődik a 76-os főút M7-es és Keszthely közötti szakaszának tervezése. Ez magában foglalja a balatonszentgyörgyi és a fenékpusztai elkerülőket is. Szintén négysávúra kell áttervezni a 83-as főút Pápa és Győr közötti szakaszát.

A 21-es főút 4,5 kilométeres szakaszának négysávúsítására is pályázatot írtak ki. A meglévő útpálya jobb oldalának burkolatszéle fixen marad, ehhez képest a bal oldalt szélesítik. A Pásztó déli, rombusz típusú csomópontot a Hollókői út csatlakozásánál alakítják ki.Az ajánlattételi határidő december 10.

Ferihegyi vasút és szegedi tram-train

A vasúti tervezések a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kötöttpályás kapcsolatának kialakítását célozzák. A nyomvonal tervezett hossza – kétvágányú vasúti pálya esetében – 8-10 kilométer. A kidolgozott változatok közül a NIF választja ki azt, amire engedélyezési tervet kell majd készíteni.

Kiegészítő tervezési munkát kért a NIF a Szeged és Hódmezővásárhely közötti tram-train (a városokban villamos, azok között vonat) vonalra. A tervező feladata a korábban elkészült engedélyezési tervek felhasználásával a vasúti pályaépítés engedélyezési terveinek, valamint a pályaépítés tenderterveinek az elkészítése – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.