Belföld

Meghalt az ismert cukrász

Pataki Jánosnak több magyar és nemzetközi kitüntetése is volt. Az Ország tortája és az Év fagylaltja versenyeket is ő vezette.

Elhunyt Pataki János érdi cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke – tudatta a szakmai szervezet kedden az MTI-vel.

Pataki Jánost 64 éves korában kedden hajnalban érte a halál. Az érdi cukrászmester 2007 óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének, 2008-tól 2012-ig pedig a Cukrászok és Fagylaltkészítők Nemzetközi Szövetsége (U.I.P.C.G Union Internationale de la Patisserie-Confiserie-Glacerie) elnöke volt.

Emellett számos magyar és külföldi szakmai kitüntetés birtokosa, valamint a “Magyarország Tortája” és az “Év Fagylaltja” versenyek szakmai irányítója is. Vállalkozóként és cukrászmesterként a kiváló minőségű cukrásztermékek készítése mellett Pataki János hangsúlyt fektetett az innovációra, így például a nemzetközi cukrásztrendek honosítására.

A köztiszteletben álló cukrászmester halálának hírét az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen tette közzé. Búcsúztatásáról a családdal történt egyeztetés után adnak tájékoztatást.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Híres cukrászok Magyarországon

1884-ben érkezett Magyarországra, Budapestre Gerbaud Emil svájci cukrász, és átvette Kugler Henrik Vörösmarty téri cukrászdáját – mindkét cukrászról süteményeket neveztek el. Gerbaud több szempontból is forradalmi változtatásokat hozott: nemcsak az íz, a külső minőségét is figyelte, így adott édességei csomagolására is, ezenkívül nem zárta el fogásait, hanem szívesen osztotta meg őket kollégáival is. Ő találta fel a konyakmeggyet is.

Stühmer Frigyes német területről, Mecklenburg tartományból érkezett ide, ő a cukorkakészítésben alkotott nagyot.

Dobos C. József találta fel a dobostortát, amely, mint a cukrász többi süteménye, könnyebb, egyszerűbb volt az alkalmazott vajas krémnek köszönhetően, ellentétben az Európában akkor dívó tejes-főzött krémekkel, agyondíszített tortákkal.

Hauer Rezső cukrászdája is Budapesten nyílt meg a Rákóczi úton, a remek cukrász is figyelt a részletekre: a vendégek gázlámpák fényénél itták a kávéjukat herendi porcelánból.

A budai Várban áll a mai napig a Ruszwurm, Ruszwurm Vilmos apró, de annál hangulatosabb cukrászdája,

Gyulán pedig az 1840-ben megnyílt Százéves Cukrászdát kell megemlíteni.

A Rorárius Miskolc hírneves cukrászdája,

Beliczay Imre szakértelméről pedig leginkább a mézeskalácsa miatt érdemes megemlékezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik