Belföld

Merkel kényes kérdéseket is felvetett Orbánnak

A Jobbik erősödését, a civilek helyzetét és a német cégeket sújtó különadókat is szóba hozta Angela Merkel Orbán Viktorral történt találkozóján, de a megbeszélést az ukrán-orosz konfliktus uralta. Újab részletek a kancellár látogatásáról.

„Megnyerni és megfeddni jött Angela Merkel” – összegezte a benyomásait a hvg.hu-nak egy magas rangú kormányzati forrás a német kancellár látogatása után. A tárgyalásokon részt vett politikus szerint az Orbán Viktorral folytatott tárgyalás és az utána következő munkaebéd “kifejezetten jó hangulatú volt”, mindkét esetben túl is lépték az előre fixált időkeretet, ezért a kancellár munkatársainak kellett jelezniük, hogy késésben vannak.

Ez alapján akár úgy is tűnhet, konfliktusmentes volt a német kancellár és a magyar miniszterelnök találkozója, ám mégis voltak olyan érzékeny kérdések, amelyeket Merkel hozott szóba. A hírportál úgy tudja, a kancellár kritizált is, de ezt rendkívül óvatosan és diplomatikusan tette.  „Rákérdezett több, a nemzetközi sajtóba is bekerült ügyre, de azt hangsúlyozta, csak tájékozódik, kíváncsi Orbán véleményére” – mondta a kormányzati forrás hozzáfűzve, hogy jóval keményebb bírálatra számítottak.

A Jobbiktól az RTL-ig

Szóba került a megbeszéllésen a civilszervezetek szabadsága, a Jobbik erősödése, a német cégeket is sújtó különadók esetleges kivezetése, elsősorban az RTL és a reklámadó kérdése, illetve a közelgő Putyin-látogatás. Orbán a civilekkel kapcsolatban azt mondta, csak egy dolgot vár el az ilyen szervezetektől: működjenek átlátható módon és szabályosan.

A kancellár rákérdezett arra is, mivel magyarázható a Jobbik erősödése, és Magyarországon nem tartanak-e ettől. A miniszterelnök a hírportál forrásai szerint utalt arra, hogy kormányt bíráló diplomatáknak el kellene gondolkodniuk azon, jó ötlet-e a kabinet gyengítése, mert a Fidesztől elvándorló szavazók nem a baloldali pártokat, hanem a Jobbikot erősítik. Ugyanakkor hangsúlyozta, mindent megtesz, hogy ez ne így legyen.

Felmerült a tárgyaláson a különadók ügye is. Ennek keretében hozta szóba magát az RTL-t is Merkel, rákérdezett, hol tartanak a tárgyalások a magyar kormány és a tévétársaság között. A miniszterelnök megnyugtatta, hogy rövidesen meglesz az egyezség. Később a sajtótájékoztatón Merkel megjegyezte, a Magyarországon sok pénzt befektető német vállalatoknak a kiszámítható jogi környezet milyen sokat számít.

Ukrajnáról részletesen tárgyaltak

A zárt ajtók mögött Merkel és Orbán az idő nagy részében az orosz-ukrán konfliktusról egyeztetett. A magyar fél már a múlt héten értesült arról, hogy a német kancellár és az orosz elnök korábban indulatos eszmecserét folytatott a mariupoli vérengzés után.

„Már az előkészítő fázisban jelezték, hogy Merkel mindenképpen meg akarja nyerni Orbánt az Oroszország elleni további szankcióknak” – mondta a lapnak az egyik forrás. Arra a kérdésre, komolyan felmerült a Miniszterelnökségen, hogy nem szavazzák meg a szankciók folytatását, a tárgyalásokra rálátó politikus azt válaszolta, ezt a forgatókönyvet is végiggondolták Orbán környezetében, de továbbra is igazodni akarnak a német külpolitikához.

Úgy tudni, a két kormányfő a találkozón pontról pontra végigvette, mi várható, ha az ukrán helyzet tovább fajul, esetleg nyílt háború tör ki. Ahogy a sajtótájékoztatón, úgy szűk körben is jelezte Orbán, Magyarország helyzete különleges: közel 200 ezer magyar él Kárpátalján, az ország határos Ukrajnával, ráadásul rövidesen lejárnak a gázszerződéseink is, ezért aggodalommal figyeli, mi történik a szomszédban, Budapest mozgástere korlátozott. Áttekintették továbbá, hogy mi lesz, ha a háború miatt megindul a menekültek áradata Európa felé. Illetve mit tehetnek az európai országok, ha Oroszország elzárja az Ukrajnán átvezető gázvezetékek csapjait. Erről Merkel állítólag azt mondta, átmenetileg képesek lennének kezelni, más forrásokból áthidalnák a problémát.

Orbán jó formában volt

Kormányzati források egybehangzóan állították, a miniszterelnök végig elemében volt, örült, hogy elmagyarázhatta a kancellárnak, kormánya mit miért tesz, és mit nem tehet meg az ukrán válság ügyében. „Az világosan kiderült, hogy a kritikák és a diplomáciai nyomás ellenére, Merkel – több európai politikussal ellentétben – nem akarja izolálni Orbán Viktort” – összegezte véleményét egy, a tárgyalásokon részt vett magas rangú kormányzati forrás. A lap két másik kormánypárti forrása is úgy vélte, ha Merkelt nem helyezte volna nyomás alá a német média és a baloldali koalíciós partnere, akkor “talán még ennyi kritikát sem fogalmazott volna meg”. Szerintük a látogatás előkészítése során kifejezetten jó viszony alakult ki a két stáb között, így Orbán őszintén mondta azt pénteken a rádióban, hogy nem számít kritikákra, nincsenek vitás kérdések.

Az Orbán-Merkel tárgyalásról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is nyilatkozott; elismerte, hogy valóban szó volt a civilszervezetekről és az illiberális demokrácia is szóba került, de utóbbiról állítólag nagyon keveset beszéltek. Az Oroszország elleni szankciók Magyarország általi támogatása viszont nem került szóba.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik