Belföld

Süllyesztőben Simicska emberei

vida simicska (Array)
vida simicska (Array)

A Figyelő összegyűjtötte, kiket küldtek már el és kik azok, akik még mindig a posztjukon vannak, de vélhetően már nem sokáig. Nem az a kérdés, hogy Vida Ildikó megy-e, hanem az, miként. Nagy harcos hírében áll, nem volna meglepő, ha nem könnyítené meg felettesei dolgát azzal, hogy önként lelép a színről – írja a hetilap.

A Simicska-közeli emberek „kiszűrése” nem könnyű feladat, hiszen az évezred elején egy kiterjedt hálózat épült ki, amely kormányzati szerveket és állami cégeket zárt magába. Nem könnyű eldönteni, hogy az elmúlt években, ki mennyire lett becsatornázva a kegyvesztett nagyvállalkozóhoz. Voltak, vannak ugyanakkor könnyen beazonosítható vagy csak annak tartott „célpontok”. Közéjük sorolták Szentpétery Kálmánt, a Szerencsejáték Zrt. nemrég leváltott elnök-vezérigazgatóját, Baji Csabát, az MVM volt vezetőjét, Gopcsa Pétert, az MVM Ovit irányítóját, Nagy Sándort, Paks II. vezérét.   

Vidán kívül még kettő maradt talpon a Simicskához köthető emberek közül. Németh Lászlóné már nem miniszter, de még államtitkár, és tartja magát Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, aki korábban éppen a Figyelőben tiltakozott ellene, hogy Simicska köréhez sorolják. A hetilap egymásnak ellentmondó információkat kapott arról, ez elég lesz-e ahhoz, hogy megőrizze posztját.

A Figyelő a pletykák közé sorolja, hogy inog a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójának a széke is, mivel a hetilap úgy tudja, Hamvas István eltávolítása nincs napirenden, amit személyesen Lázár János közölt vele. Igaz, a miniszter magyarázata állítólag az volt, hogy nem találtak a helyére megfelelő embert, ami azért hosszú távon nem életbiztosítás.

A hetilap egy másik cikkében arról is ír, hogy posztokon még lehet változás a Nemzetgazdasági Minisztériumban is, de a tárca struktúrájában nagy horderejű átalakítás az adóügyeken kívül nem várható. Orbán Gábor államtitkár állítólag önként távozik a magánszektorba. Az adó- és pénzügyi államtitkár utódját keresik, valószínűleg egy politikus lép a helyére, akiben Orbán Viktor megbízik. Ez lehetne akár Tállai András is. Ugyanakkor szakállamtitkárként le kellene mondania képviselői mandátumáról, és kérdéses, hogy kockáztat-e a Fidesz egy újabb időközi választási vereséget.

A szaktárcán belüli átalakulások nem hagyják érintetlenül az adóhatóságot, ahol szintén kérdéses, ki lesz Vida Ildikó utódja. Lehet, hogy Orbán Viktor egy hozzá közel álló politikust nevez ki, de a kormányfőnek nincs könnyű dolga, mert nehéz a feltételeknek – adóismeretek, jó kapcsolat a miniszterelnökkel – megfelelő embert találni. A Figyelő forrásai azt nem tartják valószínűnek, hogy a NAV-on belül léptessenek elő valakit. Erre a posztra is esélyesként emlegették Tállait, de itt már az is kérdéses lenne, hogy rendelkezik-e elég ismerettel a szakmai intézmény irányításához – írja a Figyelő legfrissebb számában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik