Belföld

Ocsmány dalok: hallgatókat függesztettek fel az ELTÉ-n

Összesen négy hallgatót tiltottak el tanulmányaitól egy vagy két félévre a jogi karon. Több hallgatótársuk aránytalannak érzi a büntetést.

Három felsőbbéves hallgató tanulmányait egyenként 2-2 félévre felfüggesztette az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának fegyelmi bizottsága, egy tanuló pedig féléves felfüggesztést kapott, miután kiderült: az egyetem szellemiségével nem összeegyeztethető, ocsmány szövegű dalokat énekeltettek a 2014-es siófoki gólyatábort megelőző gyülekezőn – értesült nem hivatalos forrásból a Hír24.

Az elsőévesek egyetemi integrációját segítő Instruktori Kör, úgynevezett Majomház nevű csoportjának három tagját azért büntette a fegyelmi bizottság, mert a gólyatáborba történő leutazás előtt, a Déli pályaudvaron egy obszcén dal szövegét osztották ki a gólyáknak, amelyet szűkebb körben el is énekeltettek velük.

Szintén eltiltották tanulmányai folytatásától két félévre az Instruktori Kör vezetőjét, aki egyébként a gyülekező időpontjában már Siófokon tartózkodott, a gólyatábor helyszínén. Még szeptember elején az obszcén rigmusok miatt az ELTE etikai bizottsága felfüggesztette az ÁJK-n az Instruktori Kört.

Nemi erőszak a TÓK-on, ocsmányság az ÁJK-n

Az ELTE ÁJK-n azután robbant ki az éneklős botrány, hogy napvilágott látott a nemi erőszak ügy, amely az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar fonyódligeti gólyatáborában történt. Az Index akkor azt írta: nemi erőszakot, részeg lánnyal közösülést felvonultató dal is felbukkant az Állam- és Jogtudományi Kar gólyatábori dalainak repertoárjában Siófokon. A szóban forgó Majomház-dal szövege az interneten is fellelhető volt.

Az egyetem főtitkára Rónay Zoltán szeptember közepén tartott sajtótájékoztatót a jogász gólyatáborban történtekkel kapcsolatban. Akkor elmondta: a vizsgálatba bevont szervezők, a rendező cég és az érintett elsőévesek visszajelzései egyöntetűen cáfolták, hogy a gólyatábor területén széles körben megtörtént volna az obszcén dalok énekeltetése.

Ugyancsak a hallgatói visszajelzések alapján megállapították azt is, hogy a gólyatáborban nem történtek olyan események, amelyek sértették volna a résztvevők ízlését, méltatlan helyzetekbe kényszerítettek volna bárkit is, vagy túlléptek volna a korosztályban elfogadott formákon.

Aránytalan büntetés?

Közben zajlik az ELTE ÁJK vizsgálata a 2013-as nyári gólyatáborban eltussolt nemi erőszakkal kapcsolatban is, amely két hét múlva zárulhat le.

Úgy tudjuk, internetes fórumokon több egykori vagy jelenlegi ÁJK-s hallgató is hangot adott nemtetszésének az obszcén dalokat énekeltető insruktorokat sújtó fegyelmi szankciók miatt. Többen közülük aránytalannak tartják a fegyelmi bizottság szigorú döntését, amely a felfüggesztésüket mondta ki. 

Az elégedetlen hozzászólók úgy vélik, a legsúlyosabb vétkeket elkövető két ELTÉ-s tanulótársuk – az obszcén dalokat énekeltető instruktorokkal ellentétben – akár meg is úszhatja az egyetemi büntetést.

Mint rámutattak: a folyamatban lévő büntetőeljárás miatt a nemi erőszakkal gyanúsított férfi ellen nem indulhatott fegyelmi eljárás a TÓK-on, ezért valószínűleg az ELTE hallgatója maradhat. Hasonló a helyzet az ÁJK-n, ahol  – mint azt Király Miklós dékán is elismerte – valószínűleg elévülés miatt nem indulhat fegyelmi a fiatalember ellen, aki vélhetően nemi erőszakot követett el egyik diáktársán.

Közösen lép fel a kar az erőszak ellen

Sokan csatlakoztak az ELTE ÁJK-n nemrég indult oktatói-hallgatói kezdeményezéshez is, amely Együtt az Erőszak Ellen néven fogja össze azokat az egyetemi polgárokat, akik kiállnak a szexuális és más erőszak áldozatai mellett. A szimpatizánsok kék szalag kitűzésével fejezhetik ki szolidaritásukat. Úgy tudjuk, szalagokat az egyetem főépületében szerdától osztanak a kezdeményezők.

Az Állam- és Jogtudományi Kar vezetése pedig a napokban annak a lehetőségét teremtette meg, hogy diákjai elektronikus anonim felületen megírhassák, ha zaklatásnak vagy más bűncselekménynek lettek áldozatai a múltban. Ők a nehallgass@ajk.elte.hu e-mail címre írhatnak levelet.

UPDATE:

Hack Péter, a kari hallgatói fegyelmi bizottságának elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben hívatalosan is megerősítette értesüléseinket.

Azt írta: a felfüggesztett hallgatók közül hárman az ELTE ÁJK Instruktori Kör “Majomház” nevű csoportjának a tagjai, illetve vezetői, akik trágár, az emberi méltóságot sértő szövegű dalok kiosztásával követtek el olyan vétséget, amely a hallgatói kötelezettségek vétkes és súlyos megsértését valósítja meg.

Egy további hallgató az Instruktori Kör nevű hallgatói csoport vezetőjeként felelős ezekért a cselekményekért – olvasható a közleményben.

A bizottság enyhítő körülményként értékelte, hogy az instruktorok a gólyatáboron kívül, és részben a táborban is az egyetemre felvett joghallgatók beilleszkedését segítő, hasznos programokat, valamint éveken keresztül folytatott, a közösségen belüli szolidaritást, és pozitív értékeket támogató karitatív tevékenységet és szervező munkát végeztek.

Egy hallgató felelősségét a bizottság annyiban értékelte enyhébbnek, hogy ő először vett részt programszervező instruktorként a táborban, és szemben a többi eljárás alá vonttal nem töltött be vezető tisztséget – áll a dokumentumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik