Belföld

Határzár: Csongrád megye lezárva, elkészült a drótakadály

gyoda (Array)
gyoda (Array)

Ez csak a GYODA, vagyis a gyorstelepítésű drótakadály, de kihúzták a megyében, Ásotthalomtól Kübekházáig.

Bátor Ferenc alezredes, a honvédség Csongrád megyei 1-6 munkacsoportjának parancsnoka elmondta: a terveknek megfelelően a hétvégén elkészült a drótakadály Ásotthalomtól a röszkei határátkelőig, valamint a Tisza keleti partján, a kübekházi hármas határtól, a Gyálaréti főcsatornáig. A drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be.

A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül majd, melynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre – tette hozzá az alezredes.

 Gyoda az MTI fotóján

A térségben Ásotthalomtól Kübekházáig mintegy kétszázan dolgoznak az ideiglenes határzár építésén. A gyorstelepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is. Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpöző gép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, míg Tiszaszigetnél három gép. Előbbi helyszínen 5-6 kilométer kerítésoszlopot helyeztek már el, míg utóbbi helyszínen 1,5 kilométert – mondta el az alezredes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik