Belföld

Fagylalttal hűsítik magukat a győri állatkert medvéi

Örvösmedve Győrben (Array)
Örvösmedve Győrben (Array)

A medvefagyit az ott táborozó gyermekek készítik el a a győri Xantus János Állatkert örvös medvéinek.

A gyümölcsökből készített finomságot élvezettel fogyasztja Döme, Bátor, Burkus és Csofi, sőt, egy-egy hűs falatért szívesen meg is mártóznak medencéjükben – közölte az MTI-vel az állatkert munkatársa, Kiss Alíz.

Gyakran kapnak dinnyét is

Az örvös medvéket (Ursus thibetanus) a nyakukon található V alakú fehér, vagy sárgás színű sávról lehet megkülönböztetni más medvefajoktól, Észak-Indiában, Tibetben és a Himalájában fordulnak elő.


Fotó: http://www.zoogyor.com/ 

A főemlősök lédúsabb gyümölcsöket, például görögdinnyét kapnak naponta többször, és odafigyelnek arra is, hogy sűrűbben cseréljék itatóikban a vizet. Az állatok többsége saját medencéjében is tudja hűteni magát. A tevéket vízzel locsolják, amit kifejezetten szeretnek.

A látogatók péntektől tekinthetik meg a kifutón a két hónapja született négy – három nőstény és egy hím – fehér bengáli tigriskölyköt.

A tigrisapa hamar elfogadta a kölykeit

Az állatokat pénteken eresztették össze apjukkal, Raullal, aki először megszeppenve szemlélte a csíkos kölyköket, de gyorsan elfogadta, hogy ezután meg kell osztania velük lakhelyét.

A győri állatkertbe 2012-ben érkezett Raul, az édesapa, tavaly januárban Jázmin, az édesanya. Jázmin idén januárban három kölyöknek adott életet, ám tapasztalatlansága miatt nem tudta őket gondozni. Egy kölyök akkor elpusztult, a másik kettőt az állatkert egyik gondozója, Uthy Piroska vette magához és otthon nevelte őket egy ideig.

A több mint féléves kölykök azóta egy külföldi állatkertben leltek új otthonra.

Kiss Alíz hozzátette: Jázmin rosszul viselte az egyedüllétet, ezért az első ellés után nem sokkal ismét összeeresztették Raullal. Jázmin a második szülés után már “kitűnő anyának bizonyult”, a kölykök hathetesen mintegy másfél kilogrammot nyomnak és napról napra erősödnek.

A fehér tigris (Panthera tigris) a bengáli tigrisnek egy színváltozata, természetben ritkán fordul elő. Jellemzően egész testüket krémes fehér szőrzet borítja, a csíkok szürkésfeketék vagy csokoládébarnák. Szemük színe világoskék, orruk rózsaszín.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik