Közélet

Gólyatábori erőszak: öt hallgatót rúghatnak ki az ELTE-ről

Összesen nyolc ember ellen indult fegyelmi eljárás. Kiderült, a HÖK-elnök tényleg tudott a gólyatábori erőszakoló múltjáról.


Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának HÖK-elnöke tudott arról, hogy a fonyódligeti gólyatáborban elkövetett nemi erőszak gyanúsítottja korábban is zsarolt már lányokat, ennek ellenére engedélyezte, hogy a 38 éves férfi jelen legyen a rendezvényen – derült ki az egyetem tényfeltáró vizsgálat eredményéből, amelyet szerda délelőtt ismertetett Rónay Zoltán főtitkár. Nyolc hallgató ellen indítanak fegyelmi eljárást – írja az eduline.hu.

A főtitkár a rektortól fegyelmi eljárás elrendelését javasolta, és a legsúlyosabb fegyelmi büntetést kérte. Ez azzal járhat, hogy a HÖK-elnököt elbocsáthatják az ELTE-ről. A vizsgálat azt is megállapította, hogy az ELTE jogi karának résztvevői valóban vulgáris-obszcén dalokat énekeltek, Rónay Zoltán szerint az a három instruktori körös hallgató, aki az indulás előtt szétosztotta a dalok szövegét az elsőéveseknek, fegyelmi vétséget követett el – ellenük, valamint a jogi kar HÖK-elnöke és egyik elnökségi tagja ellen is fegyelmi eljárást kért.

Összesen tehát öt embert fenyeget kirúgás – beleértve az erőszakolót is. Az ellene indult fegyelmi eljárást azonban egyelőre felfüggesztették, hiszen ügyében büntetőeljárás folyik.

A tényfeltáró bizottság szerint megalázó, személyiségi jogot sértő, szexuális tartalmú játék viszont az idei ÁJK-gólyatáborban nem volt. Ugyanakkor szigorítják a gólyatáborok szervezésének szabályait. 

Ahogy arról beszámoltunk, az ELTE szeptember elején már tartott sajtótájékoztatót az eset kapcsán. A rektor akkor brutális és aljas bűncselekménynek nevezte a fónyodligeti gólyatáborban történteket

Olvasói sztorik