Belföld

Kisöprik az ELTE hallgatói önkormányzatát

Márciusban teljes tisztújítást tartanak és reformokat kívánnak végrehajtani a gólyatábori botrányok nyomán.

Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) elnöke csütörtökön közölte: átfogó, teljes tisztújítást fognak tartani a részönkormányzati képviselőktől az EHÖK elnökéig. Az érdekképviselet működését meghatározó reformokat kívánnak végrehajtani – idézte Zarándot az MTI.

Az EHÖK elnöksége által végrehajtani kívánt reformok érintenék az érdekképviselet legitimációjának erősítését, az ösztöndíjrendszert, kitérnének a szerkezeti és működési szempontokra, a közösségi autonómia kérdésére, a képzési struktúrára, a gazdálkodásra és a rendezvényszervezésre is. A módosításokat széleskörű alapszabály-módosítással akarják véghez vinni. Ezt a hallgatói vélemények bevonásával és egyetemtől független külső szereplők segítségével akarják elérni.

Az ELTE ezévi, fonyódligeti gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt, a jogász gólyatáborban pedig primitíven obszcén dalokat énekeltettek. Emellett fény derült egy tavalyi gólyatábori szexuális erőszakra is, amely szintén a jogi kar gólyatáborához kötődik.

Az ország más egyetemén is van probléma a hallgatói önkormányzatokban – Szegeden azt rótták fel az érdekképviseletnek, hogy olyannyira átláthatatlan, hogy a vezető megválasztásáról és személyéről sem adnak ki információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik