Belföld

Ne légy áldozat!

A segítő szervezetek közötti együttműködés szükségességét nem vitatják a szakemberek, a mindennapi munkában mégis nehezen, akadozva működik (plusz idő, energia, szervezés, berögzült eljárások, van-e jogszabályi kötelezettség…), nem feltétlenül biztosítva így, hogy a kliensek/ügyfelek/betegek a számukra legmegfelelőbb szolgáltatást kapják meg, a problémájuk leghatékonyabb módon oldódhasson meg.

Kaposváron korábban hiányként jelent meg az áldozatsegítés szakterületén (is) az ott dolgozó szakemberek összehangolt, közös felkészítése, az együtt történő, a cél érdekének alárendelt közös munkák meghatározása, hiányzott egy eljárásrendi protokoll.

A Humán Infó Dél-Dunántúli Régió Alapítvány „Ne legyél áldozat!” projektjének egyik fontos alapköve az áldozatsegítés szakterületén és azon kívül dolgozó szervezetek szakemberei számára elkészített, az állami szervek eljárásrendjéhez illeszkedő, megfelelő terjedelmű, jól érthető, logikus, egyértelmű eljárásrend (protokoll) dokumentum létrehozása. Célja az állami és civil szféra sikeres, gyakorlati együttműködése az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében.

A protokoll kidolgozásában 24 szervezet 40 szakembere vett részt szociális, egészségügyi, oktatási-nevelési, rendvédelmi, egyházi és civil területről..

Az áldozattá válás, a veszélyeztetettség felismerése, a felszín alatti problémák feltárása, ennek az egyén felé történő visszajelzése a megfelelő segítségnyújtás alapja. A segítségnyújtás akkor lehet a leghatékonyabb, ha komplex módon, az egyén azonosított szükségleteire leginkább megfelelő válasz(oka)t adja.

A szükségletek meghatározása mellett az is fontos, hogy az egyes ellátások által nyújtott szolgáltatások, általuk adott válaszok, elérhetőségük, kapcsolattartójuk ismert legyen. Az egyes szervezetek feladatainak, a kompetenciahatárainak megjelenítésével megjelennek a kapcsolódási pontok – a delegálás útvonala és az áldozatvédelmi, áldozatsegítési rendszerben elfoglalt hely, illetve a felkínálható lehetőségek is láthatóvá válnak.

Az utókövetés, a delegáló, jelző szervezet felé történő visszacsatolás módjának meghatározása szintén elsődleges, nélkülözhetetlen eleme a protokollnak.

Az igazságszolgáltatás önmagában nem elég, hogy a károkat helyrehozza. Fontos, hogy a projekt megvalósításával a bűncselekményt és szabálysértést elszenvedők nem csak általános jellegű, hanem személyre szabott, rugalmasabban igénybe vehető segítséget kapjanak a helyi együttműködésben résztvevő szervezetektől.

A szakterületek közötti együttműködést szabályozó protokoll a projekt megvalósulását követően is a város áldozatvédelmi és áldozatsegítési feladatainak hatékony összehangolását, és a területen dolgozó szervezetek szakembereinek sikeres együttműködését támogatja.

A „Kaposvári áldozatvédelmi, áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll”

elektronikus formában elérhető, letölthető a www.kosskinalunk.hu oldalon.

További információ:

www.kosskinalunk.hu
www.facebook.com/hidalapitvany
www.facebook.com/kosskinalunk

Humán Infó Dél-Dunántúli Régió Alapítvány (HID Alapítvány)
7400 Kaposvár, Béke u. 47.
82/511-634

nelegy

logo copyinfo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik