Belföld

Goodfriend: Kormányzati tisztségviselők a kitiltottak közt

Az Egyesült Államokba való beutazás tiltása az Egyesült Államok és az adott személy közötti ügy - erről André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője beszélt az ATV Szabad szemmel című vasárnap esti műsorában.

Két hete szóltak a külügynek

André Goodfriend elmondta: ezeket az ügyeket általában nem hozzák nyilvánosságra, mivel naponta több embertől is megvonják a beutazás lehetőségét. A konkrét esetben azonban október 6-án tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének.

A diplomata kitért arra, hogy a tájékoztatás a külügyi tárcának szólt, nem kérték, hogy a kormányzat bármit tegyen ebben az ügyben, azt viszont jelezték, hogy az érintettekkel felveszik a kapcsolatot. Konkrét neveket a külügyi tárcával nem közöltek.

Kiszavazhatják Magyarországot

Az ügyvivő felidézte: egy héttel később a tárca azt kérte tőle, hogy menjen be a minisztériumba és részletesen számoljon be az ügyről. Ekkor Szijjártó Péterrel beszélt, akinek ugyanezt a tájékoztatást adta. André Goodfriend szerint a beutazási engedélyről nem kell konzultálni, az minden állam szuverén döntése.

A beutazási tilalom indokaként felhozott korrupciógyanúval kapcsolatban arra a kérdésre, hogy csak a sajtóból tájékozódnak-e vagy más forrásokból is, azt mondta: döntésüket nem arra alapozzák, hogy a sajtóban mi szerepel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy számos információ nyilvánosan rendelkezésre áll. Erre példaként említette a dohánykoncessziós szerződéseket, illetve az adóhatóság volt munkatársának korrupcióra vonatkozó figyelemfelhívását.

Arra a kérdésre, van esély arra, hogy a magyar helyzet – korrupció, civilszervezetek – elérheti azt a szintet, hogy hazánkat kiszavazzák a Demokráciák Közössége Kormányzótanácsából, az ügyvivő azt mondta: „lehetséges”, és a kérdés jó ideje felmerült.

Nincs köze a civilek vegzálásához

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője előzőleg, szintén az ATV műsorában az ügy egyik – szerinte lehetséges – magyarázataként kifejtette: a NAV vonta meg a Norvég Civil Alap magyarországi lebonyolítója, az Ökotárs Alapítvány adószámát, márpedig Norvégia az Egyesült Államokban a Clinton-alapítvány fontos támogatója, a Clinton-alapítvány pedig fontos a demokratáknak, és most a demokraták vannak kormányon az Egyesült Államokban.

Ezzel összefüggésben az ügyvivő közölte: nincs semmi ilyen kapcsolat, ez az ügy egész egyszerűen arról szól, hogy adott személyek, akik korrupcióban részt vesznek, nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

Arra a kérdésre, hogy kormánytisztviselőkről vagy kormánytagokról van-e szó, azt mondta: számukra kormányzati tisztségviselő a kormányablaknál ülő tisztviselőtől a miniszterelnökig bezárólag mindenki.

Ezért nem beszélt Orbán az ügyről

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz vasárnapi kampányértékelőjén tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált az ügyre, Rogán Antal azt mondta: valószínűleg azért nem tért ki rá a kormányfő, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy “ez most vicc vagy komoly”. Mert ha komoly, akkor érdemes lenne a nyilvánosság elé tárni a tényeket – tette hozzá.

Mint fogalmazott, ha amerikai részről nem hangzanak el nevek, és nem hangzanak el “az úgymond hitelt érdemlő bizonyítékok”, akkor “az embernek el kell gondolkodnia, hogy itt most valójában miről van szó”, elképzelhető ugyanis, hogy “itt valami nem stimmel”. Az intézkedésről nem voltak előzetes információik, arról a nyilvánossággal egy időben értesültek – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik