Belföld
kerítés3 (Array)

Mit nekünk Poszeidón, ha van kerítésünk?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 08. 17. 07:28

Csak Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből.

Korábban a témában:

A Magyar Nemzet szerint különösen kínos a magyar hiányzás a Nyugat-Balkánra koncentráló fellépésből. Júniusban egy luxemburgi uniós találkozón a magyar külügyi államtitkár még arról beszélt: a migrációs válságot csak közös fellépéssel lehet megoldani – emlékeztet a lap, amelynek korábban a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex vezérigazgatója azt mondta, elemzéseik szerint a Magyarországot érintő, Nyugat-Balkánról érkező menekültáradat nagy része Görögországban lép be az unióba. Igazodva a migránsok útvonalához két akciót vezet a szervezet. A Triton-művelet a Földközi-tenger középső részét célozza, az Afrikából az olasz partvidékre, Máltára érkező menekülthullámot próbálja  csökkenteni, míg a Poszeidón-művelet a Mediterráneum keleti térségére fókuszál.

Kit érdekel Poszeidón?

A Poszeidón-művelet támogatásával csökkenthető a Görögországon és a Nyugat-Balkánon keresztül Magyarországra nehezedő migrációs nyomás. Mint kiderült, Magyarország sem a Triton-, sem a Poszeidón-műveletben nem vesz részt, egyedüliként az EU tagállamai közül. Magyarország júniusban az ügyben, egy előzetesen egyeztetett, közös álláspontot képviselt menekültügyben a visegrádi négyekkel, a Poszeidón-műveletben mégis ott van valamennyi kelet-közép-európai állam. Csehország, Lengyelország és Szlovákia még a Triton-műveletben is részt vesz, noha korábban a déli útvonalra koncentráló politikát ők is kritizálták.

Nem tetszik a kerítésünk

Minden tagállamnak kötelessége lépéseket tenni az embercsempészés és az illegális migráció ellen. Ezt már az Európai Bizottság válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére. Brüsszel megérti, hogy Magyarországon most nagy a migrációs nyomás, ám úgy látja, ennek mértéke nem összehasonlítható azzal, ami Görögországban vagy az olasz partoknál történik. A bizottság – sajtóosztálya szerint – a kerítés építésével nem ért egyet, inkább a közös fellépést és az információ megosztását támogatja. Ennek kapcsán az ORFK a lappal közölte, a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket. 2015-ben a bolgár–török szárazföldi határszakaszon és a szerb–macedón határszakaszon technikai eszközökkel nyújtunk segítséget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.