Belföld

Lázár: a kormány baráti segítséget vár Amerikától

Lázár János szerint a magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként azt várja, hogy konstruktív légkörben beszéljék meg a beutazási tilalom ügyét.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János ezt hétfőn, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén mondta az MTI értesülései szerint.

A miniszter szerint arra a kérdésre, hogy kiket és miért tiltottak ki az Egyesült Államokból, csak az tud válaszolni, aki elrendelte az intézkedést. A magyar kormánynak erről nincsenek információi. Hozzátette: egyetlen kormányzati tisztségviselőt sem tájékoztattak arról, hogy kitiltották volna Amerikából.

Lázár hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a magyar-amerikai kapcsolatokat és a vitákat eddig mindig sikerült a baráti viszony megőrzésével rendezni. Kiemelte, hogy a kormány értetlenül áll az amerikai lépés előtt. Annak jogszerűségét nem vitatják, de segítséget kérnek, hogy megismerjék az ügy hátterét. Lázár azt mondta, ha továbbra sem kapnak információkat, ez az ügy a magyar-amerikai barátság megmérgezésére, tönkretételére is alkalmas lehet.

A miniszter egyetértett abban, hogy szükség van vizsgálatra, de kérdésesnek nevezte, hogy ki ellen. Megjegyezte, hogy a NAV felettes szervének, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs információja arról, hogy az adóhatóságnál felmerült volna bűncselekmény gyanúja. Azt mondta, hírbe hozták a NAV vezetőjét, de nincs hiteles információ arra, hogy a hivatal dolgozói érintettek lennének.

Lázár az ülés után arról beszélt az újságíróknak, hogy a kitiltással érintetteknek nem kell tájékoztatniuk munkaadójukat. Leszögezte ugyanakkor, hogy kormánytagok, államtitkárok és helyettes államtitkárok érintettsége minden kétséget kizáróan cáfolható. Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy úgy tiltanának ki bárkit, hogy abba politikai szempontok is vegyülnek.

Ahogyan ma megírtuk: a 7750-es proklamációval kapcsolatban törvény kötelezi titoktartásra az amerikai külügyminisztériumot, hiába kér tehát konkrét felvilágosítást a magyar kormány. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a nemzetbiztonsági bizottság mai ülésén azt mondta: André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője sem az érintettek nevét, rangját, hivatali beosztását nem közölte a külügyi tárcával.

Goodfriend korábban már jelezte: október 6-án tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének. A magyar kormányt csak tájékoztatták, eljárást nem kértek és a konkrét neveket sem közölték.

Az LMP-s Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén felvetette, hogy a NAV nem először került korrupciós botrányba és az, hogy a NAV vezetője nem nyilatkozik, szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A DK-s Vadai Ágnes azt hangsúlyozta, hogy a kitiltásról szóló információ magyar állami körökből szivároghatott ki, az amerikai jog szerint ugyanis nemcsak a nevek, hanem még az eljárás is titkos a hasonló ügyekben.

A fideszes Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy ha a Fideszből valaki érintett lenne, azzal kellene a pártnak is foglalkoznia, de erről semmilyen információja nincs és kizártnak is tartja.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik