Belföld

Merkel: Tanulj előbb, csak aztán menj politikusnak

Merkel-Orban(430x286).jpg (Merkel, Orbán)
Merkel-Orban(430x286).jpg (Merkel, Orbán)

19.31 Ráadás: 99 lufi

Igaz, hogy elköszöntünk, de közben elkészült egy parádés retropop-összeállítás, ebből passzítunk ide egy Nenát. Kilencvenkilenc luftballon. Borzongunk.

A többi csodáért katt a cikkre.

 

16.59 “Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni”

Ez a varázsszer. És valószínűleg tényleg.

 

16.56 Egy bevándorlós tockos is jut Orbánnak

Egy diák Orbán Viktor Párizsban elejtett, bevándorlóellenes nyilatkozatára kérdez rá. A kancellár szerint Németország a bevándorlók országa, az unió egyebek mellett a munkaerő szabad áramlására épül, a bevándorlás egyszerűen van, ráadásul Németország számára a társadalom elöregedése miatt is fontos.

Persze, vannak konfliktusok, de ha megismerjük egymást, sínen vagyunk.

 

16.43 Lazíts!

Nem kéne tartani a civil társadalomtól és a médiától – ezt Orbánnak üzeni Merkel az egyetemisták közül.

Stressz ellen a legjobb orvosság, ha örömmel, kedvvel teszed a dolgodat, és akkor bármi megoldható.

 

16.29 Merkel laza

Egy plexiszéknek dőlve magyaráz a diákoknak.

A politikuslétről kérdezik a hallgatók. “Nem kell rohanni, először tanuljon az ember, szerezzen némi gyakorlatot, aztán ráér politikus lenni. Utóbb pedig nem szabad megsértődni, ha veszít az ember” – így hangzik a jó tanács.

 

16.17 Merkel Bibót és József Attilát emlegette

A kancellár asszony megkapta az ígért díszdoktorit, majd Bibó Istvánra és József Attilára, mint a szegedi egyetemről indult nagy európai gondolkodókra emlékezett Angela Merkel a Tükörteremben – Horger Antal úr nem került szóba. Utóbb megemlékezett a Charlie Hebdo áldozatairól, aztán az került szóba, hogy Európa csupán a világ lakosságának hét százalékát adja, és hatalmas kihívás, sikerül-e gazdasági modelljét versenyképessé és jólétet ígérővé tenni a fiatal generációk számára.

 

16.06 Szomorú tüntetők a Baross utcánál

Ha még mennek nyolcszázötvenen, lesznek akár ezren is.

Stáblista:

Zene: Láng Annamária és Vranik Krisztián;

Az eseményt megnyitja Sárosdi Lilla, színész;

Beszédet mond Hans-Henning Paetzke, Magyarországon élő német író, műfordító, szerkesztő; valamint Takács Bori, a MostMi kezdeményezői kör tagja.

Közös éneklés: Incze Zsóka és a Magamnál Jobban kórus.

 

16.03 Milyen Andrássy Egyetem? Milyen Tükörterem?

Az Andrássy Egyetemet 2001-ben alapította Magyarország, Németország, Ausztria és két németországi tartomány, Baden Württemberg és Bajorország. Az egyetem mesterképzéseket kínál német nyelven történelem-, politika-, gazdaság- és jogtudományok szakterületeken. Ez az első Németországon kívüli német intézményi akkreditációval rendelkező egyetem, hallgatói több mint huszonöt európai országból érkeznek.

Az Andrássy Egyetem 2003 augusztusában költözött felújított új otthonába, az Ybl Miklós által tervezett Festetics Palotába.

Angela Merkel a Tükörteremben beszél majd, ez az épület ékköve: százötven négyzetméteres, intarziás parkettával, velencei tükrökkel díszített, eredeti kristálycsillárral büszkélkedő, klasszicizáló barokk stílusban épült bálterem.

Még Tükörterem?

 

15.51 Orbán beelőzte Obamát

Mint ahogy Merkel beelőzte Putyint. Hogy beszéljünk értelmesen? Jó.

Most jött a hír, hogy Merkel a jövő hétfőn Washingtonba repül, Obamát látogatja meg.

Ugye.

(Az Andrássyn még mindig csak a diákok izgulnak, Merkelnek se híre, se hamva.)

 

15.44 Élő!

 

9.01 Miért is jön most Magyarországra?

„A kétoldalú kapcsolatokon kívül vélhetően a világpolitikai események is szóba kerülnek a német kancellár látogatásán” – ezt a Corvinus tanára, Kiss J. László mondta a minap az InfoRádiónak. Hát, nem vagyunk beljebb.

A hivatalos programból annyit tudni, hogy Merkel csupán néhány órát tartózkodik majd Budapesten. Sűrű programja lesz: a kétoldalú találkozókon és egy nemzetközi sajtótájékoztatón kívül ellátogat a Dohány utcai zsinagógába, találkozik a Mazsihisz vezetőivel, és beszédet mond az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen, ahol átveszi a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét.Közben valamikor megbeszélést folytat a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok képviselőivel is.

Orbán és Merkel között is nyilván szó lesz a németek magyarországi befektetéseiről (ami nagyjából húszmilliárd euróra rúg, ennek bő fele a ki nem vitt, visszaforgatott nyereség), az orosz-ukrán konfliktusról, gázról.

Kérdés, szóba kerül-e az amerikai-magyar konfliktus. Erre Kiss J. László azt mondja: „Angela Merkelnek nem kell közvetítenie az amerikai-magyar vitában, legfeljebb tanácsod adhat.”

 

8.54 Parádé!

Egy az egyben közöljük a CÖF Merkel-köszöntőjét. Köszönjük, köszönjük a vidám pillanatokat.

A Civil Összefogás Fórum, a többségi magyar civil társadalom meghatározó közössége, tisztelettel és megbecsüléssel köszönti budapesti látogatása alkalmából Angela Merkel kancellár asszonyt.

Az 500 ezres békemenetek egyik fő szervezője, a csendes többség és a kulturált politizálás nevében, biztos abban, hogy Magyarország és Németország vezetőinek találkozója fontos lépés az Európai Unió további politikai és gazdasági állásfoglalásainak harmonizálása terén. Ne tévessze meg a baráti Németországot és annak civil társadalmát a magyarországi választásokon közelmúltban súlyos vereséget szenvedett ellenzékiek pöttömnyi csoportjainak hangoskodása.

Meggyőződésünk, hogy az Unió legerősebb gazdaságát vezető kancellár asszony figyelmet fordít a magyar emberek törekvéseire, amely Európa szuverenitását elsődlegesnek tartja, és valószínűleg megegyezik az Unió állampolgárainak akaratával. A Civil Összefogás Fórum úgy ítéli meg, hogy a NATO szövetségében betöltött szerepünk erősíti az ukrán konfliktus mielőbbi megoldását. A kancellár asszony azon igyekezete, amely azt célozza, hogy az Európai Unió politikai és gazdasági együttműködése az Eurázsiai Gazdasági Közösséggel megvalósuljon, a jobb jövő felé vezető utat jelenti.

Frau Harmónia.

 

8.46 Nikotinista volt

Még egy édekes adat 2.: Angela Merkel egykor dohányzott, napi egy doboz cigarettát szívott.

 

8.38 Akcióban a Riporterek Határok Nélkül

Ami nem keverendő össze a Játék Határok Nélkül című internacionalista tévéműsorral. Szóval a szervezet, a Riporterek Határok Nélkül a magyar médiapolitika bírálatára szólította fel a kancellárt. “Orbán alatt egy sor elnyomó szabályozást hoztak a független újságírással szemben és jelentősen kiterjesztették a média feletti állami ellenőrzést” – mondta Astrid Frohloff, az RSF németországi szervezetének igazgatósági tagja a DPA hírügynökségnek. Frohloff szerinte a kancellárnak budapesti látogatása alatt nem szabad puszta felhívásoknál maradnia, hanem erőteljes kritikát kell gyakorolnia.

 

8.31 Vissza a földre

Kicsit eresszük Mahler, a Boss is pörögjön magában, vessük tekintetünket fővárosunkra. Merkel miatt forgalomkorlátozás lesz Budapest több (I., V., VI., VII., VIII., IX. X., XVIII. és XIX.) kerületében. Este nyolcig megállni is tilos néhány helyen. Aki hibázik, annak autóját a rendőrség elszállíttatja.

Még több infót? Ide katt.

 

8.26 Jó, jó, Mahler is belefér

Tegyünk egy gesztust a kultúra sztratoszférájában honos olvasóinknak is (meg persze Merkelnek).

Berstein, Bécs. De aztán estig csönd legyen, mert betolunk egy akkora Alekoszt, hogy a fal adja a másikat.

 

8.14 Boss a kancellárnak

Itt az idő, hogy megkezdje működését “még egy érdekes adat” alrovatunk, rögtön a “még egy érdekes adat 1.” bejegyzéssel.

Szóval.

Még egy érdekes adat 1.: Angela Merkel kedvenc zenészei sosem találkoztak egymással, lévén egyikük Gustav Mahler (1860-1911), másikuk Bruce Springsteen (1949-).

Könnyű aktuálpolitikai disszonanciát csiszolva (USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény körüli paláver) a Boss alapslágerét küldjük az éteren a Berlinből hamarosan fölszálló kancellári gép felé.

 

8.04 Van neki egy háza is

Ez.

A fotó meg a Spiegelé.

 

7.58 Merkel-kvízre készül?

Akkor még ezt az infót jegyezze meg: Angela Merkelt 2005. november huszonkettedikén választották kancellárrá, a második világháború utáni Németország második nagykoalíciójának vezetőjévé. Az ország történetében ő az első női kancellár, és ő az első keletnémet származású kancellár, sőt foglalkozását tekintve ő az első természettudósból lett kancellár.

2009. október huszonnyolcadikán, majd 2013. december hetedikén is újraválasztották.

 

7.49 Kohl hozott, Kohl megy el

Lehetett volna jeles kvantumkémikus Budapest mai vendége, ám a rendszerváltás elgáncsolta a tudósi karriert.

A bomló államszocializmus végnapjaiban Angela Merkel belépett a Demokratikus Ébredés (Demokratischer Aufbruch) nevű ellenzéki mozgalomba, majd az 1990. március 18-án tartott NDK-s választás után Lothar de Maizière kereszténydemokrata miniszterelnök kormányának szóvivő-helyettese lett, aztán hogy a Demokratischer Aufbruch pár hónap múlva egyesült a CDU-val, automatikusan a kereszténydemokrata párt tagja, decemberben a Bundestag képviselője lett.

1991 és 1994 között a Kohl-kormány ifjúsági és nőügyi minisztere – Kohl úgy nevezte: „a lányom” -, majd 1998-ig környezet-, természetvédelmi és a reaktorok biztonságáért felelős miniszter. 1991-től 1998-ig a CDU elnökhelyettese, aztán a CDU főtitkára – utóbbi minőségében 1999-ben az elsők között határolódott el a pártfinanszírozási botrányba keveredett Kohltól. Karrierszempontból helyes döntést hozott, hiszen 2000 áprilisában, a szintén érintett Wolfgang Schäuble lemondása után a párt elnökévé választották. 2002-től 2005-ig a CDU/CSU frakcióvezetője a Bundestagban.

 

7.36 Még egy kis családrajz? Nem?

De. Tessék igent mondani! Sose lehet tudni, mikor fut az ember egy kancellárba, s olyankor jól jön, ha képben vagyunk nacionáléilag.

Szóval. Merkel asszony édesapja Horst Kasner félig lengyel származású berlini evangélikus lelkipásztor, anyja Herlind Jentzsch hamburgi latin–angol szakos tanárnő. Még 1954-ben, néhány héttel gyermekük születése után a család Hamburgból az NDK-ba költözött: apja a berlin–brandenburgi evangélikus egyház lelkipásztora lett a brandenburgi Quitzowban, három évvel később a fővárostól északra fekvő Templinbe költöztek.

Angela 1978-ban fizikusi diplomát szerzett a Lipcsei Egyetemen, majd 1990-ig tudományos munkatársként dolgozott Kelet-Berlinben, az akadémia fizikai-kémiai központi intézetében. 1986-ban írott doktori disszertációját kvantumkémiai témáról írta, s vele megszerezte a „természettudományok doktora” címet.

 

7.26 Ki az az Angela Dorothea Kasner?

Nem tudják? Segítünk. Hamburgban született 1954. július tizenhetedikén. Még most sincs meg? És ha eláruljuk az első férje nevét? Úgy már könnyű. Ulrich Merkel az úr neve, akinek 1977 és 1982 között volt a felesége volt, s akinek a nevét a válás után is megtartotta. (Megoldás: Angela Merkel.)

Ha már itt tartunk, köttetett második frigy is: 1998-ban hozzáment Joachim Sauerhez, a Humboldt Egyetem professzorához, akivel, ha hihetünk a Wikipédia vonatkozó szócikkének, azóta Berlinben él bérelt lakásban.


 

7.17 Török Gábor elemez: se madzag, se sampon

Az elemzők kodályzoltánja sem hagyja ki a mai magas labdát. Török Gábor szerint a német kancellár látogatása az év egyik legfontosabb diplomáciai eseménye, bár nagy a verseny, mert még föl sem ocsúdunk Merkelből, már landol is Putyin különgépe lisztferihegyen. A Napi Gazdaságnak a politológus azt mondja, a találkozó valódi tétjéről keveset tudhatunk majd meg, de nagy meglepetés lenne, ha Merkel nyilvánosan bírálná Orbán Viktort, aki nem kap se fejmosást, se selyemzsinórt, de nem is válik Európa erős emberévé.

Még több Törököt? Ide katt!

 

7.09 A metró is leveri a vigyázzt Merkel előtt

Konkrétan a kettes (piros) tiszteleg a kancellár asszony előtt, méghozzá azzal, hogy ma jól nem áll meg a Kossuth téren. Részletekért ide katt.

 

7.01 Jutalomfalat Orbánnak?

“A mostani villámlátogatás nagyobb részben egy jutalomfalat azért, hogy beáll a magyar külpolitika a megfelelő irányokba. Kisebb részben pedig a Berlin által elképzelt ukrán válságkezelési modell fontosságát fogja mutatni a magyar politikai döntéshozók számára: az orosz-kérdésben egyre határozottabbá váló Merkel ennél egyértelműbben nem tudná kifejezni a pávatáncoló magyar miniszterelnökség felé, hogy mi a „közös” európai érdek.”

Az oldalunkon olvasható testes elemzésből idézünk. Ha a kedves olvasó kívánja a politológusi mondatokat, mi több, kíváncsi Feledy Botond debütálására portálunkon, nosza, ide kattintson!

 

6.59 Maszkot fel!

A Hír24 így köszönti az európai politika legelsőbbikét. Katt a képre, zúgjanak föl a színes nyomtatók, elő a körömollókkal, a gatyagumikkal! Karneval!

 Nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik