Belföld

Cigicsempészetről embercsempészetre nyergeltek át a bűnözők

Elképesztő pénzeket szakít a magyar alvilág a menekülthullámnak köszönhetően. Míg két-három hónapja a cigicsempészet volt a legnagyobb biznisz, mostanra szinte teljes egészében átálltak az embercsempészetre – írja az Index. Igaz, hogy ez rizikósabb, de egy fuvaron – 8-10 menekültelszállításán – akár napi 6-10 ezer eurót is meg lehet keresni. Igény pedig folyamatosan van – óriási tömegben érkeznek az emberek, van pénzük és nincs vesztenivalójuk.

Ugyanakkor, míg a bűnözőket lefoglalja a menekültek lehúzása, a cigaretta feketepiacán ellátási gondok jelentkeztek. A portál úgy tudja, Szerbiában rengeteg, a magyar feketepiacra szánt csempészcigi torlódott fel, de ez most nem érdekli a jóval jövedelmezőbb üzlettel foglalkozó csempészeket.

Az embercsempészetbe már olyanok is beszálltak, akik korábban nem bűnöztek, az embercsempész-csoportok tagjai közül pedig sokan önállósodtak, mert a nagy kereslet miatt megtehetik. Az embercsempészek nem maffiaszerűen működnek, ha kell, akkor együttműködnek, de ez a pillanatnyi érdekeiktől függ.

A balkáni csempészútvonalon a Keleti pályaudvar fontos csomópont, itt már eleve kiépült egy bűnözői infrastruktúra, a pályaudvar környéke az arab alvilág budapesti fészke is, ahol lényegében zavartalanul folyik a feketézés, az illegális pénzváltás és a drogkereskedelem. Ezek a bűnözők az ismeretségeiken keresztül fontos láncszemei tudnak lenni az embercsempészetnek is – derül ki az összeállításból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik