Belföld

Ezt tervezi a kormány a Szigettel

Lázár János a szocialista Kiss László képviselőnek a sziget hasznosításával kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

A miniszter parlamenti irományában emlékeztetett rá, hogy az ellenzéki politikusnak írt korábbi válaszában már jelezte, mennyire fontos a kormánynak a Hajógyári-sziget jövője. Az Budapest olyan kiemelt és központi jelentőségű helyszíne, amelyen „széleskörű társadalmi csoportok használatát biztosító közösségi célokat” akarnak megvalósítani. A Hajógyári-szigeten elsődlegesen kulturális és sportcélú közösségi teret hozna létre a kormány, amely szerint а Hajógyári-szigeten néppark kialakítása indokolt а Hadrianus-palota felépítésével. „А végleges, а meglévő értékekre építő, hasznosítási koncepció kialakítása folyamatban van” – írta Lázár János.

Az MSZP-s képviselő korábban a Hajógyári-sziget déli részén lévő 32 hektáros, tavaly novemberben izraeli befektetőktől visszaszerzett terület hasznosításáról érdeklődött. Most azért kérdezte újra Lázár Jánost, mert a sajtóban napvilágot látott, hogy elkészült a „Jövő Sziget” koncepció, amely újragondolja a hasznosítását. Kiss László arra volt kíváncsi, valós-e a hír, vannak-e számítások arról, mennyibe kerülne a koncepció megvalósítása, és a kormány döntése előtt tájékoztatja-e a III. kerületi önkormányzatot, illetve az óbudaiakat. Erre nem kapott választ.

A miniszter által hivatkozott korábbi válasz szerint a kormánynak több projektjavaslat készült a Hajógyári-sziget kulturális és sport célú fejlesztéséről, amelynek központi eleme lehet „az aquincumi római helytartói palota és környezete, valamint a sziget délkeleti nyúlványán feltárt középkori megerősített birtokközpont bemutatása és hasznosítása”. Kiss László hiába szerette volna megkapni a Jövő Sziget által emlegetett tanulmányt, de azt néhány hete a hvg.hu megszerezte és azt írta, hogy a 26 oldalas “hasznosítási előterv” további sorsáról az Orbán Viktor vezette Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság dönthet. A koncepció nemcsak a kormányhatározatban szereplő, újonnan visszavásárolt területek hasznosítására tesz javaslatot, hanem megtervezi a teljes 108 hektárnyi Hajógyári-sziget rekreációs, nevelési és sportparkként elképzelt jövőjét. A tervezetet kormányzati felkérésre készíttető Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele ezt azzal magyarázta, hogy nem látták értelmét egy olyan terv elkészítésének, „amely nem képes tágabb összefüggésekben gondolkodni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik