Belföld

Harcot indít a homeopátia ellen

homeopátia (Array)
homeopátia (Array)

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója humbugnak tartja a módszert. Aláírást gyűjt ellene.

A professzor szerint eljött az idő, hogy a magyar tudományos, szakmai körök, intézmények is határozott véleményt mondjanak a homeopátiáról. Boldogkői Zsolt a hirado.hu-nak azt mondta: bizonyítottan hatástalan az alternatív orvoslási módszer, ezért online aláírásgyűjtést szervezett angol és magyar nyelven ellene. Ha összejön több ezer támogató, megkeresi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara elnökeit, hogy hivatalosan is tegyék egyértelművé, a homeopátia tudománytalan, humbug.

Az egyetemi tanár szerint arra kevés az esély, hogy a magyar hatóságok és a parlament is felvegye a kesztyűt, mivel az EU-ban jelenleg megengedő a szabályozás a homeopátiás készítményekkel. Ugyanakkor az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága (FDA) már vizsgálja a lehetőségét, hogy szigorítsa forgalmazásukat. Boldogkői úgy véli, a homeopátiás szerekkel kezelt páciensek gyógyulása placebohatás, az orvosok nem tudományos kísérleteket végeznek, így nem tudják igazolni, hogy a homeopátiás készítményeknek köszönhető-e a javulás vagy valami másnak.

Fotó: Thinkstock

A professzor az úgynevezett „Nobel-betegséggel” magyarázza, hogy a homeopátia mellett néhány neves tudós is kiáll. Ez az idézőjeles kór arra utal, hogy néha a Svéd Királyi Tudományos Akadémia által kitüntetett tudósok is beszélnek később ostobaságokat. Szerinte az ilyen kutatókat és „a homeopátia művelőit a tudományos közösség nem veszi komolyan”. Korábban egy ausztrál kutatás arra jutott, hogy „a homeopátia nem hatékonyabb egy cukortablettánál”, ám a tanulmányra hivatkozni a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) szerint komolytalan.

Az egyesület közölte, a 300 oldalas eredeti tanulmány is azzal zárul, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet tudni, a homeopátia hatékony-e vagy sem a jelentésben szereplő humán betegségcsoportokban. A tanulmány részrehajlóan válogatta be a homeopátiás vizsgálatokat, nem követte a kutatási eljárások szakmai szabályait. Végkövetkeztetése szemben áll a tartalmi tényekkel. Az MHOE, mint az Európai Homeopátiás Bizottság tagja, a homeopátia legmagasabb standardok szerinti oktatását és a betegek mellékhatástól mentes gyógyítását akarja elősegíteni, ami összhangban áll a WHO iránymutatásával is – emlékeztet a hirado.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik