Belföld

Jégbe zárt területek az ország több pontján – percről percre

Folyamatos bejelentések, elsőfokú figyelmeztetés, járhataltan utak és áramszünet - kaotikus a helyzet.

14:56 – Nehéz helyzetben a mentesítő egységek a budai oldalon

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a XII. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. tartott közös sajtótájékoztatót kedden kora délután a XII. kerületi Hollós utcai Jókai Klubban.

A tájékoztatást Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere kezdte. Elmondta: még mindig több veszélyes útszakasz van a XII. és a II. kerületben, ezért továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok elsőként a lakosokhoz fordult. A dandártábornok türelmet kért a XII. és a II. kerület, illetve Budakeszi és Nagykovácsi lakosaitól, majd megköszönte azt az összefogást, amit mind a lakosság, mind a társszervek tanúsítottak az elmúlt 24 órában. A dandártábornok számokkal is jellemezte a hivatásos és önkéntes erők, valamint a társszervek helytállását. Eddig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítására 1537 bejelentés érkezett az ónos eső okozta káresetekkel kapcsolatban. Több mint kétszáz helyszínt már megtisztítottak jég súlyától leszakadt több tonnás faágaktól és kidőlt fáktól a szakemberek, de felszámolásra vár még több mint 300 káresemény. A XII. kerületben a Hollós út és a Melinda utat le kellett zárni, szintén zárva van még a Konkoly Thege út és az Irhás-árok. A II. kerületben a Kuruclesi úttól fölfelé le van zárva a Budakeszi út, valamint a Szépjuhászné útja Hűvösvölgy és a Budakeszi út között. A megnyitott befogadó helyeken összesen 14-en töltötték az éjszakát, ők már elhagyták a Jókai Klubbot és a Jókai Általános Iskolát. Eddig 53 tűzoltó gépjárművel összesen 161 hivatásos és 71 önkéntes tűzoltó vett részt a munkában. A dandártábornok köszönetet mondott a Vöröskeresztnek, amely részt vett a befogadó helyek ellátásában. A Pilisi Parkerdő Zrt. 20 szakemberrel, míg a rendőrség 45 fővel biztosította a helyszíneket. A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. több mint 200 dolgozóval vett részt az utak megtisztításában az elmúlt 24 órában.

Az igazgató úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi legnagyobb kihívást még mindig az utak megtisztítása jelenti a lehullott több mázsás ágaktól és a kidőlt, 10-15 méteres fáktól az egyéni és a közösségi közlekedés biztosítása érdekében. Szintén szoros együttműködésben kell dolgozni az ELMÜ szakembereivel az elektromos hálózat helyreállításán. Elsődleges feladat a közcélú hálózat visszaállítása, s ezután következhet az egyéni csatlakozópontok javítása.

Az időjárás azonban sajnos még nem kedvez a mentesítő egységeknek, ezért a kárelhárítás még napokat vehet igénybe.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselője hangsúlyozta, hogy a budai hegyekben a fákra az elmúlt 24 órában 2-5 tonnányi vízteher fagyott, ezt nemhogy a korhadt, de még az élő fák sem bírják el, ezért ágak hasadnak le, fák dőlnek ki. A szóvivő hozzátette: az erdők ezen a héten még semmiképpen nem lesznek biztonságosak, de elképzelhető, hogy még a jövő héten sem járhatóak.

14:39 – Lezárták az M0-ást Pécel és Maglód között

Eljegesedtek a légvezetékek az M0-ás autóút keleti szektorának egy szakasza fölött. A szakemberek attól tartanak, hogy leszakadhat a vezeték, ezért az M0-ás körgyűrűt a 48-as és az 52-es kilométer között, a maglódi és a péceli csomópont között lezárták – számolt be az Útinform. Kerülni a főváros, vagy a Maglód és Pécel közti alacsonyabb rendű út felé lehet.

13:45 -Lezárt útszakaszok Borsodban

A fagyott, továbbá az ónos eső súlya alatt megdőlt fák és ágak szinte az egész útszakaszra rádőltek, ezért az alábbi alsórendű útvonalak kerültek lezárásra:

Lillafüredi elágazás – Mályinka között 2513. számú közút 0+000 – 23+730 km szelvényében, 2014. december 2-án 12 óra 50 perctől teljes szélességében lezárva, valamint

Ómassai elágazás – Mályinka között 2513. számú közút 4+600 – 23+730 km szelvényében, 2014. december 2-án 9 óra 40 perctől teljes szélességében lezárva.

 

13:20 – Újra fizetni kell az M3-ason

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az autók számára korábban díjmentessé tett szakaszon megszűnt a kedvezmény. Az M3-as autópályán az M0-s autóúttól már csak a matricával, illetve a jogosultsággal rendelkezők közlekedhetnek.

13:08 – Sorozatos ágleszakadások és fakidőlések nehezítik a haladást

Az Útinform déli összesítése alapján havas eső esik Putnok, Edelény és Szikszó térségében, Miskolc környékén pedig szállingózik a hó, ónos esőt sehonnan sem jeleztek útellenőreink. A fő- és mellékutakországszerte vizesek, mindössze a Putnok környéki alacsonyabb forgalmi mellékutakon fordulhatnak elő latyakos szakaszok.

A közlekedést több megyében is akadályozzák viszont a sorozatos ágleszakadások vagy fakidőlések, egyes térségekben egy-egy fán akár 1 tonnát meghaladó jégréteg is kialakulhatott. A reggeli órákban nagyfeszültségű vezeték szakadt le az M31-es autópályán, a teljes pályás korlátozás azonban – ahogy azt már írtuk – mostanra megszűnt, az út mindkét irányban járható. Az M0-s autóút péceli és üllői csomópontjai között a 110 km/órás sebességhatárt le kellett csökkenteni 60-ra, mivel a fákról és vezetékekről hulló jégcsapok kárt okozhatnak a gépjárművekben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van a fakidőlések miatt. Heves megyében, a Mátrában valamelyest javult a helyzet, Kékestető újra megközelíthető közúton, de a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár között, a Felsőtárkány és Bükkszentkereszt közötti úton, illetve a 2408-as jelű mellékút Mátraszentimre és a 24-es főút közötti szakaszán továbbra is teljes útzár van van érvényben. A legtöbb korlátozás a fenti okok miatt Pest megyében van.

A Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek, a Szentendre és Visegrád között mellékút, a 3-as főút Kerepes és a mogyoródi elágazó közötti szakaszán, Dunakeszi és Gödöllő között Mogyoród térségében, Nagytarcsa és Isaszeg, Gödöllő és Valkó között, valamint a pilisszántói, dobogókői és nagykovácsi bekötőúton nem közlekedhetnek az autók, így utóbbi két település egyelőre országos közúton nem közelíthető meg.

13:00 – Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók

Hétfő reggel óta folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba az ónos eső okozta károk miatt. A bejelentések többsége letört faágakkal, kidőlt fákkal és az elektromos hálózat meghibásodásával vagy kiesésével kapcsolatosak. A katasztrófavédelem tűzoltóegységei folyamatosan dolgoznak az útra dőlt fák, villanyvezetékek és villanyoszlopok eltávolításán.

A Pest megyei Dobogókő és Nagykovácsi átmenetileg személygépkocsikkal nem megközelíthető. A kidőlt fák és letört ágak több helyen megrongálták az elektromos hálózatot, ezért országszerte jelenleg mintegy 40 ezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás.

Az áramszolgáltatás átmeneti vagy teljes kiesése érinti Heves, Komárom-Esztergom Nógrád, és Pest megye mellett a Budapest több térségét is.

Az ónos eső okozta károkkal érintett településeken továbbra is előfordulhatnak útlezárások, forgalmi korlátozások.

12:52 – Jégbe zárt Adyliget

Fotó: Hír24

Adyliget bizonyos részein nincs áram, és egy hotel vendégeit is el kellett küldeni.

12:50 – Visszavonták a figyelmeztetést

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket kedden délután.

A szolgálat még hajnalban kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki. Közölték: az északkeleti megyékben a ma délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat.

Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havaseső is lehet – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint estefelé egyre többfelé megszűnik a csapadék, éjszakától már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A hőmérséklet délután 0 és plusz 6, késő este mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.
Szerdára semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

12:47 – Helyreállt a menetrend a vasúton

 Ismét menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Nagykáta-Szolnok vonalon, ahol korábban az ónos eső következtében voltak fennakadások – közölte a Mávinform kedd délben az MTI-vel. Mint felidézték, az országban hétfő óta, főként Pest megye vasútvonalain, több helyen is fennakadásokat okozott az ónos eső, és jelentős késések voltak a Budapest-Nagykáta-Újszász vonalon. A nemzetközi forgalomban a Csehországból érkező vonatoknál voltak jelentős késések, mert Prága és Breclav között nem jártak a vonatok kedd délelőtt, ezért csak Breclavtól érkezett nemzetközi vonat Budapestre. Késett a lengyel időjárási helyzet miatt a Varsovia nemzetközi vonat is.

A MÁV vonalhálózatán egyébként nincsenek jelenleg nagyobb késések – írta a vasúttársaság.

 

12:41 – Ismét járható az M31-es

 

12:40 – Mogyoródon a hévpótló

A BKK tájékoztatása szerint a H8-as hévpótló busz már betér Mogyoródra is. A H8-as hév továbbra is rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat, amely az M3-as autópályán közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.

12:32 – Kidőlt fák akadályozzák a forgalmat Nógrádban

Nógrád megyében a lehullott nagy mennyiségű ónos eső ráfagyott a növényzetre, faágakra, a jég súlya alatt számos fa kidőlt, a hegyvidéki utakra vastag faágak dőltek. Az erdősávok és fasorok mentén, a Cserhát és a Mátra hegyvidéki útjain ma is fokozott a balesetveszély, ezért kérjük, hogy oda ne induljanak útnak. Kidőlt fák miatt akadozott a forgalom a Kozárd környéki bekötőutakon és Mátraszentimrén. A szécsényi katasztrófavédelmi őrs egységei és a pásztói hivatásos tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a fák eltávolításán. Ugyancsak fák zuhantak a Cered-Rónafalu közötti, a Cered-Rónabánya közötti útra, a Somlyóbánya, a Pécskőszilvás és a Kazár felé vezető útra, ahová salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották. A Mátrakeresztestől a hevesi megyehatárig vezető úton jelenleg teljes útlezárás van. Az éjszaka több villanyvezeték is leszakadt, amelyek miatt még a délelőtt folyamán is szünetel, vagy akadozik az áramszolgáltatás Salgótarján, Somoskőújfalu, Salgóbánya, Cered, Bárna, Mátranovák, Szuha, Mátraalmás, Kazár, Mizserfa és Mátraszele településeken. Ezeken a helyeken összesen 2823 fogyasztó maradt szolgáltatás nélkül. Diósjenőn és Mátraalmáson a vízszolgáltatás is szünetel, ez 455 fogyasztót érint. A megyei tűzoltókat kedddélig több mint 80 káresethez riasztották.

12:20 – Életveszélyessé vált a Börzsöny is

Egyre rosszabb a helyzet a Börzsönyben. Keddre az utakon és a fákon a jegesedés már 300 méter tengerszint feletti magasságban elindul egyes részeken. A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú – helyenként 10 centiméter fölötti – jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.

A hegységben levő kilátók megközelíthetetlenek. A hegység belsejében levő vendégházakban rekedtek nincsenek veszélyben, ellátásukon, megközelítésükön az erdészeti szakemberek dolgoznak a helyi vállalkozókkal együtt. 

Az Ipoly Erdő Zrt. nyomatékosan kér mindenkit, hogy senki se induljon el a Börzsönybe, a kialakult időjárási helyzet miatt.

 

11:52 – Eközben a Svábhegyen…

Fotó: Kókai Kitti

11:45 – Fővárosi tűzoltók dolgoznak Nagykovácsiban

Fák dőltek ki, vezetékek szakadtak a Nagykovácsi útra. Az út megtisztításán több fővárosi hivatásos egység dolgozik, a helyszínre tart egy magasból mentő, létrás jármű is. A településen eközben a nagykovácsi önkéntes tűzoltók próbálják megtisztítani az utakat. A településen nincs áram, egy aggregátort próbálnak üzembe helyezni, hogy helyreállítsák a szolgáltatást.

11:38 – A Mátrát is legyűri a jég

Heves megyében a tegnap óta lehullott nagy mennyiségű ónos eső ráfagyott a növényzetre, faágakra, a jég súlya alatt rengeteg fa kidőlt, a fő- és mellékutakra egyaránt vastag faágak dőltek. Az erdősávok és fasorok mentén, a Mátra hegyvidéki útjain fokozott a balesetveszély, ezért – ahogy azt már írtunk – a hatóságok azt tanácsolják, hogy ezen a környéken ne induljon útnak senkui.

Kidőlt fák miatt akadozik a forgalom a 24-es főúton a Gyöngyös és Mátraháza közötti útszakaszon, valamint az onnan Kékestetőre és a Galyatetőre vezető bekötőutakon. A 24-es főúton a 15-24 kilométer közötti szakaszon és a Galyatetőre vezető úton még teljes útlezárás van, a korábban lezárt Kékestetői bekötőúton hamarosan megindulhat a forgalom. A hatvani és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a fák eltávolításán. Ugyancsak fák zuhantak a Felsőtárkányból Répáshutára vezető úton, ahová az egri hivatásos tűzoltókat riasztották.

kedden már 29 helyszínre hívták a megyei tűzoltókat, a hivatásos egységek mellett a szilvásváradi és a bélapátfalvai önkéntes tűzoltók is részt vesznek a mentésben. Az éjszaka több villanyvezeték is leszakadt, amelyek miatt még a délelőtt folyamán is szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár település egész területén. Ezeken a településeken több száz fogyasztó maradt szolgáltatás nélkül.

11:30 – Egyre több riasztás Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolcon, Borsodnádasdon, illetve Nekézseny település külterületén és a Bükk-hegységben okoztak fennakadást a leszakadó faágak, kidőlt fák. A helyszínekre a miskolci és ózdi hivatásos tűzoltók vonultak, akik minden esetben rövid időn belül beavatkoztak és megszüntették a keletkezett akadályokat.

A megyében kedden csapadék főként északkeleten várható, átlagosan 3-8 milliméter. Az alacsonyabban fekvő területeken eső és havas eső is várható, míg a hegyekben havazás valószínű. A lehulló, vizes hó vastagsága síkvidéken várhatóan nem haladja meg az 5 centimétert. A magasabban fekvő területeken, elsősorban 300 méter fölött lehet napközben gyenge ónos eső vagy ónos szitálás.

11:21 – Fennakadások a tömegközlekedésben

Figyelem, az időjárás okozta forgalmi  fennakadások számos járatunk közlekedését akadályozzák – írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ.

Gödöllőn és térségében: A H8-as hév rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik. Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat, amely az M3-as autópályán halad, jelentősen megnövekedett menetidővel. A hévpótló busz Mogyoródra továbbra sem tud betérni. A Budapesti Közlekedési Központ és a MÁV-Start megállapodásának köszönhetően a Budapest Keleti pályaudvar és Gödöllő állomások között közlekedő vonatokon Budapest közigazgatási határáig Budapest-bérlettel, a főváros közigazgatási határán kívül Gödöllőig pedig hévbérlettel is lehet utazni, tekintettel az időjárás okozta forgalmi fennakadásokra. A vonatokon utazni kizárólag a felsorolt bérletekkel lehet (tehát jeggyel nem) a H8-as hév autóbuszos pótlásának befejezéséig.

Normafa, Csillebérc: A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon jár a Széll Kálmán tér M végállomás és a Fülemile útközött. A Fülemile út megállótól Normafáig továbbra sem tudjuk biztosítani a közösségi közlekedést. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást. Csillebérc és Farkasvölgy térségének közösségi közlekedési kiszolgálására a Márton Áron tér és a Nőszirom utca között céljárati autóbuszt indítottunk. A busz a Márton Áron térről, az 53-as járat Újbuda-Központ M irányú megállójából indul minden óra 30 perckor, míg a Nőszirom utcából a Moha utcától minden egész órakor. A céljárat csak a két végállomáson áll meg.

Budakeszi: a 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

Nagykovácsi és térsége: A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár.

Rákoskert: a A 97E, a 162-es és a 197-es busz a XVII. kerületben az Erzsébet körút–Nyomdász utca módosított útvonalon jár, mert az ónos eső miatt letört ágakat, kidőlt fát takarít el a Rákoskert sugárút és a Bodonyi utca kereszteződésében. A járatok ezért nem érintik a Sáránd utcán lévő megállóikat.

A fogaskerekű illetve a libegő áll.

11:10 – Hegyvidék jégbe fagyva

11:03 – Jégcsaphullás az M0-son

Sebességkorlátozást vezettek be az M0-ás autóút egy szakaszán, egész pontosan a 48-52 kilométer között, jégcsaphullás miatt.

10: 50 – Folyamatos rendőri jelenlét a Mátrában

Az ónos eső miatt a 24-es számú főúton Mátraháza és Parádsasvár közötti útszakaszon teljes útlezárás van érvényben, de nem lehet közlekedni Bagolyirtás, Mátraszentimre, valamint Galyatető településeken sem. Az Egri Rendőrkapitányság, valamint a Gyöngyösi Rendőrkapitányság munkatársai továbbra is 24 órában látnak el szolgálatot az érintett területeken, segítő jelenlétükkel biztosítják a környéken élők biztonságérzetét, és megelőzik a közlekedési-baleseteket.

A rendőrök arra kérik a közlekedőket, hogy ne induljanak útnak a térségben.

10:35 – Négyezer fogyasztó fűtés nélkül

Eltört egy 300 milliméteres távhővezeték Komlón, emiatt körülbelül 4000 fogyasztónál nincs távfűtés a városban – közölte a katasztrófavédelem. Befogadóhelynek a komlói sportcsarnokot jelölték ki. Arról, hogy mikorra hárítják el a hibát, egyelőre nincs információ.

10:27 – Vastagabb a jég, mint az ág

Fotó: Hír24

10:20 – Vezetékek csinálnak akadálypályát a sztrádából

Ahogy azt már írtuk,  3-as főúton nagyfeszültségű vezeték szakadt le, ami fennakadásokat okoz a közlekedésben, emellett a 31-es úton is hasonló problémák gátolják a forgalmat. A Budapesti Közlekedi Központ tájékoztatása szerint ezért a H8-as hév vonalán a Gödöllő és Kerepes között járó hévpótló autóbuszok jelenleg az M3-as autópályán haladnak jelentősen megnövekedett menetidővel.

Fotó: BKK

10:14 – Hónapokig tarthat a helyreállítás

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet – tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t.  A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt.

A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet – közölték

09:55 – Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen – tájékoztatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kedden az MTI-t.

Hevesi Katalin közölte: éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

Éjszaka harmincöt műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

09:50 – Akadozó szolgáltatások Pest megyében

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén – mondta Kossa György országos iparbiztonsági főfelügyelő, a helyi operatív törzs vezetője keddi pilisszentkereszti sajtótájékoztatóján.

A tűzoltó dandártábornok azt mondta: Pest megyében huszonkét településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn sincs áram, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. Pest megyében éjfélkor csaknem 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A térségben 110 bázisállomás nem működik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavart – tette hozzá Kossa György. Kiemelte: Pest megyében jegesek az utak, a ráfagyott víz súlyától folyamatosan dőlnek ki a fák, ami nehezíti a közúti közlekedést.

A sajtótájékoztató után konvoj indult Dobogókőre. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az ónos eső következtében két-három centiméter vastag jégpáncél borítja a tájat, recseg-ropog az erdő, mindenütt letört ágakat, kidőlt fákat látni, néhány vasból készült villanyoszlop is eltörött.

09:38 – Letört ágakban úszik Svábhegy

A fotót olvasónktól kaptunk

09:33 – Újabb járhatatlan utca Budán

Fák dőltek a Budapest II. kerületi Jánosbogár utcára, ami ezért járhatatlan lett. A fák elektromos vezetékeket is leszakítottak, ezért áram sincs a környéken-  közölte a katasztrófavédelem. Hogy pontosan hány fogyasztót érint a kimaradás, arról egyelőre nincs információ.

09:30 – Szakadó vezeték, álló forgalom

Leszakadt a nagyfeszültségű vezeték az M31-esen, a forgalom áll. Döbbenet kép került fel a Facebookra minderről:

Fotó: Szitás Vanda Erika/Facebook

09:22 – Ingyen használható szakasz az M3-ason

Az autopalya.hu-n közzétett tájékoztatás szerint az M3-as autópálya M0-s és Gödöllő közötti szakaszát díjmentesen használhatják az autósok.

 

09:17 – Ismét bénul Budapest

A hétfői  ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, Normafa, Nagykovácsi felé vezető utakon), illetve a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a H8-as hév és a 60-as járat (fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza. A BKK szerint: “Munkatársaink az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereivel karöltve éjszaka folyamatosan dolgoztak és jelenleg is folyamatosan dolgoznak nemcsak azon, hogy mielőbb ismét biztosíthassuk a közösségi közlekedési szolgáltatást az érintett területeken is, de az utakra dőlt fák eltakarításán is. Jelenleg a 21-es és a 22-es buszcsalád járatai, a 63-as busz, a H8-as hév és a 60-as járat (fogaskerekű) csak korlátozottan tud közlekedni. Az aktuális változásokról a BKK Facebook-oldalán folyamatos tájékoztatást adunk.”

A H8-as hév rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a hévpótló busz a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel. A hévpótló busz Mogyoródra továbbra sem tud betérni. A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy út között jár, innen tovább a Normafáig jelenleg nem tudjuk biztosítani a közösségi közlekedést.

A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A 60-as járat (fogaskerekű) jelenleg nem közlekedik. Járataink forgalmának helyreállásáig minden érintett türelmét kérjük.

09:10 – Folyamatos a munka Budapesten

Folyamatosan dolgoznak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a XII. kerület magasabban fekvő területeinek megtisztításán. Az utakat veszélyeztető több száz, olykor ezer kilós súllyal terhelt ágak miatt még mindig le van zárva több terület.     

Lezárási pontok december 2-án 8 órakor a XII. kerületben:Eötvös út – Karthauzi utca, Tündér utca – Hableány utca,  Mártonhegyi utca – Költő utca, Eötvös utca – Konkoly Thege Miklós utca, Budakeszi út – Árnyas utca, Csillagvölgyi út – Béla Király utca, Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) – Eötvös út, Nagykovácsi út – Hűvösvölgyi út, Konkoly Thege Miklós utca – Magas úti lejtő, Diana utca  – Költő utca, Irhás-árok

A Konkoly Thege utca valamint az Irhás-árok teljes hosszában le van zárva még a gyalogos forgalom elől is. Az Eötvös úton a buszok közlekednek, de fennakadásra kell számítani. A környező mellékutak, mint a Mátyás király utca, Őzike utca, Normafa út gyalog járható, autóval azonban nem.

A BKK különjáratot indít 8 óra 30 perckor a XII. kerületi Nőszirom – Moha utca kereszteződésétől a Márton Áron térig közvetlen járatként, minden egész és minden fél órában. Kérik a lakosságot, hogy gyalogosan is nagyon körültekintően, a lelógó faágakat elkerülve használják a mellékutakat. Ha azonban ha csak tehetik, maradjanak otthon!

A XII. önkormányzat arra kéri a szülőket, hogy a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész Óvodákba kedden ne vigyék a gyermekeket, helyettük a János Kórház területén működő Mesevár Óvoda várja az ovisokat.

A Budakeszi út továbbra is le van zárva, a főváros irányába kerülni Budaörs vagy Perbál felé lehet. A Budapest környéki erdőkben gyalogosan nem lehet közlekedni, mert a fák gyökérzete meglazult, az erdei ösvények, gyalogutak életveszélyesek. A erdészettől kapott információ szerint az erdei utak a hét végéig biztosan lezárva maradnak.  

09:04 – Balesetek Budapesten

Villamos és autó karambolozott Budapest XIV. kerületében, az Örs vezér terén. A helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, hogy megszüntessék a forgalmi akadályt, a műszaki mentés idejére azonban a – BKK tájékoztatása szerint – az Örs vezér tere és a Szugló utca között autóbuszok pótolják a 3-as, a 62-es és a 62A villamosokat.

Baleset történt a XIII. kerületben is, a Reitter Ferenc utca és a Mór utca kereszteződésében, egy ember beszorult a roncsok közé. A helyszínre riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, illetve kiszabadították a beszorult sérültet, akit átadtak a mentőknek. A járművek forgalmi akadályt képeznek, ezért kérjük, ha tehetik, kerüljék el az érintett útszakaszt!

08:55 – Jegesedik Nógrád is

Fotó: MTI

08: 50 – Mogyoród nagy részén még mindig nincs áram

Valamelyest javult a helyzet a Pest megyei Mogyoródon, ahol hétfő este az elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol sem volt áram, ám reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült visszakapcsolni a hálózatba – tájékoztatta a nagyközség polgármestere kedden az MTI-t.

Paulovics Géza közölte: a szolgáltató szakemberei egész éjjel dolgoztak a hiba elhárításán, de a nehéz időjárási körülmények miatt csak részben jártak sikerrel.

Ismét van áram például a polgármesteri hivatalban és az orvosi rendelőben, valamint a három óvoda közül kettőben, ám az iskolában még nincs, így keddre tanítási szünetet rendeltek el. Azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni, a művelődési házban oldják meg, ott áram és gáz is van – mondta a polgármester.

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este azt mondta, a mogyoródi áramkimaradás oka, hogy a vezetékek a rájuk fagyott csapadék súlya miatt leszakadtak. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán – tette hozzá.

Fotó: Eisemann Gábor

08: 45 – Borsodban is egyre több a riasztás

Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák és leszakadó faágak okoztak fennakadást az utakon, emiatt tucatszor riasztották a tűzoltókat – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel. Hudák Andrea elmondta, a leszakadó faágak, kidőlt fák Miskolcon és Borsodnádasdon okoztak fennakadást. A helyszínekre a miskolci és ózdi hivatásos tűzoltók vonultak, és megszüntették a keletkezett akadályokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt – tette hozzá.

Szintén kidőlt fák, illetve az úttestre került gallyak miatt zárták le a Felsőtárkány-Répáshuta, Bükkszentlászlói elágazás-Bükkszentkereszt és az Ómassai elágazás-Mályinka közötti utat. A fagyott, ónos eső súlya alatt megdőlt fák és ágak szinte az egész útszakaszon rádőlnek az útra, jelentősen akadályozzák a forgalmat.

Répáshuta, Ómassa, Bánkút, Bükkszentkereszt és Királd településeken, összesen 1067 fogyasztási helyen ingadozik az áramellátás. Az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el – mondta a szóvivő.

 

08:38 – Autósok veszik fel a csúszkáló gyalogosokat

Munkatársunk szerint a XII. kerületi Eötvös úton, ahol továbbra is nehéz útviszonyok mellett lehet csak közlekedni, a lefelé haladó autósok sorra veszik fel a gyalogosokat, akik a meredek útszakaszon még nehezebben közlekednek.

08:32 – Életveszélyesek a pilisi erdők

Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein. Ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága a fákon, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét. Nem javult a helyzet kedd reggelre sem, folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő erdőterületen. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében. Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így például továbbra is veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt a keddi napon is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

Pilisi Parkerdő Zrt.

08:25 – Nem csak nálunk kaotikus a helyzet

Prágában reggelre gyakorlatilag az egész városban leállt a vasúti és a villamosközlekedés a villanyvezetékeken képződött jégpáncél következtében. Hasonló a helyzet Brünnben, Olmützben, Liberecben és más cseh, illetve morva nagyvárosokban. A villamosokat és a trolibuszokat a közlekedési vállalatok autóbuszokkal helyettesítik, amelyekből azonban nincsen elég, így az emberek ezrei későn érkeztek munkahelyükre. A metró- és az autóbusz-közlekedés mindenütt problémamentes.

08:03 – Újabb vezetékszakadás az M31-esen,bajban Nagykovácsi

Hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt, és Nagykovácsit sem lehet megközelíteni – tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét le kellett zárni.

A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok. Pest megye területén egy újabb utat kellett lezárni: már Nagykovácsi is megközelíthetetlen – mondta a szóvivő.

8:00 – Betesz az időjárás a BKK-nak is

 Az ónos eső miatt a fővárosban több tömegközlekedési eszköz is rövidített útvonalon jár – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd reggel az MTI-vel.  Közleményük szerint az ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, a Normafa és a Nagykovácsi felé vezető utakon), valamint a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a gödöllői HÉV és a 60-as járat (a fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

A gödöllői HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között pótlóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a pótlóbusz – amely Mogyoródra továbbra sem tud betérni – a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.
 
A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy út között jár. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tértől csak a Dénes utcáig, a budakeszi Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.
 
A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A fogaskerekű nem közlekedik – olvasható a BKK közleményében.

07:10 – Egyre több megyéből érkeznek riasztások

Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható – közölte a Magyar Közút kedd reggel az MTI-vel.Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat.

 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.  Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

.

07:00 – Tizennégy helyen útlezárás Budapesten

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján. A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Káosszal indult a hét Budapesten és Pest megyében

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hajnali tájékoztatása szerint a hétfőn érkezett télies időjárás miatt folyamatosan érkeztek a bejelentések leszakadt faágakról, kidőlt fákról, kisebb-nagyobb áramkimaradásokról, vezetékszakadásról. Mindezek több helyen a közúti, vasúti közlekedést is érintették. Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban alakult operatív törzs a helyzet kezelésére.

Éjszaka Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet. Összesen 37 településen voltak problémák az áramellátással, 21 településen jelenleg sincs áram – mondta a szóvivő, kiemelve: az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett biztosítani az energiaellátást. Dobogókőn továbbra is fenntartják a melegedőhelyeket – tette hozzá Hajdu Márton.

A fővárosban is bőven akadt dolguk a tűzoltóknak hétfőn: csaknem 200 bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 még folyamatban van. Jellemzően fakidőléshez, ágleszakadásokhoz, vezetékszaladásokhoz riasztották a katasztrófavédelmet. 35 kocsi, 161 tűzoltó, 45 rendőr,  valamint a Nagykovácsi, Rózsadombi, Zuglói, Hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület összesen 18 fővel és négy önkéntes mentőszervezet összesen 31 fővel, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 fővel, az ELMŰ Nyrt. a fővárost érintő régiókban 20 fővel segítette a hivatásos szervek munkáját. Budán számtalan út várt járhatatlanná, ám a polgármester ígérete szerint délutánra megszüntetik a problémát.

Több helyen az éjszaka után, még most is dolgoznak a katasztrófavédelem emberei.

 
MTI / Marjai János 

 

A katasztrófavédelem mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne megszokás szerint közlekedjen. A tömegközlekedésben, a vasúton és utakon is lehetnek balesetek, fennakadások, ezért javasolják, hogy mindenki időben induljon el, s előtte tájékozódjon az időjárásról, az utak állapotáról és a lezárásokról – hangsúlyozta az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg kilenc megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém) és Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Olvasói sztorik