Belföld

Vaskos végkielégítést szavaztatott meg a feleség a távozó polgármesternek

simon miklós (Array)
simon miklós (Array)

Simon Miklós jól végezte dolgát polgármesterként. Legalábbis az őt e székben követő felesége és a nyírbogáti képviselők szerint. Vannak itt jogi és etikai hézagok is.

A szerelem nem ismer határokat, a politikában sem. Simon Miklós története Nyírbogáton kezdődött, ahol 13 évig volt polgármester. A férfi 1998 óta ráadásul országgyűlési képviselő is, de tavaly óta a két poszt összeférhetetlen – kezdi a sztorit a Bors.

Simon ezért nagyvonalúan feleségének engedte át a polgármesteri széket, aki ősszel győzött is a 3100 fős községben. Simonné Rizsák Ildikó ezt meghálálta szerencsére, október 28-án indítványozta, hogy férje öthavi végkielégítésként bruttó 3,67 millió forint, ki nem vett szabadságai után pedig 2,147 millió forint pénzt kapjon.

 

A képviselő-testület méltányolta a heves érzelmeket, megszavazta a juttatást a falu általános költségvetési tartalékának terhére. A lap szerint furcsa, hogy egy olyan 1994-es jogszabályra hivatkoztak, ami szerint nem illeti meg az embert végkielégítés, ha polgármestersége után országgyűlési képviselő lesz. A 2011-es közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény sem engedi meg ezt.

Simon a Borsnak azt mondta, felvette a juttatásokat, de ez csak bruttó összeg, a szociális hozzájárulás is benne van. A határozat előtt a kormányhivatallal is egyeztettek, az is rábólintott erre. Ő nem tartja amúgy sem etikátlannak, hogy felesége javaslatára kapta meg a pénzt.

A lap még hozzáteszi, Simon polgármesterként havi 483 ezer forintot keresett, de fizetését tavaly május óta nem vette fel. Most havi 897 ezer forintot kap, részben a parlament honvédelmi bizottságának alelnöki tisztéért.

MSZP: vissza az elmutyizott milliókat!

Azon melegében, még délelőtt reagált az MSZP is a szép szerelmi történetre. Legalábbis az ilyen mondatok erre utalnak: “Bizonyára úgy gondolták, hogy a törvénytelen és erkölcstelen eljárás jól a családban marad.” Szerintük nem várható más a Rogán Antal vezette Fidesz-frakciótól, minthogy lapuljon, a nyírbogátiaknak azonban vissza kell kapniuk “az elmutyizott milliókat”. Könyörtelen hangon zárul a közlemény: “Ezért felszólítjuk a Simon-családot, hogy azonnal tegyék vissza a település kasszájába, amit pofátlanul elemeltek onnan!”

Együtt: Távozzék a közéletből!

Hasonlóan szenvedélyesen reagált az Együtt is: a milliók visszafizetésére és mentelmi jogáról történő lemondásra szólította fel Simont. Lövei Csaba, a párt nyíregyházi önkormányzati képviselője szerint Simon hazudik, mivel a távozó polgármestert nem illeti meg végkielégítés, ha országgyűlési képviselő lesz. “Simonnak távoznia kell a közéletből, amennyiben magától nem teszi, a Fidesznek kell őt leléptetnie” – kardoskodott Lövei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik