Belföld

Kétszer annyian ülnek rács mögött, mint öt éve

Szent Adorján napját ünnepelték Állampusztán, amit még a Helsinki Bizottság is megdicsért. Mindenesetre nem egyszerű a bv-sek kenyere, a szigorú btk miatt egyre többen kerülnek börtönbe.

Az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben fogvatartottak száma, ami nagy terhet jelent a szervezet személyi állományának – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az állampusztai intézetben tartott Szent Adorján-napi ünnepségen. Kontrát Károly elmondta, 2013-tól az új büntető törvénykönyv hatásaként többen kaptak szabadságvesztést, mint korábban, ezért a társadalom védettsége nőtt.

Szólt arról, hogy Magyarország és az Európai Unió is történelmi időket él át a tömeges migráció miatt. A legfontosabb feladat a rend és a közbiztonság fenntartása – tette hozzá. Csóti András, a bv altábornaggyá előléptetett országos parancsnoka kiemelte, hogy 2015 kivételes év a szervezet számára, mert január 1. óta külön törvény szabályozza a munkájukat. Hozzátette, hogy a a jogalkotók így ismerték el munkájukat.

Kivételes ez az év azért is, mert július 1-én hatályba lépett az új törvény, ami életpályát ígér mindenkinek, aki a haza szolgálatára vállalkozott, és a hon- és rendvédelem állományában van. Csóti András gratulált az állampusztai bv-intézet személyi állományának abból az alkalomból, hogy Pintér Sándor belügyminiszter csapatzászlót adományozott nekik.

Idézte a Magyar Helsinki Bizottság megállapítását, miszerint az állampusztai intézetben a szakmai feladatokat kiválóan látják el, és a fogvatartottak részéről “egyetlenegy panasz” sem volt. A büntetés-végrehajtás szervezete 20. alkalommal tartotta meg a Szent Adorján-napi ünnepségét. A rendezvényen elismerésben részesültek a szervezet kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozói.

Magyarországon 28 börtönben 17 500 embert tartanak fogva. A szervezetnél 1400 tiszt, 5500 tiszthelyettes és 1100 közalkalmazott dolgozik. Az állampusztai intézet 1884-ben létesült. Az intézet sajátossága, hogy az elítéltek mezőgazdasági munkát végeznek, nyitott területen dolgoznak. A börtön telephelyén 1100 elítélt tölti a büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik